Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, περιπλέκουν τις επενδυτικές αποφάσεις και δυσχεραίνουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, θα συζητηθούν από την “αφρόκρεμα των ευρωπαϊκών ενώσεων τουριστικών επιχειρήσεων” στο Φόρουμ: “EU Tourism: resilience in the Era of the Climate Crisis” που διεξάγεται στη Ρόδο.
Κατά τις εργασίες του Φόρουμ θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Με τη Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για της δράσεις που θα αναλάβει ο της και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει της κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση της προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.
Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
H έναρξη των εργασιών του φόρουμ έγινε χθες το βράδυ με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στο ξενοδοχείο Rodos Park προς τιμήν των συνέδρων. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παραβρέθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μανος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.
«Για τη Ρόδο οι κρίσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Από την πανδημία μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού-απόρροια της κλιματικής αλλαγής-έχει αποδείξει ανθεκτικότητα στην κάθε κρίση και αποτελεσματική διαχείριση. Όχι μόνο έχει διατηρήσει την αξιοπιστία του ο προορισμός και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών, έχει φτάσει σε υψηλές κορυφές, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την προστασία των επισκεπτών.
Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μένουμε άπραγοι, κοιτώντας τις προκλήσεις να μας απειλούν. Κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο για την εφαρμογή πρωτοπόρων πρωτοβουλιών και έργων κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη συχνή του παρουσία στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξή τους σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βασιλικό για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
Σημειώνεται ότι κατά τις εργασίες του Φόρουμ που θα διεξαχθούν σήμερα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Με τη Διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης.
Ως ιστορική χαρακτήρισε τη στιγμή της υπογραφής της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό ο πρόεδρος του ΞΕΕ. «Δεν είναι πολλές οι φορές στη ζωή μας που μπορούμε να ζήσουμε την ιστορία τη στιγμή που γράφεται. Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό με την οποία όλοι οι τουριστικοί τομείς της ΕΕ δεσμεύονται για μια βιώσιμη πορεία του τομέα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα είναι μία ιστορική στιγμή.
Η υπογραφή της διακήρυξης εδώ στη Ρόδο έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς το νησί βίωσε το περασμένο καλοκαίρι τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ρόδος όχι μόνο έφερε εις την ασφαλή μετακίνηση 25.000 ανθρώπων από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά απέδειξε την πραγματική έννοια της φιλοξενίας. Τώρα η Ρόδος γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών», είπε ο κ. Βασιλικός.
Στη συνέχεια, μιλώντας με τον tourism expert, Luis Araujo ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα οχυρώνεται απέναντι στις κρίσεις και στις προκλήσεις που θα παρουσιάζονται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον. Και η Ρόδος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης κρίσης. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι:
«Όλοι θυμόμαστε ότι η Ρόδος επλήγη πολύ σκληρά το περασμένο καλοκαίρι από μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει γρήγορα. Χρησιμοποίησε αυτή την τραγωδία για να επαναπροσδιοριστεί ως ένα ανθεκτικό νησί.
Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Τώρα πια πιστεύουμε ότι τέτοιες προκλήσεις θα παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις της κάθε κρίσεις και για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα προφυλάσσεται από απρόβλεπτους κινδύνους, ώστε και οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».
Μητσοτάκης – Rhodes Forum: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός στον κόσμο
Η Ελλάδα ήδη προσελκύει 32 εκατομμύρια επισκέπτες κατ΄ έτος. Δεν έρχονται πολλοί στην Ελλάδα για όσα αυτή προσφέρει πολιτιστικά, αλλά π.χ. για τις παραλίες. Άρα πρέπει να αναπτύξουμε το πολιτιστικό κομμάτι ώστε να προσφέρουμε ένα συνδυαστικό προϊόν, επισήμανε από τη Ρόδο ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών ( ETC) Luís Araújo στο πλαίσιο του Forum «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» (“Τουρισμός ΕΕ: Ανθεκτικότητα στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης“) στις 8 και 9 Απριλίου.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Είμαι ευτυχής που αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στη Ρόδο γιατί το νησί επλήγη πολύ σκληρά πέρσι το καλοκαίρι από δασικές πυρκαγιές (…) Αυτό μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία λειτούργησε για να στηρίξει την τοπική κοινωνία (…)
Να υπογραμμίσουμε ότι η Μεσόγειος εν συνόλω βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πυρκαγιές και πλημμύρες (…) Πρέπει πρωτίστως να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρώπινων ζωών (…) Καταφέραμε πέρσι το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές να μην θρηνήσουμε με την απώλεια ανθρώπινων ζωών (…)
Για μας είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις να επιμηκύνουμε τη σεζόν (…) Αν κοιτάξετε τους προορισμούς των πόλεων η Αθήνα έχει γίνει ένας προορισμός για όλο τον χρόνο (…)
Οι πελάτες θα ελέγχουν πλέον πόσο “πράσινη” είναι μια υπηρεσία. Η κυβέρνηση έχει το ρόλο της να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα (…) Να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα “εργαστήρι καλών πρακτικών” (σ.σ. σε ό,τι έχει να κάνει με την βιώσιμη ανάπτυξη) (…)
Η Τήλος έχει φτάσει την ανακύκλωση στο 9% (…) Πολλές μικρές επιχειρήσεις συνασπίζονται για κάτι καλό (…)
Υπάρχουν σημεία υπερκορεσμού (υπερτουρισμός) ανεξάρτητα από την κλιματική αλλαγή (…) Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αυθαίρετη δόμηση και την εκμετάλλευση των τουριστικών πόρων. Δεν μπορείς να συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό όπου λ.χ. θα βάζεις Χ αριθμό ομπρελών στην παραλία και τελικά θα βάζεις τον διπλάσιο (…) Τώρα στο Κοινοβούλιο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα κάτι καινοτόμο (…)
Η έκκλησή μου για τις ευρωεκλογές είναι η ίδια (…) Η εκλογή σοβαρών προσώπων και κομμάτων μπορεί να φέρει λύσεις σε προβλήματα (…)
Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο».
Μητσοτακη ξεχασες τους πολιτες της κω με γιατρους και νεο νοσοκομειο