Γ.Νικητιάδης : Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στην Ισπανία δείχνει την ανικανότητα και αβουλία της ΝΔ

0
4787

Γ.Νικητιάδης :  Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο στην Ισπανία δείχνει την ανικανότητα και αβουλία της ΝΔ

Την ανικανότητα και αβουλία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια μειώνοντας τους συντελεστές ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά με επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Νικητιάδης. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου και απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 η μέση λιανική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ήταν 6,14 € ανά λίτρο. Σήμερα η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ανά λίτρο είναι στα 13,91 € το λίτρο που σημαίνει αύξηση 126,5%. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι με μια πολύ πρόχειρη έρευνα σε ιστοσελίδες γνωστών σούπερ μάρκετ, ακόμη και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι εκτός Ε.Ε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεκινά από 8 και 9 € το λίτρο όταν στα Ελληνικά σούπερ μάρκετ ξεκινά από 10,90.

Η Ισπανία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια ανακοίνωσε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για διάστημα 6 μηνών και την μεταφορά του μετά την πάροδο του ανωτέρω διαστήματος, στον χαμηλό συντελεστή 4% που είναι όλα τα βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά. Η Κυβέρνηση της Ισπανίας, έχει κάνει ήδη μια μείωση από το 10% στο 5% στο ελαιόλαδο και τώρα προχωρά σε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για συγκεκριμένο διάστημα. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα με πολύ μικρότερη αγοραστική δύναμη από την Ισπανία ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο όπως και σε μια σειρά πολύ βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως ψωμί, γάλα, κρέας, ο ΦΠΑ παραμένει στο 13% όταν χιλιάδες πλέον συμπολίτες μας δυσκολεύονται καθημερινά να εξασφαλίσουν και τα βασικά για την διατροφή της οικογένειας τους.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, πόσα είναι σε ετήσια βάση τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο; προτίθεται η Κυβέρνηση να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για συγκεκριμένο έστω διάστημα κάνοντας επιτέλους μια αρχή στη δοκιμή και αυτού του μέτρου σε ένα προϊόν και αν όχι γιατί; και τι θα κάνει ώστε να πέσει η τιμή του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να μην αποτελεί για τον πολίτη, είδος πολυτελείας;

Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο κ.Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του διαψεύδονται πανηγυρικώς από την πραγματικότητα για μία ακόμη φορά. Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από την Κυβέρνηση της Ισπανίας, για να αντιμετωπίσει την υψηλή τιμή λιανικής, αποδεικνύει περιτράνως την αποτελεσματικότητα του μέτρου όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα. Η ΝΔ δεν έχει τη βούληση να μειώσει το ΦΠΑ διότι προσβλέπει από αυτόν σε έσοδα  που στη συνέχεια τα μετατρέπει σε επιδόματα για να καταντήσει τον Ελληνικό λαό έρμαιο των πολιτικών της επιλογών και της ανικανότητας της. Ας το τολμήσει τουλάχιστον σε ένα προϊόν τόσο σημαντικό και τόσο συνδεδεμένο με τον Έλληνα καταναλωτή. Θα ήτανε μία καλή αρχή. Κατέθεσα σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και αναρωτιέμαι τι θα απαντήσει η Κυβέρνηση.»

Επισυνάπτεται το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

Προς Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κο Κωστή Χατζηδάκη

 

 

Θέμα: Μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Τον Ιούλιο του 2019 που αναλάβατε την Κυβέρνηση, η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα σούπερμάρκετ ήταν 6,14 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως τα δημοσίευσε το παρατηρητήριο τιμών. Σήμερα η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ανά λίτρο, σύμφωνα με το e-katanalotis, είναι στα 13,91€, δηλαδή 126,5% πάνω σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια πριν. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι με μια πολύ πρόχειρη έρευνα σε ιστοσελίδες γνωστών σουπερμαρκετ, ακόμη και του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι εκτός Ε.Ε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ξεκινά από 8 και 9 ευρώ το λίτρο όταν στα Ελληνικά σουπερμαρκετ ξεκινά από 10,90€.

 

Σε αυτό το πλαίσιο η Ισπανία ανακοίνωσε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για διάστημα 6 μηνών και την μεταφορά του μετά την πάροδο του ανωτέρω διαστήματος, στον χαμηλό συντελεστή 4% που είναι όλα τα βασικά τρόφιμα όπως ψωμί, γάλα, φρούτα και λαχανικά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της Ισπανίας, έχει κάνει ήδη μια μείωση από το 10% στο 5% στο ελαιόλαδο και τώρα προχωρά σε μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο για συγκεκριμένο διάστημα. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα με πολύ μικρότερη αγοραστική δύναμη των πολιτών από ότι στην Ισπανία ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και σε μια σειρά πολύ βασικών καταναλωτικών αγαθών όπως ψωμί, γάλα, κρέας, παραμένει στο 13% όταν χιλιάδες πλέον συμπολίτες μας δυσκολεύονται καθημερινά να εξασφαλίσουν και τα βασικά για την διατροφή της οικογένειας τους.

 

Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι από τα πολύ βασικά τρόφιμα και άκρως απαραίτητο για κάθε Ελληνική οικογένεια

 

Δεδομένου ότι οι τιμές του είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε ενώ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σταθερά 2η από το τέλος

 

Δεδομένου ότι βασικά τρόφιμα στην Ελλάδα παραμένουν σε συντελεστές ΦΠΑ πολύ μεγαλύτερους από χώρες όπως η Ισπανία με πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη των πολιτών της

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Πόσα είναι σε ετήσια βάση τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο;
  2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο Ελαιόλαδο για συγκεκριμένο έστω διάστημα κάνοντας επιτέλους μια αρχή στη δοκιμή και αυτού του μέτρου σε ένα προϊόν και αν όχι γιατί και τι θα κάνει ώστε να πέσει η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σουπερμαρκετ και να μην αποτελεί για τον πολίτη, είδος πολυτελείας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Γιώργος Νικητιάδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ