Ηλίας Παπαποστόλου, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κω:
«Πρέπει να τρέξουμε για να βρούμε λύσεις για το νερό»
«Λέμε ναι στην ανάπτυξη, αλλά πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους φυσικούς πόρους»
«Η υποστελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει. Δυστυχώς, είναι κάποια πράγματα που μας λυπούν. Ενώ είμαστε ένα παραγωγικό νησί, ενώ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, είναι λυπηρό να μην έχουμε προσωπικό το οποίο να βοηθήσει και να ανταπεξέλθει σε αυτά που ζητάει η κοινωνία»
«Τα τελευταία χρόνια σαν παραγωγοί, έχουμε ανταγωνιστές και ξενοδόχους οι οποίοι καλλιεργούν πάρα πολλά προϊόντα. Καλό θα είναι να διασφαλίσουμε το περιβάλλον ούτως ώστε να μείνουν και οι αγρότες στα χωράφια τους και να μην φτάσουμε πάλι να γίνουμε κηπουροί και να δουλεύουμε στα κτήματα κάποιων ξενοδόχων. Μπορούν και οι ξενοδόχοι να καλλιεργούν, αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα. Ας αφήσουν τους αγρότες να δουλέψουν»
«Τη λαϊκή αγορά δυστυχώς δεν θέλει κανένας να την ακουμπήσει. Έχουμε προτείνει το παλιό Οινοποιείο της Κω να γίνει μια αγορά για τους ντόπιους παραγωγούς, όχι μόνο για τα νωπά κηπευτικά αλλά και για τυριά και για κρασιά κ.ά. Δηλαδή, να γίνει ένα εμπορικό κέντρο το οποίο να έχει προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα»
«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σ’ αυτή την υποτυπώδη λαϊκή. Είχαμε ακούσει ότι, θα τους μετέφεραν απέναντι, αλλά τώρα εκεί εγκαταστάθηκε το λούνα Παρκ. Δεν ξέρω τι σχεδιάζει ο δήμος και πού θα τους πάει. Δεν έχουμε καμία πληροφορία»
Για ακόμα μια φορά ο Ηλίας Παπαποστόλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κω, επαναφέρει το μέγα θέμα της ορθολογικής χρήσης του νερού και τα έργα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε αυτό το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό απειλή και στο νησί μας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ», με αφορμή τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο επαρχείο με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, μας μιλά τόσο για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει ο πρωτογενής τομέας διαχρονικά, τα οποία παραμένουν άλυτα.
Μόνο θετικό στοιχείο, ιδιαίτερα σημαντικό όμως, ήταν, όπως μας αναφέρει, το γεγονός ότι ξεκίνησε η διαδικασία για να ενταχθεί το ελαιόλαδο του νησιού μας στα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Κατά τα άλλα, για ακόμα μια φορά περιορίστηκαν στο να επαναλαμβάνουν τα ίδια…
Για μεν το νερό, ενημερώθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη, χωρίς σιγουριά όμως όπως τόνισε, πως η περιφέρεια έχει ξεκινήσει μια μελέτη για το νερό της Λίμνης (Πυλίου), αν μπορεί, δηλαδή, να αποταμιευτεί. Ίδωμεν…
Επίσης, δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα τα οποία έχουν σχέση και με την περιφέρεια αλλά και σε τοπικό επίπεδο. «Είναι χαρά μας που τουλάχιστον κάποιοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε και όχι απλά να μείνουμε στην κουβέντα. Αυτός είναι ο στόχος» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου.
Κατά τα λοιπά, καμία πρόοδος για τη στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έχει προστεθεί και ένα άλλο πρόβλημα, αυτό του ανταγωνισμού των παραγωγών με κάποιους ξενοδόχους οι οποίοι παράγουν αγροτικά προϊόντα και μάλιστα σε όχι ευκαταφρόνητες ποσότητες…
Επίσης, ενώ δεν διαφαίνεται «φως» για τη λαϊκή αγορά, είναι αβέβαιο το μέλλον και της υποτυπώδους… Πρόταση του Αγροτικού Συλλόγου είναι, η μετατροπή του παλιού Οινοποιείου με εμπορικό κέντρο το οποίο να έχει προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε στο επαρχείο Κω ευρεία συνάντηση εργασίας του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και της επάρχου Κω Ντίνας Σβύνου με φορείς του πρωτογενή τομέα, με θέμα συζήτησης τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, όπως ανέφερε το σχετικό δελτίο τύπου. Κατ’ αρχάς, ειπώθηκε κάτι καινούργιο ή επαναλήφθηκαν για ακόμα μια φορά τα προβλήματα του κλάδου σας;
Η.Π.: Σε γενικές γραμμές ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα. Όμως, ήρθε με ένα καλό νέο ο κ. Ζαννετίδης. Μας ενημέρωσε ότι και το ελαιόλαδο της Κω παίρνει το δρόμο για να γίνει ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) που σημαίνει άλλη μια σημαντική διάκριση για το νησί μας. Βέβαια, αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά είναι πολύ θετικό γιατί θα βοηθήσει και τους παραγωγούς μας και στην αναγνώριση του τοπικού μας ελαιολάδου. Θα είναι αναγνωρίσιμο σε όλον τον κόσμο.
Ερ: Από ό,τι άκουσα, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, μια επιτροπή. Ποιος θα είναι ο στόχος της;
Η.Π.: Ο στόχος της επιτροπής θα είναι να λύσουμε προβλήματα τα οποία έχουν σχέση και με την περιφέρεια αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ένας από τους πρώτους στόχους που έχουμε βάλει ως Αγροτικός Σύλλογος, όπως γνωρίζετε, είναι το νερό. Θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση για να βρούμε τρόπους και λύσεις. Εμείς έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις, αλλά όλα ξεκινούν από εδώ, από εμάς. Όλα εξαρτώνται τελικά από το τι θέλουμε να κάνουμε εμείς.
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ το συγκεκριμένο θέμα ο Αγροτικός Σύλλογος το έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα έχετε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείρισή του και τα έργα που πρέπει να γίνουν, μέχρι και σήμερα αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Αυτό το ζήτημα εκτιμώ πως αφορά καθαρά στη δημοτική αρχή.
Η.Π.: Αφορά καθαρά στη δημοτική αρχή, αλλά βέβαια πρέπει να δούμε ότι όλοι είναι εμπλεκόμενοι λίγο πολύ. Δηλαδή, αν πούμε ότι, το κράτος χρειάζεται το νησί μας για την τουριστική του παραγωγή, να το πω έτσι, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τους πόρους. Να διασφαλίσει και το νερό και τις υποδομές που θα εξυπηρετήσουν το νησί. Όπως βλέπουμε, χτίζονται και θα χτιστούν πάρα πολλά ξενοδοχεία. Εμείς λέμε ναι στην ανάπτυξη αλλά πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους φυσικούς πόρους και μετά να δούμε την ανάπτυξη.
Ερ: Οι προτάσεις σας, κύρια για το νερό, είναι επαναλαμβανόμενες. Κάποια απάντηση από το δήμο σάς έχει δοθεί;
Η.Π.: Επίσημα δεν έχει απαντήσει. Πάντα αυτό που ακούμε είναι ότι, γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε να βρεθούν κάποιες λύσεις. Νομίζω όμως ότι πρέπει να τρέξουμε για να βρούμε λύσεις.
Ερ: Ας επανέλθουμε στην επιτροπή εργασίας. Ορίστηκε το ποιοι θα συμμετέχουν;
Η.Π.: Ορίστηκαν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς. Εμείς ως Αγροτικός σύλλογος, οι Κτηνοτρόφοι, οι Μελισσοκόμοι, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η έπαρχος Ντίνα Σβύνου… Είναι χαρά μας που τουλάχιστον κάποιοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε και όχι απλά να μείνουμε στην κουβέντα. Αυτός είναι ο στόχος.
Ερ: Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, μέχρι τώρα μόνο συναντήσεις, συνεδριάσεις και συζητήσεις γίνονται με τα ίδια ζητήματα να επαναλαμβάνονται. Ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν βλέπουμε, υλοποίηση κάποιων προτάσεων και μέτρων δεν βλέπουμε.
Η.Π.: Δυστυχώς, δεν υπάρχει υλοποίηση κάποιων μέτρων. Έχουν μείνει πολλά πράγματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί. Ακόμα και στην συνάντηση που προαναφέρατε, ξέρουμε για παράδειγμα ότι, η υποστελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει. Δυστυχώς, είναι κάποια πράγματα που μας λυπούν. Ενώ είμαστε ένα παραγωγικό νησί, ενώ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, είναι λυπηρό να μην έχουμε προσωπικό το οποίο να βοηθήσει και να ανταπεξέλθει σε αυτά που ζητάει η κοινωνία.
Ερ: Ανατρέχοντας σε προηγούμενες συνεντεύξεις μας, αλλά και σε προτάσεις που έχετε καταθέσει πολλές φορές, όπως δράσεις για το νερό, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού, δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΓΟ Δήμητρα και των παραγωγικών φορέων, έρευνα και μελέτη για την εξεύρεση βιώσιμης και οικολογικής λύσεις για τη διαχείριση των πλαστικών και όλων των οργανικών αποβλήτων που βγαίνουν από τη δράση σας, του κορεσμού του νησιού κ.ά., πείτε μου, από την προαναφερθείσα συνάντηση εργασίας βγήκε κάτι; Έχετε την αίσθηση, δεν μιλάω για βεβαιότητα, πως κάποια από αυτά θα υλοποιηθούν;
Η.Π.: Το μόνο που έχω να σας πω, αφορά στο νερό. Δεν το λέω με σιγουριά και δεν μας το είπε ο κ. Ζαννετίδης με σιγουριά, είναι ότι η περιφέρεια έχει ξεκινήσει μια μελέτη για το νερό της Λίμνης (Πυλίου), αν μπορούμε να το αποταμιεύσουμε. Μακάρι να γίνει. Θα μας χαροποιήσει, αλλά δεν ξέρουμε κάτι στα σίγουρα.
Ερ: Μάλιστα. Η λαϊκή αγορά πάλι πηγαίνει πίσω…
Η.Π.: Τη λαϊκή αγορά δυστυχώς δεν θέλει κανένας να την ακουμπήσει. Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, έχουμε πει ότι, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε μια λαϊκή αγορά, που δεν συμφωνούμε να γίνει, μπορούμε να βρούμε άλλες λύσεις. Έχουμε προτείνει το παλιό Οινοποιείο της Κω να γίνει μια αγορά για τους ντόπιους παραγωγούς, όχι μόνο για τα νωπά κηπευτικά αλλά και για τυριά και για κρασιά κ.ά. Δηλαδή, να γίνει ένα εμπορικό κέντρο το οποίο να έχει προϊόντα από τον πρωτογενή τομέα. Προς το παρόν όμως, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σ’ αυτή την υποτυπώδη λαϊκή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Είχαμε ακούσει ότι, θα τους μετέφεραν απέναντι από εκεί που βρίσκονται, λόγω του δικαστικού μεγάρου που θα κατασκευαστεί στο χώρο που εργάζονται, αλλά τώρα εκεί εγκαταστάθηκε το λούνα Παρκ. Δεν ξέρω τι σχεδιάζει ο δήμος και πού θα τους πάει. Δεν έχουμε καμία πληροφορία. Δυστυχώς, αυτό το θέμα δεν θέλουν να το ακουμπήσουν.
Ερ: Αυτή την πρόταση την έχετε καταθέσει στο δήμο και εάν ναι, τι σας έχει απαντήσει;
Η.Π.: Ναι, την έχουμε κουβεντιάσει με την υπεύθυνη του πρωτογενή τομέα κυρία Σέβη Βλάχου. Πρέπει να ωριμάσει λίγο η πρόταση, δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά τουλάχιστον είναι μια ιδέα η οποία μπορεί να βοηθήσει και εμάς τους παραγωγούς, αλλά και την δημοτική αρχή η οποία δεν συμφωνεί με την λαϊκή αγορά.
Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον πρωτογενή, δηλαδή, τον τουρισμό;
Η.Π.: Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει σύνδεση εδώ και πολλά χρόνια. Ξέρετε ότι, τα περισσότερα προϊόντα των παραγωγών μας πηγαίνουν σε ξενοδοχεία. Το θέμα είναι ότι, αυτή η σύνδεση θα έπρεπε να αξιοποιηθεί λίγο περισσότερο και να διαφημιστεί περισσότερο το γεγονός πως, πολλά προϊόντα που καταναλώνονται στα ξενοδοχεία είναι τοπικά. Το ένα ζητούμενο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι, τα τελευταία χρόνια σαν παραγωγοί, έχουμε ανταγωνιστές και ξενοδόχους οι οποίοι καλλιεργούν πάρα πολλά προϊόντα. Αυτό βλάπτει πάρα πολλούς παραγωγούς διότι αυτά τα ξενοδοχεία δεν αγοράζουν ενώ κάνουν και πωλήσεις σε κάποιους συναδέλφους τους ξενοδόχους ή σε κάποιες άλλες αγορές. Καλό θα είναι να διασφαλίσουμε λίγο το περιβάλλον ούτως ώστε να μείνουν και οι αγρότες στα χωράφια τους και να μην φτάσουμε πάλι να γίνουμε κηπουροί και να δουλεύουμε στα κτήματα κάποιων ξενοδόχων. Δυστυχώς, υπάρχει και αυτή η τάση τώρα τελευταία. Μπορούν και οι ξενοδόχοι να καλλιεργούν, αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα. Ας αφήσουν τους αγρότες να δουλέψουν.
Ερ: Με λίγα λόγια, κάποιοι ξενοδόχοι έχουν γίνει και αγρότες.
Η.Π.: Κάποιοι ναι. Δυστυχώς, αυτή η τάση υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Ερ: Ανάμεσα στις προτάσεις που έχετε κάνει, υπάρχει και η δημιουργία ενός μελισσοκομικού πάρκου. Το έχετε συζητήσει ή απλά υπάρχει ως πρόταση;
Η.Π.: Αυτή τη στιγμή υπάρχει σαν πρόταση. Πιστεύω ότι, με λίγη προσπάθεια από όλους μας, μπορεί να γίνει γιατί ήδη υπάρχει. Αν θυμάμαι καλά, πριν από δύο χρόνια στην Εύβοια φτιάχτηκε το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο. Νομίζω ότι ο δήμος έχει εκτάσεις σε κάποια από τις οποίες μπορεί να γίνει. Βέβαια, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα απόλυτα για τις μέλισσες, αλλά θα είναι ένα ακόμα συν για τους μελισσοκόμους.
Ερ: Επανέρχομαι στη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη. Πείτε μου επιγραμματικά, τι αποκομίσατε;
Η.Π.: Τα καλά νέα ήταν ότι το ελαιόλαδο θα γίνει ΠΟΠ, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι προς συζήτηση. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι, δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει το κράτος. Λειτουργεί πάρα πολύ δύσκολα και με πολύ λίγους ανθρώπους. Δηλαδή, οι άνθρωποι σε όποιες θέσεις υπάρχουν, κάνουν υπερπροσπάθειες για να κάνουν τα ελάχιστα και αυτονόητα πράγματα.
Ερ: Κύριε Παπαποστόλου, κλείνοντας τη συνέντευξη, πείτε μου δυο λόγια για τη φετινή παραγωγή.
Η.Π.: Η φετινή παραγωγή, προς στιγμήν, βλέπουμε ότι πάει καλά. Το θέμα είναι να μην έχουμε καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες ή κακοκαιρίες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος στο νησί οπότε πιστεύω ότι υπάρχει άμεση κατανάλωση, γιατί εμείς, έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα προϊόντα μας τα δίνουμε εδώ στο νησί μας. Ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά τουλάχιστον ως προς την παραγωγή και με τα λίγα εφόδια που έχουμε, γιατί πέρα από την παραγωγή χρειαζόμαστε τεχνογνωσία, ενημέρωση κ.λ.π., τα οποία δυστυχώς απουσιάζουν από το νησί μας.
Ερ: Το εύχομαι ολόψυχα, για το καλό όλων μας. Ο επίλογος δικός σας.
Η.Π.: Να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, ελπίζω να έχουμε νερό ούτως ώστε όχι μόνο αρδεύουμε αλλά και να πίνουμε. Πρέπει συνετά όλοι μας να σκεφτόμαστε κάθε φορά που ανοίγουμε τη βρύση να μην το κάνουμε άσκοπα.
Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ