Αυξάνονται ραγδαία και στη Ρόδο οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

5
5118

Πάνω από 30 περιπτώσεις, μέσα σε δύο εβδομάδες, σημειώθηκαν στη Ρόδο

Περισσότερες από 30 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, έχουν καταγραφεί στο νησί της Ρόδου το τελευταίο χρονικό διάστημα, στοιχείο που αποτυπώνει σημαντικά τη ραγδαία αύξηση που σημειώνεται και η οποία προβληματίζει πλέον έντονα και την τοπική μας κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, τα 30 αυτά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που σημειώθηκαν στο νησί μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιστοιχούν μόνο στις τελευταίες δύο εβδομάδες! Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που αντιστοιχούν μάλιστα σε αλλοδαπούς τουρίστες που έρχονται στο νησί μας για να περάσουν τις διακοπές τους και η κατάσταση δεν εξελίσσεται έτσι όπως την είχαν σχεδιάσει, αφού στο τέλος καταλήγουν στα αστυνομικά τμήματα ή στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα όπως αναφέρθηκε, εξελίχθηκε πρόσφατα στο νησί μας, καθώς ζευγάρι Γερμανών τουριστών που ήρθε στη Ρόδο για διακοπές, αλληλομηνύθηκε για ενδοοικογενειακή βία και κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα και στα δικαστήρια.

Οι νόμοι αυστηροποιούνται αλλά τα περιστατικά καλά κρατούν
Ειδικά στο νησί της Ρόδου, κάποια από τα περιστατικά αυτά που καταγγέλλονται στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, γίνονται όχι απευθείας από τους εμπλεκόμενους, αλλά είτε από γείτονες, είτε ακόμα και από υπαλλήλους σε ξενοδοχεία ή εργαζόμενους σε αυτά, που αντιλαμβάνονται περιπτώσεις βίας ανάμεσα σε ζευγάρια, εντός ή εκτός των δωματίων τους. Υπάρχουν δηλαδή καταγγελίες όπου αρκετές φορές υπάλληλοι ξενοδοχείων καλούν την Αστυνομία, ακούγοντας τσακωμούς και φωνές μέσα στα διαμερίσματα. Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφονται και με περιπτώσεις ημεδαπών στην πόλη και τα χωριά του νησιού μας, όπου δηλαδή οι καταγγελίες στην Αστυνομία για περιστατικά βίας και ξυλοδαρμών μεταξύ ζευγαριών καταγγέλλονται από γείτονες, φίλους ακόμα και συγγενείς.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ στο newbeast.gr η Μαρία Ζαχαροπούλου, το πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται συνολικά σε 13 διατάξεις, οι οποίες σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, επιχειρείται η αυστηροποίηση του πλαισίου, με στόχο να ενισχυθεί η φαρέτρα των αρμόδιων Αρχών έναντι των φαινόμενων βίας. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις διευκρίνισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα, με τα νέα μέτρα προβλέπεται:
• Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
• Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.
• Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

• Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.
• Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική Αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

• Σε κάθε περίπτωση, η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
• Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία.
Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

• Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

• Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.
• Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

• Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
• Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές Αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
• Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

• Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους.

Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση τής εν λόγω Οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη συμπεριλάβει τόσο στις θεσπισμένες νομοθετικές διατάξεις όσο και στις σημερινές προτάσεις για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία.»

πηγή: https://www.rodiaki.gr

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν η θρησκεία μας προστάζει τη γυναίκα να φοβάται και να υπηρετεί τον άντρα, τι νόημα έχουν οι κοινωνικές και ψυχολογικές αναλύσεις για την παρακμή των βιασμών, της κακοποίησης και των δολοφονιών στην ελληνική παραδοσιακή χριστιανική οικογένεια;

  2. ΓΚΡΕΚΟΚΑΡΜΙΡΙΔΕΣ….ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΑΥΞΑΝΕΤΕ Η ΦΤΩΧΙΑ ΣΤΗΝ ΓΚΡΕΚΟΝΙΑ!!!!!!! ΜΗΝ ΤΟ ΨΑΧΝΕΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΑΠΑΡΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΗ ΜΑΣ!!!!
    ΕΙΠΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ !!!

  3. Νέος ολοκαίνουριος νόμος Φλωρίδη, του κουτιού λέμε. Άνοιξαν οι φυλακές και περιμένουν με προφυλάκιση ακόμη και για πλημμέλημα τους ψευτονταήδες. Τι σημασία έχει αν είναι ημεδαποί ή αλλοδαποί. Μέεεεεεεεεεεσααααα. Όσοι ακόμη σκέφτεστε να σηκώσετε χεράκι καλύτερα ξανασκεφτείτε το και βάλτε το στην τσέπη. Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως για τους κακοποιητές.
    Μην ακούω ηλιθιότητες ότι αυτά συμβαίνουν λόγω φτώχειας. Θα ξεράσω με την επίφαση αυτή. Αν είναι λόγω φτώχειας γιατί δεν δέρνουν ένα φίλο τους παρά μόνο ξεσπάνε σε γυναίκες;
    Τι άλλο θα ακούσουμε. Μεεεεεεσσσσσσαααααα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ