Θύελλα αντιδράσεων στους ξεναγούς για το νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού (θα επιτρέπεται να ξεναγούν μόνο εντός αρχαιολογικών χώρων και όχι και μέσα στα πούλμαν)

5
4600

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ξεναγούς και της περιοχής μας, νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που τέθηκε σε διαβούλευση και αφορά μεταξύ άλλων και το επάγγελμα των ξεναγών.

Όπως επισημαίνει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κος Δημήτρης Σαλαχούρης, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αυτόματα θα καταργηθεί το επάγγελμά τους, καθώς θα επιτρέπεται να ξεναγούν μόνο εντός αρχαιολογικών χώρων και όχι και μέσα στα πούλμαν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο και μάλιστα, χθες βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα αντιδράσουν οι ξεναγοί, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Το νομοσχέδιο προς διαβούλευση, καταργεί τον νόμο περί ξεναγών, για πρώτη φορά από το 1977. Θα ξεναγούμε πλέον σε οργανωμένους περίκλειστους χώρους, και όχι σε πούλμαν. Έτσι, θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτά και να κάνουν τη δουλειά μας οποιοιδήποτε.

Αυτό είναι ντροπή. Με αυτό που θα γίνει, χάνουμε δουλειά και εισόδημα και κατά τα άλλα υπερηφανεύονται για τις Σχολές Ξεναγών ότι τις άνοιξαν. Πού θα δουλέψουν οι νέοι ξεναγοί; Εμείς δηλαδή, θα πρέπει να πηγαίνουμε έξω από τους αρχαιολογικούς χώρους να κάνουμε ουρές και να περιμένουμε ποιος θα μας χρειαστεί, αν μας χρειαστεί κάποιος;» αναρωτήθηκε ο κος Σαλαχούρης.

Όπως εξηγεί, θα μπορούν να γίνονται εκδρομές, χωρίς επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, φέρνοντας για παράδειγμα τις Πεταλούδες, την Κρητηνία, τη Μονόλιθο, τις Επτά Πηγές, τη Φιλέρημο (Σταυρός), τη Λίνδο (στο χωριό) κ.λπ. Εκεί λοιπόν, οι ξεναγήσεις θα γίνονται πλέον με ξένους και όχι από εκείνους.

Μάλιστα, ο κος Σαλαχούρης υπογράμμισε, ότι από του χρόνου, που οι τιμές στη Λίνδο και στο Παλάτι των Ιπποτών θα αυξηθούν, εκτιμάται, ότι θα υπάρχει μείωση της κίνησης, εκφράζοντας φόβους, ότι πολλοί θα αρκούνται στο να κάνουν πλέον μία περιήγηση εκτός του αρχαιολογικού χώρου χωρίς ξεναγούς.

«Μας καταργούν εντελώς, κλείνουν το επάγγελμά μας. Είμαστε απογοητευμένοι. Το Υπουργείο προσπαθεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγάλων εταιρειών που θέλουν προσωπικό, με την πρόφαση ότι είναι ευρωπαϊκή οδηγία… πάει να καταστρέψει το επάγγελμα.

Ακόμα και έτσι όμως να είναι, η κάθε χώρα, μπορεί να το εφαρμόσει όπως θέλει, όπως στην Κύπρο, που οι ξεναγοί ξεναγούν κανονικά.
Το θέμα είναι σοβαρό! Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα αναγκαστούμε ν’ αλλάξουμε επάγγελμα. Δεν θα είμαστε πια ξεναγοί, θα κάνουμε κάτι άλλο», κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Πηγή: rodiaki.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. XAXAXAAAAA …….MESA STA ΧΟΡΤΑ ΣΑΝ ΣΕ ΖΟΥΓΚΛΑ…..ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΤΙΣΕΙς ΤΑ ΓΚΡΕΚΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΝΑΓΙΣΟΥΝ…ΕΤΣΙ ΚΑΛΑ ΠΑΤΕ…..150% ΤΕΛΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ …»ΧΕΡΙ » ΣΤΟΥς ΞΕΝΑΓΟΥΣ…ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.. ΝΑ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΑΤΣΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

  2. Ξεπουλημα και του Πολιτισμου…

    Να πάω εκδρομή στο νησί μου ή στη Νίσυρο και να με ενημερώνει, η Τσέχα, ο Πολωνός, η Γαλλίδα, ο Γερμανός, ο Τούρκος, ο Ιταλός..

    Δεν άφησαν τίποτε όρθιο σε αυτή τη χώρα..

  3. «Το Υπουργείο Τουρισμού με το νέο νομοσχέδιο προς διαβούλευση απαξιώνει την ουσία του επαγγέλματος του Ξεναγού που από τη δεκαετία του ‘50 υπήρξε κατά γενική ομολογία ο αποφασιστικός παράγοντας της ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού Τουρισμού. Στην Ελλάδα ο Ξεναγός ποτέ δεν υπήρξε συνδεδεμένος με ένα συγκεκριμένο μνημείο ή μουσείο. Συνοδεύοντας τον επισκέπτη σε διαδρομές σε όλη την Ελλάδα, θαλάσσιες ή οδικές, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, ερμηνεύοντας τα πάσης φύσεως αξιοθέατα της χώρας και αναδεικνύει τον πολιτισμό της, δηλαδή το σύνολο της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

    (συνέχεια παρακάτω)

  4. ~ »Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος του Ξεναγού είχε αποτυπωθεί στο νόμο περί Ξεναγών του 1977 που η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού στο όνομα του εκσυγχρονισμού έρχεται να «εκσυγχρονίσει» τροποποιώντας τον ορισμό του επαγγέλματος. Ο πολύπλευρος ρόλος του Ξεναγού πλέον περιορίζεται στην παρουσίαση οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και περίκλειστων μνημείων! Αντί για την αριστεία, την οποία τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, προωθείται ένας δήθεν εκσυγχρονισμός στον χαμηλότερο μέσο όρο! Αντί ο Ξεναγός να προωθεί μία ολιστική εμπειρία, καταδικάζεται σε μία τοπική υπηρεσία μίας χρήσης.

  5. ~ Αντί για την ποιοτική αναβάθμιση επιλέγεται η υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας. Οι Ξεναγοί πρεσβεύουμε το σύνολο της χώρας μας, το παρελθόν και το παρόν της και όχι μόνο την αίθουσα ενός μουσείου»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ