Μ. Κόνσολας στον «Σ»: Μιλάω ξεκάθαρα για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ρόδο και Κω

2
4276

Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδ/σου της Ν.Δ.:

«Είναι αναγκαία μια νέα διοικητική και πολιτική μεταρρύθμιση στο τρίγωνο κράτος – περιφέρειες – δήμοι»

«Με μια νέα αρχιτεκτονική και κατανομή αρμοδιοτήτων, που θα βελτιώσει τη καθημερινότητα, τη ζωή και την ποιότητα των υπηρεσιών. Με ανακατανομή των αρμοδιοτήτων που σήμερα ανήκουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση, αλλά και με πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό»

 

«Μιλάω ξεκάθαρα για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ρόδο και Κω στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Κως, πρέπει να συμμετέχει με προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση»

 

«Δεν κοντράρω αποφάσεις της κυβέρνησης, απλά έχω άποψη, αλλά και τη διάθεση να βελτιώσω τις αποφάσεις αυτές, να τις συνδέσω με λύσεις για τα προβλήματα των νησιών μας. Όπως έχω πει, ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή»

 

«Τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν είναι αντιληπτά από όλους. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για την ΕυρώπηΟι προτάσεις μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν το ενδιαφέρον, προφανώς γιατί κάποιοι από τους εταίρους μας δεν έχουν ενημέρωση και μέτρο σύγκρισης για το τι σημαίνει να ζει κανείς σε νησί»

 

«Η ίδια η υποστελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές, καταδεικνύει τη δυσκολία κάλυψης των θέσεων που προκηρύσσονται λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αλλά και την ανάγκη να θεσπιστούν νέα και ουσιαστικά κίνητρα»

 

«Χρειάζεται εκπόνηση τοπικών στρατηγικών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού αλλά και καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό»

 

«Περιμένουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο το φετινό καλοκαίρι.

 

 

Την άποψη πως, πρέπει να έχουμε υπομονή και κυρίως επιμονή προκειμένου να δοθούν φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την ενίσχυση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά εκφράζει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας. «Τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν είναι αντιληπτά από όλους. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και εμείς οφείλουμε κάθε φορά να ενημερώνουμε, να γινόμαστε πιεστικοί και διεκδικητικοί» δηλώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα τις δικές του ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την υπόθεση «υγεία», χαρακτηρίζει μεν θετικό το να κατασκευαστεί ένα νέο  νοσοκομείο, με νέο οργανισμό όπως τονίζει – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – αλλά μέχρι τότε, επαναλαμβάνει ότι χρειάζονται νέα γενναία κίνητρα, τόσο θεσμικά, όσο βαθμολογικά και μισθολογικά, προκειμένου «να μπορούν να έρχονται γιατροί στις δομές δημόσιας υγείας των νησιών όχι κατ΄ ανάγκη αλλά κατ΄ επιλογή». «Θεωρώ ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου της Κω» δηλώνει, ενώ αναφέρεται στον προγραμματισμό του υπουργείου για 6.500 προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας το 2024. «Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλοι το βάρος μας, να καταστήσουμε προτεραιότητα την προκήρυξη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων για το νοσοκομείο της Κω» δηλώνει με νόημα, υπενθυμίζοντας πως έχει καταθέσει πρόταση με επτά συγκεκριμένα κίνητρα.

Για την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία μας, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής παραδέχεται  ότι υπάρχει πρόβλημα και πως από την αντιμετώπισή του θα κριθεί η κυβέρνηση, όμως παράλληλα αναφέρει πως, έχουν ληφθεί μέτρα και θα ληφθούν κι άλλα αν χρειαστεί.

Για τον θέμα της αύξησης του τουρισμού, της έλλειψης εργαζόμενων αλλά και τις υποδομές του νησιού μας οι οποίες γονατίζουν, ο κ. Κόνσολας εκτιμά πως, όλα αυτά «συνδέονται με την εκπόνηση τοπικών στρατηγικών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού αλλά και καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό».

Όσον αφορά στους δήμους και στην «αφαίμαξή» τους από το κράτος, θέση του είναι πως,

«είναι αναγκαία μια νέα διοικητική και πολιτική μεταρρύθμιση στο τρίγωνο κράτος – περιφέρειες – δήμοι, με μια νέα αρχιτεκτονική και κατανομή αρμοδιοτήτων, που θα βελτιώσει τη καθημερινότητα, τη ζωή και την ποιότητα των υπηρεσιών».

Τέλος, ο τοπικός βουλευτής απαντά για ζητήματα όπως, ο ρόλος του βουλευτή, «δεν είναι ρόλος χειροκροτητή» σημειώνει, την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας διότι όπως αναφέρει «τίποτα δεν θα είναι εύκολο το φετινό καλοκαίρι», ενώ δηλώνει ξεκάθαρα πως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξής του, πρέπει να εντάξει την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ρόδο και Κω. «Ιδιαίτερα για την Κω είναι σημαντικό, αφού μέχρι σήμερα ήταν έξω από την οπτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης. Αυτό που προέχει είναι να αγκαλιαστεί αυτή η πρόταση από την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, να υπάρξει πνεύμα και διάθεση συνεργασίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να ανοίξει η συζήτηση για το ποια τμήματα και σχολές μπορούν να φιλοξενηθούν σε Ρόδο και Κω. Η Κως, πρέπει να συμμετέχει με προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση» καταλήγει.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Κόνσολα, πριν από έναν περίπου χρόνο, μου είχατε δηλώσει ότι, «χρειαζόμαστε αναπτυξιακά σχέδια για τις νησιωτικές περιφέρειες, ουσιαστικά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την ενίσχυση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά». Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Μ.Κ.: Κυρία Αυγούλη, γνωρίζετε τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η κεντρική εξουσία, πρέπει να έχουμε υπομονή και κυρίως επιμονή. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας δεν είναι αντιληπτά από όλους. Και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Και εμείς οφείλουμε κάθε φορά να ενημερώνουμε, να γινόμαστε πιεστικοί και διεκδικητικοί.

Θα σας πω το εξής: πρόσφατα εκπροσώπησα την Ελλάδα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. μετά το 2027. Εκεί πρότεινα τη  δημιουργία και  χρηματοδότηση  ενός νέου Περιφερειακού Ταμείου για την άσκηση της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. που θα ενοποιήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία που υπάρχουν σήμερα. Έθεσα, επίσης, και ζήτημα διεύρυνσης των κριτηρίων για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν πέρα από το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας και νέα κριτήρια όπως ο δείκτης ανταγωνιστικότητας και η έννοια της νησιωτικότητας και της ορεινότητας, αλλά και τους άλλους δείκτες που διαμορφώνουν το πλαίσιο της συνοχής αξιών. Όλα αυτά αφορούν στα νησιά μας. Αντιλήφθηκα ότι οι προτάσεις μου αυτές προκάλεσαν το ενδιαφέρον, προφανώς γιατί κάποιοι από τους εταίρους μας δεν έχουν ενημέρωση και μέτρο σύγκρισης για το τι σημαίνει να ζει κανείς σε νησί.

Τώρα, αυτή η πρόταση που κατέθεσα εγώ θα πρέπει να υποστηριχθεί και να συμπληρωθεί από όλους, να γίνει εθνική διεκδίκηση.

Ερ: Εδώ είμαστε να το δούμε. Ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα για εμάς, το σημαντικότερο, είναι αυτό της φροντίδας υγείας. Κατά γενική ομολογία, το έχετε αναδείξει πολλάκις. Μάλιστα, θέση σας ήταν ότι, η ενίσχυση με γιατρούς του υπάρχοντος νοσοκομείου και των δομών δημόσιας υγείας στην Κω, είναι κυρίαρχη προτεραιότητα, όπως επίσης πως χρειάζονται γενναία κίνητρα.  Κι όμως, η κατάσταση αντί να καλυτερεύει, χειροτερεύει. Αντί να ενισχυθεί το νοσοκομείο, μας υπόσχονται καινούργιο. Πώς το εξηγείτε;

Μ.Κ.: Είναι ιδιαίτερα θετικό το να κατασκευαστεί ένα νέο νοσοκομείο στην Κω.

Σίγουρα, όμως, το νέο αυτό νοσοκομείο θα πρέπει να διαθέτει ένα νέο οργανισμό, να είναι στελεχωμένο, να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες που δεν μπορεί να προσφέρει το υπάρχουν σήμερα, να μπορεί να υπηρετήσει την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού υγείας.

Έχω καταθέσει μια πρόταση με ένα νέο, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο πλαίσιο κινήτρων για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά. Είναι γενναία θεσμικά, βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα. Μάλιστα, η πρόταση αυτή έγινε δεκτή όχι μόνο από τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να αλλάξει το πλαίσιο, να μπορούν να έρχονται γιατροί στις δομές δημόσιας υγείας των νησιών όχι κατ΄ ανάγκη αλλά κατ΄ επιλογή.

Ερ: Πείτε μου με το χέρι στην καρδιά, ακόμα κι αν γίνει το νέο νοσοκομείο, όλοι μας το θέλουμε, μέχρι τότε τι; Η ανασφάλειά μας κύριε Κόνσολα, έχει πιάσει κόκκινο.

Μ.Κ.: Ένα νοσοκομείο, κυρία Αυγούλη, είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά, κυρίως, είναι οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, γιατροί και νοσηλευτές. Θεωρώ ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου της Κω. Στην πρώτη δέσμη προσλήψεων από το Υπουργείο Υγείας, προκηρύχθηκε η θέση ενός Επιμελητή Α’ Εσωτερικής Παθολογίας για το νοσοκομείο της Κω. Από εκεί και πέρα, για το 2024 έχουν προγραμματιστεί 6.500 προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκεί πρέπει να ρίξουμε όλοι το βάρος μας, να καταστήσουμε προτεραιότητα την προκήρυξη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων για το νοσοκομείο της Κω. Πιστεύω, όμως, ότι χρειάζονται νέα κίνητρα. Η ίδια η υποστελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές, καταδεικνύει τη δυσκολία κάλυψης των θέσεων που προκηρύσσονται λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αλλά και την ανάγκη να θεσπιστούν νέα και ουσιαστικά κίνητρα.

Και όπως γνωρίζετε, έχω καταθέσει πρόταση με επτά (7) συγκεκριμένα κίνητρα.

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα, γιατί το συγκεκριμένο μας πληγώνει. Ακρίβεια κύριε Κόνσολα. Ακρίβεια στα τρόφιμα, ακρίβεια στα ενοίκια, η επιτομή του παράλογου με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας… Πού θα πάει η κατάσταση; Ως πολίτης αυτού του τόπου και όχι ως πολιτικός, τι έχετε να πείτε;

Μ.Κ.: Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, από αυτό θα κριθούμε.

Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα στα τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά ως χώρα εμείς καλούμαστε να στηρίξουμε τους πολίτες, την ελληνική οικογένεια και κυρίως τους ευάλωτους πολίτες. Όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει και άλλα μέτρα αν χρειαστεί ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας.

Υπενθυμίζω ότι κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα νέα πρόσθετα μέτρα που παίρνουμε για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων με βαριά πρόστιμα μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ και δημοσιοποίηση των εταιρειών που υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές.

Ανακοινώθηκαν, επίσης,  μέτρα που θα μειώσουν τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την κοινωνία και τους οικονομικά αδύναμους και αναφέρομαι στην επιδότηση της κατανάλωσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερ: Η ακρίβεια όμως, μας βγάζει τη γλώσσα. Ας αλλάξουμε θέμα. Τουρισμός. Γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα, όντας υφυπουργός τουρισμού.  Οι επισκέπτες μας χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, αυξάνονται και οι κλίνες, αλλά γονατίζουν οι υποδομές μας. Παράλληλα, η έλλειψη προσωπικού συνεχίζεται, ενώ όσοι εργάζονται επωμίζονται τεράστια πίεση με όχι τις αντίστοιχες απολαβές. Συγνώμη που τα έβαλα όλα μαζί, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Μ.Κ.: Όσα αναφέρετε συνδέονται με την εκπόνηση τοπικών στρατηγικών σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης που θα περιλαμβάνουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε προορισμού, δράσεις και πολιτικές για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού αλλά και καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν προκλήσεις για το μέλλον, προκλήσεις που είναι μπροστά μας, όπως η προσαρμογή στις ανάγκες και προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό. Πρέπει να συνδέσουμε τον τουρισμό με την έννοια της αειφορίας και την αειφορία με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων.

Η οικονομική βιωσιμότητα στον τουρισμό συνδέεται με γενικές και ειδικές επενδύσεις που επενδύουν στην ποιότητα και τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος ενώ η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, με την ένταξη τους στη ψηφιακή και πράσινη οικονομία για να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος.

Το πρόβλημα του προσωπικού συνδέεται με αλλαγές στην τουριστική εκπαίδευση, αλλά και με τη δυνατότητα οι απασχολούμενοι στον τουρισμό να έχουν ικανοποιητικές αμοιβές. Οι νέες προκλήσεις που δημιουργούν οι ανάγκες της κλιματικής αλλαγής και της διαφοροποίησης του τουριστικού μας προϊόντος, προϋποθέτουν ένα νέο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης, νέες ειδικότητες, νέα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και διαρκή κατάρτιση για τους εργαζόμενους.

Ερ: Θέλω να μου πείτε τη θέση σας για ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο αφορά στους δήμους. Το κράτος τους παίρνει αρμοδιότητες, πόρους, δεν τους επιτρέπει προσλήψεις… Όπως πάμε,  σε λίγα χρόνια οι δήμαρχοι θα είναι απλά ληξίαρχοι. Εσείς, πώς οραματίζεστε τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι ο μοναδικός κοντά στον πολίτη;

Μ.Κ.: Πιστεύω ότι μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση στην αντιπολίτευση συνδέεται με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, αλλά με ένα νέο μοντέλο κατανομής εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, στο οποίο θα υπάρχουν κριτήρια όπως η νησιωτικότητα, η ορεινότητα η έκταση, η αναπτυξιακή υστέρηση.

Είναι αναγκαία μια νέα διοικητική και πολιτική μεταρρύθμιση στο τρίγωνο κράτος – περιφέρειες – δήμοι, με μια νέα αρχιτεκτονική και κατανομή αρμοδιοτήτων, που θα βελτιώσει τη καθημερινότητα, τη ζωή και την ποιότητα των υπηρεσιών. Με ανακατανομή των αρμοδιοτήτων που σήμερα ανήκουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπουν την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση, αλλά και με πρόγραμμα ενίσχυσης των δήμων  με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, θεωρώ πολύ σημαντικό το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης των νησιών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτεί δράσεις για την απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να καλύπτονται οι ενεργειακές τους ανάγκες.

Ερ: Κύριε Κόνσολα, οφείλω να αναγνωρίσω ότι, αν και είστε κυβερνητικός βουλευτής, δεν είναι λίγες οι φορές που «κοντράρετε» αποφάσεις της κυβέρνησής σας ή πάτε ένα βήμα παραπέρα. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε του καλοκαιριού και ήδη ξεκίνησαν οι πυρκαγιές. Υποστελεχωμένη  και με όχι ανανεωμένο στόλο η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από την άλλη, η κατάσταση στην Πολιτική Προστασία δεν είναι και η καλύτερη.  Πώς το εξηγείτε;

Μ.Κ.: Δεν κοντράρω αποφάσεις της κυβέρνησης, κα. Αυγούλη, απλά έχω άποψη, αλλά και τη διάθεση να βελτιώσω τις αποφάσεις αυτές, να τις συνδέσω με λύσεις για τα προβλήματα των νησιών μας. Όπως έχω πει, ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ήδη από φέτος θα λειτουργεί Περιφερειακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, υπάρχει ενίσχυση με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασοκομάντος. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι με το νέο νόμο για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, τέθηκε ως προτεραιότητα η πρόληψη. Άλλαξε, πλέον, το δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος και επικεντρώνεται στην άμεση παρέμβαση των εναέριων μέσων με την έναρξη της φωτιάς και όχι σε δεύτερο χρόνο. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας στο έργο των πυροσβεστών στο πεδίο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης αλλά και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Θα υπάρξει διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ στις περιαστικές και δασικές περιοχές όπου υπάρχουν πυλώνες και περνούν καλώδια υπερυψηλής τάσης, αλλά και περιμετρικά των στρατοπέδων. Παράλληλα, για πρώτη φορά, υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair ενώ από το 2025 θα υπάρξει η προμήθεια και ενεργοποίηση  και άλλων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και οχημάτων, κινητών επιχειρησιακών κέντρων, drones, ραντάρ, μετεωρολογικών σταθμών, συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ένα νέο σύστημα αναβάθμισης του 112. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο το φετινό καλοκαίρι.

Ερ: Επειδή μαύρισε η ψυχή και των δυό μας, θέλω να κλείσουμε την κουβέντα μας με κάτι θετικό. Με πρότασή σας, την οποία, όπως είπα,  θεωρώ πολύ θετική διότι, αφενός θα συμβάλει στο «κράτημα» αρκετών παιδιών μας στον τόπο τους, αφετέρου θα φρενάρει την ίδρυση ιδιωτικών σχολών στην περιοχή μας, ζητάτε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω. Αν το ερμήνευσα σωστά, ζητάτε να ιδρυθούν σχολές και σε αυτά τα νησιά. Θα ήθελα να αναπτύξετε το σκεπτικό σας.

Μ.Κ.: Ναι, μιλάω ξεκάθαρα για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ρόδο και Κω στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι βασικοί πυλώνες αυτού του σχεδίου για τα Δωδεκάνησα είναι η Ρόδος και η Κως.

Ιδιαίτερα για την Κω είναι σημαντικό, αφού μέχρι σήμερα ήταν έξω από την οπτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης.

Αυτό που προέχει είναι να αγκαλιαστεί αυτή η πρόταση από την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, να υπάρξει πνεύμα και διάθεση συνεργασίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να ανοίξει η συζήτηση για το ποια τμήματα και σχολές μπορούν να φιλοξενηθούν σε Ρόδο και Κω. Η Κως, πρέπει να συμμετέχει με προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση.

Ερ: Κύριε Κόνσολα, με την ελπίδα πως όταν τα ξαναπούμε κάτι θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, βλέπετε, παρά τα όσα συμβαίνουν εξακολουθώ ακόμα να είμαι αισιόδοξη, θα ήθελα να κάνετε τον επίλογο της κουβέντας μας.

Μ.Κ.: Γνωρίζετε ότι δεν δίνω ψεύτικες υποσχέσεις, κα. Αυγούλη. Η δική μου δέσμευση απέναντι στους πολίτες της Κω που με τιμούν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους είναι ότι θα συνεχίσω να παλεύω, να διεκδικώ, να είμαι αληθινός και να τους κοιτάζω στα μάτια.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ρόλος του βουλευτή είναι να φέρνει αποτελέσματα και όχι να κάνει τον χειροκροτητή και να ψηφίζει ότι του φέρουν στη βουλή. Πρέπει να παλέψει για τον τόπο του και να πάει κόντρα στα αντίθετα συμφέροντα. Αν δεν μπορεί ας πάει σπίτι του και να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

  2. …. Γειά να καλύψετε τις αδυναμίες σας στην καθημερινότητα πού εχωμαι άμεσα ανάγκη! Βγήτε επιτέλους από το καβούκι σάς!Και σηκωσται τα Μανίκια! Γειά εργασία!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ