Αναβίωσε στη Νίσυρο το έθιμο της «Καλαντήρας»

0
4252

Στη Νίσυρο βρίσκονται οι Ομάδες «Ελένη» Ρόδου, όπου μαζί με το Παράρτημα Νισύρου και σε συνδιοργάνωση με τον δήμο του νησιού, αναβίωσαν το πολύ σημαντικό έθιμο: «Η Καλαντήρα πέρασε».

­Πρόκειται για την 4η Πασχαλινή χορευτική συνάντηση που έγινε στη Νίσυρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΓΕΩΠΑΡΚΟ Νισύρου, χθες και προχθές στην πλατεία Ηλικιωμένης, με τη συμμετοχή 126 χορευτών και εκλεκτών μουσικών.

Μία λαογραφική συνάντηση που περιλάμβανε την Καλαντήρα, Λαζαράκια, χορευτική παρέλαση, αυθεντικά γλέντια και άλλα πολλά δρώμενα, καθώς και γνωριμία με τα χωριά της Νισύρου, το μοναδικό ηφαίστειο, τα μουσεία του νησιού αλλά και την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωση της εκδήλωσης είχε η κα Ελένη Κουμέντου-Μαραγκού.

Στην καλλιτεχνική αυτή συνάντηση συμμετείχαν:
• ΟΜΑΔΕΣ «ΕΛΕΝΗ» ΡΟΔΟΥ
• ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΟΔΟΥ
• «ΜΩΡΙΑΣ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
• «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» ΚΡΗΤΗ
• «ΑΙΘΩΝΑΣ» ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ
• «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ» ΑΦΑΝΤΟΥ
• ΟΜΑΔΕΣ «ΕΛΕΝΗ» Παράρτημα Νισύρου

Τι είναι η «Καλαντήρα»
Το Τελετουργικό της «Καλαντήρας» παρουσιάστηκε από τους μαθητές του Ομηρείου Δημοτικού Σχολείου Νισύρου.
Τι είναι όμως η «Καλαντήρα»; Ένα αντικείμενο ξύλινο, σταυροειδές, μπροστά ομοίωμα Λαζάρου και πάνω χελιδόνι. Συμβολίζει τον θολωτό τάφο, την ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης. Από τις ρωμαϊκές καλένδες, δηλαδή το ρωμαϊκό ημερολόγιο, συνέχεια των χελιδονισμάτων και προσαρμογή στα χριστιανικά ήθη, διατηρείται μέχρι σήμερα στην αυθεντική μορφή του.

Κάθε χρόνο, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών εθίμων. Στολίζεται στο Μανδράκι της Νισύρου με λουλούδια και στα χωριά με χρωματιστά χαρτάκια. Συνοδεύεται από το ποίημα του Ιωάννη Λογοθέτη, πνευματικού δασκάλου της Νισύρου, «Η Βηθανία», και από κάλαντα τα λαζαρικά, καθώς και το τραγούδι της «Καλαντήρας»:

«Καλαντήρα, πέρασε από τη Μαύρη Θάλασσα, και έκατσε και λάλησε και πύργον εκόνωσε. Κι οποίς δε μας δένει αυγό, μέσα ψύλλος και κοριός. Βαγιά, βαγιά των βαγίων τρώμε ψάρι, τον κολιό. Και ως την άλλη Κυριακή, τρώμε κόκκινο αυγό».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ