Διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νορβηγού Τόμι Ολσεν από τις δικαστικές αρχές της Κω

0
6512
Για «αυθαίρετη ποινικοποίηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων» μιλά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Μαίρη Λόλορ. ● Τι ισχυρίζεται ο ίδιος στο υπόμνημα που κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές.

Την αντίδραση της Μαίρης Λόλορ, ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους Υπέρμαχους των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαλεί η κλιμάκωση της στοχοποίησης του Νορβηγού Τόμι Ολσεν εκ μέρους των ελληνικών αρχών που, όπως αποκάλυψε η ειδική εισηγήτρια, εξέδωσαν πρόσφατα σε βάρος του διεθνές αίτημα σύλληψης και έκδοσής του στην Ελλάδα.

«Με ανησυχεί η είδηση που μαθαίνω από την Ελλάδα ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τόμι Ολσεν. Στοχοποιείται μέσω αυτού που φαίνεται πως αποτελεί αυθαίρετη δικαστική έρευνα που ποινικοποιεί το έργο του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών», σημείωσε σε ανάρτησή της στο Χ η κ. Λόλορ.

Ο κ. Ολσεν, μέσω της οργάνωσης Aegean Boat Report, έχει αποκαλύψει και συνεχίζει να αποκαλύπτει με τεκμηριωμένο τρόπο εκατοντάδες παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό, διασταυρώνοντας μαρτυρίες και στοιχεία και δημοσιοποιώντας συχνά βίντεο και φωτογραφίες.

Εναντίον του, όπως και εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, σχηματίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τις Αρχές της Κω δικογραφία για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η διευκόλυνση εισόδου και διαμονής προσφύγων, μόνο και μόνο επειδή ενημέρωσαν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα και την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο.

Ο κ. Ολσεν και ο κ. Δημητράς κάνουν λόγο για εξωφρενική και εκδικητική δίωξη που δεν βασίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο. «Ποτέ δεν βοήθησα κανέναν να διασχίσει σύνορα, ούτε καν του έδωσα πληροφορίες για να τον υποστηρίξω με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης δεν μίλησα ποτέ με κανέναν που πίστευα ότι ήταν διακινητής και ποτέ δεν συνεργάστηκα με τέτοια άτομα. Για τους προφανείς αυτούς λόγους δεν έλαβα ποτέ καμία αμοιβή για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι δεν είχα ποτέ καμία επαφή με εγκληματίες», σημείωνε ο κ. Ολσεν σε υπόμνημα που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του Ζαχαρία Κεσσέ στην ανακρίτρια της Κω όπου κλήθηκε να απολογηθεί.

Δεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα

Στο ίδιο υπόμνημα, ο Νορβηγός ακτιβιστής υπογράμμιζε ότι δεν θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών, καθώς έχει βάσιμους λόγους να φοβάται ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη και δίκαιη αντιμετώπιση. Σημείωνε ότι υψηλόβαθμοι υπουργοί της κυβέρνησης και κρατικοί αξιωματούχοι έχουν παραβιάσει το τεκμήριο της αθωότητας, με δημόσιες δηλώσεις τους με τις οποίες τον στοχοποιούν ευθέως και συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. «Φοβάμαι ότι δεν θα αντιμετωπιστώ αντικειμενικά και με βάση τα ευρήματα της δικογραφίας καθώς έχει ήδη πολλάκις και κατάφωρα παραβιαστεί το τεκμήριο αθωότητάς μου. Η δράση μου έχει στοχοποιηθεί ήδη από το 2020 καθώς υπάρχουν σε βάρος μου άρθρα τα οποία ευθέως με κατονομάζουν λαθροδιακινητή, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αναρτήσει σε βάρος μου tweets, κατονομάζοντάς με λαθροδιακινητή, χωρίς καν να περιμένει την απόφαση κάποιου δικαστηρίου. Σας ομολογώ με πάσα ειλικρίνεια ότι φοβάμαι πως από την πρώτη στιγμή που θα πατήσω το πόδι μου στην Ελλάδα θα αντιμετωπιστώ με τον πλέον χειρότερο τρόπο», υπογράμμιζε στο υπόμνημά του ο κ. Ολσεν, παραθέτοντας δεκάδες περιπτώσεις στοχοποίησής του από δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κεσσέ, η ανακρίτρια, σταθμίζοντας την κατάσταση, έβγαλε ένταλμα βίαιης προσαγωγής και όχι ένταλμα σύλληψης. Το ένταλμα βίαιης προσαγωγής έχει ισχύ στην ελληνική επικράτεια, και στην περίπτωση του κ. Ολσεν που κατοικεί στο εξωτερικό δεν έχει πρακτική επίπτωση. Ωστόσο, στις 14 Μαΐου, η καινούργια ανακρίτρια Κω επανεξέτασε την υπόθεση και αποφάσισε να βγάλει ένταλμα σύλληψης, ζητώντας από την Εισαγγελία να γίνει διεθνές, με αποτέλεσμα να γίνει εγγραφή του ονόματός του στο σύστημα SIRENE. Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να ειδοποιηθούν οι νορβηγικές αρχές και να αποφασίσουν αν θα εκδώσουν τον κ. Ολσεν στην Ελλάδα ή όχι.

«Προέρχομαι από ένα κράτος που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κράτους δικαίου. Οι νομικοί μου σύμβουλοι, οι νορβηγικές αρχές αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί που με πλαισιώνουν μελέτησαν το σύνολο της δικογραφίας και ανέλυσαν όλα τα δεδομένα και κατέληξαν στο γεγονός ότι κινδυνεύω πραγματικά να εμφανιστώ στην Ελλάδα και να απολογηθώ. Η στάση μου αυτή δεν είναι μια στάση απείθειας απέναντί σας, αλλά ένα αποτέλεσμα του πολιτικού παιχνιδιού που θεωρώ ότι λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στο οποίο έχω καταλήξει να χρησιμοποιούμαι», σημείωνε ο κ. Ολσεν.

Μένει να φανεί ποια θα είναι στη Νορβηγία η τύχη του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η ανακρίτρια της Κω εναντίον Νορβηγού πολίτη, υπέρ του οποίου έχουν βγάλει ανακοινώσεις διεθνείς φορείς και οργανώσεις, από τη Διεθνή Αμνηστία μέχρι την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, που ζητούν να σταματήσει η δίωξή του όπως και να σταματήσουν οι μέθοδοι ποινικοποίησης της υπεράσπισης δικαιωμάτων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/astynomika/29911-diethnes-entalma-syllipsis-tou-norvigoy-tomi-olsen-apo-tis-dikastikes-arxes-tis-ko

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ