Γ.Νικητιάδης: Δεν μπορούν να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος που επικαλούνται για να μη μειώσουν το ΦΠΑ στο λάδι

0
3246

Γ.Νικητιάδης : Δεν μπορούν να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος που επικαλούνται για να μη μειώσουν το ΦΠΑ στο λάδι

 

Η πλήρης ανικανότητα της Κυβέρνησης να καταπολεμήσει την ακρίβεια και η έλλειψη επαφής της με την πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Νικητιάδη Βουλευτή Δωδεκανήσου και υπεύθυνου του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο». Ταυτοχρόνως από την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η Κυβέρνηση δεν έχει τρόπο να γνωρίζει τα δημοσιονομικά έσοδα από το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αυτόναιρώντας έτσι το βασικό της επιχείρημα πως η μείωση του συγκεκριμένου φόρου θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Επίσης η κυβέρνηση παραδέχθηκε την αδυναμία της στους ελέγχους καθώς όπως είπε ο κ. Δήμας σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ «ότι σε λίγους μήνες θα αυξηθούνε οι τιμές και πιθανότατα σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ακόμη και αισχροκέρδεια».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του λαδιού για τον Έλληνα από οικονομικής, διατροφικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής άποψης. Τόνισε παραλλήλως πως όταν ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, η μέση λιανική τιμή ελαιόλαδου ήταν  6,14€/L και από τότε έως τώρα η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 126,5% και ο καταναλωτής το αγοράζει με μέση αρχική τιμή 15 €/L.

Ο κ. Νικητιάδης σημείωσε πως είναι απλά μαθηματικά για να μπορέσει αν θέλει η Κυβέρνηση να βρει το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Επιτέθηκε στην Κυβέρνηση καθώς όπως υπογράμμισε «Η ΝΔ έλεγε προεκλογικά στο πρόγραμμα της ότι θα μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ τουλάχιστον 1% σε όλα τα προϊόντα. Όσο την είδατε εσείς άλλο τόσο την είδε και ο Έλληνας καταναλωτής». Παραλλήλως ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε πως «Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην καταπολεμήσει την ακρίβεια». Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας, που μηδένισε το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ο επικεφαλής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ είπε πως «Η Commission αναθέτοντας σε ειδικό ινστιτούτο τη μελέτη της μείωσης του ΦΠΑ στην Ισπανία αποφάνθηκε ότι έχει άμεσα αποτελέσματα στην τελική τιμή του προϊόντος. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας με μεγάλη της μελέτη αποφαίνεται ότι η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ έχει άμεση αντανάκλαση στην τελική τιμή των προϊόντων. Αν εφαρμοστεί στη χώρα μας η μείωση του ΦΠΑ και δεν πέσουν οι τιμές στο ράφι όπως διατείνεστε, τότε επιβεβαιώνεται και την ανικανότητα σας να κάνετε ελέγχους».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Νικητιάδης κάλεσε την Κυβέρνηση να τολμήσει και να  προχωρήσει πιλοτικά στη μείωση του ΦΠΑ έστω τουλάχιστον στο ελαιόλαδο, άλλα όπως είπε η ΝΔ δεν θα το πράξει καθώς θα αποδειχθεί ότι θα επέλθει και μείωση της τιμής στο ράφι και έτσι θα αναγκαστεί να παραδεχθεί το λάθος της και να το εφαρμόσει και σε άλλα προϊόντα. 

Βίντεο απο την τοποθέτηση :

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ