Γ. Σεγραίδος: «Η Κως δεν έχει αλλάξει ρότα»| «Γίνεται μια προσπάθεια, υπάρχει μια διάθεση, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα»

6
7170

Γιώργος Σεγραίδος, πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Επιχειρήσεων Κω:
«Η Κως δεν έχει αλλάξει ρότα»
«Γίνεται μια προσπάθεια, υπάρχει μια διάθεση, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα»

 

«Θέλουμε και παρακαλάμε να γίνει γρήγορα μια DMO μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Ήταν κάτι το οποίο το είχαμε ψηφίσει από τότε, είχαμε συνδράμει γι αυτό και περιμένουμε ως αρχικό σχέδιο αυτό να γίνει πράξη. Αν γίνει αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Αν όμως όχι, δεν μπορούμε να περιμένουμε και άλλο. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά»

«Δεν έχουμε συνεννοηθεί για τα βασικά πράγματα της εξυπηρέτησης του επισκέπτη και του ντόπιου πληθυσμού, για τις υποδομές μας, για το νέο νόμο των παραλιών, τον νέο ποινικό κώδικα, τις εργασιακές μας σχέσεις, τις συγκοινωνίες… Ανησυχούμε πολύ για τη Σένγκεν…»

«Οι δήμοι έπρεπε να προετοιμαστούν πριν τις εκλογές για την οργανοδομή τους, για να εντάξουν στο ενιαίο πλέον μισθολόγιο και υπηρεσίες και την αστική συγκοινωνία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη»

«Υπάρχει πρόβλημα με την εποχικότητα. Δεν έχει τοποθετηθεί στο νομοθέτημα της εργασίας και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε εάν δείτε φέτος εστιατόρια να είναι κλειστά μια φορά την εβδομάδα, διότι θα αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες και τις 7 μέρες»

Σιγά – σιγά προχωρούμε προς το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου, η έναρξη της οποίας αναμένεται την 1η Απριλίου τρέχοντος έτους. Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πέρσι οι επιχειρήσεις εστίασης, κύρια στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν και αυτή η χρονιά. Αυτό στην ουσία δηλώνει στον «Σ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Επιχειρήσεων Κω Γιώργος Σεγραίδος, λέγοντας πως, «η Κως δεν έχει αλλάξει ρότα. Γίνεται μια προσπάθεια, υπάρχει μια διάθεση, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα».
«Δεν έχουμε συνεννοηθεί για τα βασικά πράγματα της εξυπηρέτησης του επισκέπτη και του ντόπιου πληθυσμού, για τις υποδομές μας. Δεν έχουμε συνεννοηθεί για πολύ βασικά θέματα τα οποία έρχονται τώρα και θα διαταράξουν όλη την οικονομία του νησιού, όπως είναι ο νέος νόμος των παραλιών, ο νέος ποινικός κώδικας, οι εργασιακές μας σχέσεις, το θέμα της συγκοινωνίας, για το οποίο έπρεπε να υπήρχε συνεννόηση. Αυτά δεν βλέπουμε να συμβαίνουν. Ανησυχούμε πολύ για τη Σένγκεν, ο χρόνος περνάει και δεν θέλουμε και αυτό το καλοκαίρι να έχουμε πολλά παράπονα από τους επισκέπτες μας, γιατί δεν έχουμε το χρόνο να έχουμε επαναλαμβανόμενα παράπονα. Πρέπει να διορθώνουμε τα πράγματα» σημειώνει.
Παράλληλα, αναφέρεται στη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού και στην έλλειψη πρόβλεψης της εποχικότητας σε νόμο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ανυπαρξία οργάνου για την προώθηση του νησιού. Μάλιστα, δηλώνει πως, εάν η δημοτική αρχή δεν προχωρήσει σε μια DMO μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ψάχνουν τον τρόπο, νομοθετικά, για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου φορέα. Σημειώνει όμως πως, «αυτή η λύση είναι ένα plan b, δεν είναι ένα plan a. Εμείς θέλουμε και παρακαλάμε να γίνει γρήγορα μια DMO μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού»
Ενημερώνει τέλος πως, τις επόμενες ημέρες ο σύλλογος θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο τουρισμού.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σεγραίδο, ας ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από εκεί που σταματήσαμε πριν από κάποιους μήνες. «Η Κως πρέπει να αλλάξει ρότα σε πολλά θέματα» μου είχατε δηλώσει. Είμαστε στο παρά πέντε της νέας τουριστικής περιόδου. Διαπιστώσατε κάποια αλλαγή στη ρότα;
Γ.Σ.: Όχι, η Κως δεν έχει αλλάξει ρότα. Γίνεται μια προσπάθεια, υπάρχει μια διάθεση, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα. Μας έχει κάνει πολύ κακό η προεκλογική περίοδος, μας άφησε πάρα πολύ πίσω. Συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια αυτό, με την εμπειρία μας τόσα χρόνια το βλέπουμε. Έμειναν πράγματα πίσω και τώρα τρέχουμε πάλι πίσω από τις εξελίξεις και το χρόνο. Όχι, δεν έχουμε αλλάξει ακόμα ρότα. Πρέπει να αλλάξουμε, αλλά δεν έχουμε αλλάξει.
Ερ: Επί σειρά ετών μιλάτε γι αυτές τις αλλαγές – και όχι μόνο εσείς αλλά και άλλοι παραγωγικοί και επαγγελματικοί φορείς. Τι μπορούμε να πούμε ότι έπρεπε να είχε γίνει χθες και δεν έγινε; Μοιάζει ρητορικό το ερώτημα, αλλά δεν είναι.
Γ.Σ.: Δεν έχουμε συνεννοηθεί για τα βασικά πράγματα της εξυπηρέτησης του επισκέπτη και του ντόπιου πληθυσμού, για τις υποδομές μας. Δεν έχουμε συνεννοηθεί για πολύ βασικά θέματα τα οποία έρχονται τώρα και θα διαταράξουν όλη την οικονομία του νησιού, όπως είναι ο νέος νόμος των παραλιών, ο νέος ποινικός κώδικας για πλημμελήματα ή πταίσματα, οι εργασιακές μας σχέσεις, το θέμα της συγκοινωνίας για το οποίο έπρεπε να υπήρχε συνεννόηση. Αυτά δεν βλέπουμε να συμβαίνουν. Ανησυχούμε πολύ για τη Σένγκεν, γιατί ο χρόνος περνάει, ξέρουμε τη διάθεση, αλλά ο χρόνος περνάει και δεν θέλουμε και αυτό το καλοκαίρι να έχουμε πολλά παράπονα από τους επισκέπτες μας, γιατί δεν έχουμε το χρόνο να έχουμε επαναλαμβανόμενα παράπονα. Πρέπει να διορθώνουμε τα πράγματα.
Ερ: Υπάρχει μια πληροφορία, δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί, ότι οι δήμοι θα χάσουν τελικά και την αρμοδιότητα των δημοτικών – αστικών συγκοινωνιών.
Γ.Σ.: Με βάση το νομοθέτημα που έχω διαβάσει προσωπικά από τον Ιούλιο που κατατέθηκε με τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές στους δήμους, αν και σαν πολίτης το διάβασα και προσπάθησα να καταλάβω τι γίνεται, δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι οι δήμοι έπρεπε να προετοιμαστούν πριν τις εκλογές για την οργανοδομή τους, για να εντάξουν στο ενιαίο πλέον μισθολόγιο και υπηρεσίες και την αστική συγκοινωνία, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη.
Και σε αυτό, η προεκλογική περίοδος έπαιξε το ρόλο της. Δεν βλέπω κάτι διαφορετικό, παρά ίσως μόνο μια μεγαλύτερη οργάνωση, έλεγχο, διαύγεια, ενοποίηση υπηρεσιών. Προς τα εκεί το είδα όσον αφορά το νομοθέτημα. Νομίζω ότι οι δήμοι απλά πρέπει να αλλάξουν την οργανοδομή τους, τα λογιστικά τους και τα φορολογικά τους σε σχέση με την έκδοση των εισιτηρίων.
Ερ: Εξηγείστε μου τι ακριβώς εννοείτε;
Γ.Σ.: Από τον Ιούλιο το νομοθέτημα έλεγε ότι, οι οργανισμοί που καταργούνται με τα διοικητικά τους συμβούλια θα περνάνε στον ενιαίο δήμο και οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες και η λογιστική τους διαδικασία, όπως η έκδοσης εισιτηρίων, κ.λ.π. Αυτό ήταν ένα διάστημα επτά μηνών στο οποίο έπρεπε οι δήμοι να προετοιμαστούν, ούτως ώστε 1/1/2024 να ήταν όλα αυτά ενταγμένα μέσα στον δικό τους ενιαίο δήμο. Με βάση την ανακοίνωση του δήμου για την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, άφησε δύο μήνες την υπηρεσία χωρίς έκδοση εισιτηρίου, δωρεάν, γιατί δεν είχαν προλάβει να προετοιμάσουν την οργανοδομή. Αυτό είναι αυτό που εμείς γνωρίζουμε.
Ερ: Κύριε Σεγραίδο, εάν συνέβαινε το αντίθετο από αυτό που λέτε, δηλαδή, εάν ήμασταν τόσο οργανωμένοι, δεν θα ήμασταν Ελλάδα…
Γ.Σ.: Ναι, αλλά οι κρίσεις που έχουμε περάσει και η έντονη πίεση προς τον ιδιώτη να είναι εντάξει στα πάντα του, αλλιώς ουαί κι αλίμονό του, θα πρέπει σιγά σιγά να περάσει και στη δημόσια λειτουργία μας, διότι, δυστυχώς είναι χαώδης η διαφορά το να βλέπεις τι συμβαίνει στην προσωπική σου ζωή και ταυτόχρονα να βλέπεις να αργούν τόσο πολύ διαδικασίες που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα.
Ερ: Είναι μία από τις παθογένειες, όπως τις λέμε ως άλλοθι, αλλά δεν τις αγγίζουμε.
Γ.Σ.: Ναι, αλλά είναι από τις παθογένειες που πρέπει να διορθώσουμε και δεν αφορά
φυσικά τους ανθρώπους και τα πρόσωπα, αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν για να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε τη χαρά να μην λέμε τα ίδια πράγματα κάθε χρόνο.
Ερ: Ας υποθέσουμε ότι ο δήμος θα λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτόματα θα επιλυθεί και το γενικότερο ζήτημα των συγκοινωνιών του νησιού μας;
Γ.Σ.: Νομίζω ότι του ανοίγεται η δυνατότητα και οι δρόμοι να βρίσκει χρηματοδοτικά εργαλεία ευκολότερα και στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στα προγράμματα χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις περιφέρειες, που αφορούν την αλλαγή του στόλου, την όσο το δυνατόν περισσότερη πράσινη ενέργεια για το νησί, την εξέλιξη των μηχανημάτων του και των δρομολογίων του, κάτι το οποίο το περιμένουμε όλοι, διότι, κακά τα ψέματα, για το κομμάτι των ταξί υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο νομοθέτημα και κανόνες και πρωτόκολλα όσον αφορά πόσες άδειες ταξί,… Τα γνωρίζετε, δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε.
Τα ιδιωτικά transfer γκρινιάζουν για τα νομοθετήματα που είναι πάρα πολύ αυστηρά και στην ουσία τους καταργούν από το μεταφορικό, δηλαδή ότι είναι λίγο έως πολύ δύσκολη η δουλειά τους, και μένει η αστική συγκοινωνία και τα ΚΤΕΛ που θα εξυπηρετήσουν αυτές τις τρύπες που δημιουργούνται από τα υπόλοιπα. Εμείς θέλουμε γι αυτά τα τέσσερα να υπάρχει μια συνεννόηση. Ήμασταν ο σύλλογος, που γνωρίζετε πολύ καλά από πέρσι, ότι είχαμε προκαλέσει αυτή τη συνάντηση και έγινε εντέλει Μαρτίου του ‘23. Από κει και πέρα όμως πάμε στον Μάρτιο του 24 και δεν έχουμε ενημέρωση ακριβώς τι γίνεται και ανησυχούμε. Και φυσικά, αυτό το μεταφέραμε και στην έπαρχο, στη συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ερ: Αλήθεια, από το επαρχείο τι περιμένετε;
Γ.Σ.: Από το επαρχείο περιμένουμε τα πράγματα που το αφορούν. Το οδικό του δίκτυο, τις υποδομές του, και οι συγκοινωνίες άπτονται στο επαρχείο σε πολλά κομμάτια του, και φυσικά η πρώτη συνάντηση με μια καινούργια έπαρχο προφανώς έχει και εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά και καταγραφή των πραγμάτων. Μιλάμε με ένα νέο άνθρωπο, έναν νέο αιρετό. Μιλήσαμε, προφανώς, και πάρα πολύ για το κομμάτι προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, γιατί ήταν τόσα χρόνια
πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και πρόεδρος του ΙΤΕΠ. Προφανώς ήταν ένα κομμάτι της συζήτησης που έπρεπε να επικεντρωθούμε.
Ερ: Δυστυχώς, όπως είπατε, μιλάμε συνεχώς για τα ίδια ζητήματα αφού δεν επιλύονται. Η έλλειψη προσωπικού συνεχίζεται ακάθεκτα, με την εστίαση να λαμβάνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος. Είδαμε κάποιες κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση να φέρει μετακλητούς, αλλά ανειδίκευτους. Πώς εκτιμάτε ότι θα πάει και η φετινή τουριστική περίοδος;
Γ.Σ.: Είναι κάθε χρόνο και χειρότερα, δυστυχώς. Και όσο πάνε τα πράγματα θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Αυτό φαίνεται, είναι ξεκάθαρο, τα λέγαμε, δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που αρχίζουν και προσφέρουν εργαζομένους από το εξωτερικό. Πραγματικά, δεν ξέρω τι συμβαίνει και δεν υπάρχει «δεξαμενή». Είναι πολλοί οι λόγοι, τους έχουμε αναλύσει, αλλά το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και μάλιστα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, είναι τεράστιο πια. Δεν είναι θέμα να βρεις τον οποιοδήποτε. Η εστίαση χρειάζεται κατάρτιση. Η ξενοδοχία χρειάζεται κατάρτιση. Τα επαγγέλματα χρειάζονται καταρτισμένους ανθρώπους. Ζητάμε να ανεβάσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας, Πώς θα το κάνουμε αυτό χωρίς καταρτισμένους συνεργάτες; Είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις και είναι και πάρα πολύ δύσκολη η διαδικασία της εποχικότητας που δεν έχει καταγραφεί στο εργατικό μας γίγνεσθαι του σήμερα. Υπάρχει πρόβλημα με την εποχική εργασία. Δεν είναι πια ελκυστική, κυρίως για τους εργαζομένους από την υπόλοιπη χώρα προς τα νησιά και δεν είναι ελκυστική και δεν θα μπορεί να είναι ελκυστική, διότι, δεν είναι δυνατόν να αφήνει κάποιος την πατρίδα του για να πηγαίνει σε ένα νησί για να έχει περισσότερο εισόδημα – αυτονόητο δεν είναι αυτό; – αλλά να μην μπορεί να το κάνει, διότι θα πρέπει να δουλεύει 5 μέρες. Αν θέλει να δουλέψει 6 μέρες δεν μπορεί. Υπάρχει πρόβλημα με την εποχικότητα. Δεν έχει τοποθετηθεί στο νομοθέτημα της εργασίας και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε εάν δείτε φέτος εστιατόρια να είναι κλειστά μια φορά την εβδομάδα, διότι θα αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες και τις 7 μέρες.
Ερ: Είναι ένα ζήτημα που βάζει χρόνια το Εργατικό Κέντρο, για πενθήμερη εργασία, αύξηση μισθού, άδειες.
Γ.Σ.: Για τις 12μηνες συμβάσεις, προς Θεού. Έτσι πρέπει να είναι και για τις 12μηνες επιχειρήσεις επίσης έτσι πρέπει να είναι για να μπορούν να ξεκουράζονται και μια φορά την εβδομάδα. Έτσι γίνεται και στην Ευρώπη, κανένα πρόβλημα. Έτσι είναι η ζωή μας από δω και πέρα, έτσι πρέπει να είναι γιατί δεν είμαστε ρομπότ, είμαστε άνθρωποι, αλλά στην εποχικότητα που σε ένα μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να εξυπηρετηθεί τόσος πολύς κόσμος, δεν υπάρχει ειδική μέριμνα και αυτό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εποχικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και μικρομεσαίες της εστίασης.
Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Χρόνια γίνεται λόγος για έναν φορέα που θα αναλάβει την προβολή και προώθηση του νησιού μας, αλλά μέχρι και σήμερα, ουδέν…
Γ.Σ.: Όχι, δεν έχει γίνει κάτι και μας λυπεί, μας στεναχωρεί, μας κάνει να νιώθουμε άσχημα όλους μας γιατί εκπροσωπούμε κλάδους και είναι και συνεχής η
ερώτηση από τα μέλη μας, τι γίνεται παιδιά με αυτό; Πώς προχωράει αυτό; Γιατί να μην προχωράμε το νησί μας όλοι μαζί, που δεν είναι ένα γήπεδο που υπάρχει διχασμός, είναι ένα γήπεδο που πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Δεν υπάρχει κάτι να χωρίσουμε στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά, αλλά δυστυχώς έως σήμερα δεν γίνεται κάτι. Γίνονται κάποιες προσπάθειες για να βρούμε θεσμικά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν κλάδος μαζί με τον κλάδο της ξενοδοχίας και με όποιον άλλο σύλλογο άπτεται στο τουριστικό μας προϊόν, ούτως ώστε να έχουμε και μια δεύτερη λύση αν δεν προχωρήσουν τα πράγματα με την DMO και με όλα αυτά τα οποία ακούμε τα τελευταία χρόνια, όπου, μια είναι το νομοθέτημα που δεν έγινε σαφές… Όλη αυτή η διαδικασία μεταξύ δήμων και κυβέρνησης δεν έχει φέρει αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και εμείς βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση.
Ερ: Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και η κ. Τριανταφυλλοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ». Σκέφτεστε, δηλαδή, αν δεν προχωρήσει κάτι ο δήμος, να κάνετε εσείς έναν φορέα για την προώθηση του τουρισμού του νησιού μας; Τι χρονοδιάγραμμα έχετε βάλει;
Γ.Σ.: Έχουμε ένα σκοπό με την αγαπημένη την κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Γενικά έχουμε άψογη συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους, αλλά με την Ένωση Ξενοδόχων ιδιαιτέρως έχουμε πάρα πολλά κοινά πλέον να συζητήσουμε και να κάνουμε. Όλα βρίσκονται στο νομοθετικό πλαίσιο. Η διάθεση ξεχειλίζει για να προχωρήσουμε σε πράγματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούν στα μέλη μας όταν έχουμε κάτι χειροπιαστό, γι αυτό και δεν έχει γίνει ακόμη. Μόλις υπάρξει θα κινητοποιηθούμε άμεσα, θα ενημερώσουμε τα μέλη μας και θα δώσουμε απαντήσεις για το αν είναι εφικτό ή όχι ό,τι μας προταθεί, γιατί αυτή τη στιγμή ψάχνουμε τον σωστό τρόπο. Αυτή η λύση είναι ένα plan b, δεν είναι ένα plan a. Εμείς θέλουμε και παρακαλάμε να γίνει γρήγορα μια DMO μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Ήταν κάτι το οποίο το είχαμε ψηφίσει από τότε, είχαμε συνδράμει γι αυτό και περιμένουμε ως αρχικό σχέδιο αυτό να γίνει πράξη. Αν γίνει αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Αν όμως όχι, δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.
Ερ: Με τη νέα αντιδήμαρχο τουρισμού έχετε έρθει σε επαφή;
Γ.Σ.: Είναι η επόμενη συνάντηση που εκκρεμεί, με τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο τουρισμού, τις επόμενες μέρες. Προφανώς αφήσαμε στους νεοεκλεγέντες λίγο χρόνο, να μπουν στις θέσεις τους, να πάρουν την ενημέρωσή τους οι άνθρωποι, να μην πάμε μόνο και να κάνουμε μια εθιμοτυπική επίσκεψη, να έχουμε και κάτι να συζητήσουμε. Γι αυτό το λόγο αφήσαμε αυτό το χρονικό διάστημα να περάσει, που είναι απόλυτα φυσιολογικό για μας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάθε χρόνο γίνεται συνάντηση του Δημάρχου με τους εκπροσώπους των φορέων για όλα τα θέματα που αφορούν στην καλή λειτουργία του νησιού(καθαριότητα ,κυκλοφοριακό ,υποδομές , επιμηκυνση τουριστικης περιόδου κλπ. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και κάθε χρόνο αυξάνονται γιατί δεν υπάρχει ένα όργανο του Δήμου και Φορέων για αναφορά και έλεγχο των προβλημάτων. Για την Κω υπάρχει ήδη σχέδιο του ΣΕΤΕ. https://insete.gr/wp-content/uploads/2020/10/15-11_K%CF%89%CF%82_%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%97%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%9F_%CE%94%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3.pdf
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    1.Κύριε Δήμαρχε , έστω και τώρα να αναθέσετε άμεσα σε εταιρεία συμβούλων την εκπόνηση μελέτης του σχεδίου τουρισμού για την Κω σε συνεργασία με την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου.
    2.Σύγκλιση μόνιμου οργάνου με επικεφαλής τον ΔΗΜΑΡΧΟ αποτελούμενο από εκπροσώπους του Δήμου ,Επαρχείου , δημοτικών παρατάξεων και τους φορείς του νησιού που θα συνεδριάζει ανά δυο μήνες, το οποίο θα παρακολουθεί την πρόοδο των θεμάτων.

  2. Γιώργο καλά το είπες «κάθε χρόνο και χειρότερα». Οι φορείς του τουρισμού εάν κατάλαβα καλά δίνουν χρόνο στο Δήμαρχο εάν θα γίνει το DMO. 4 χρόνια δεν ήταν αρκετά να καταλάβετε την ανικανότητά τους !!! Η νέα Έπαρχος οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες αλλιώς θα περάσει αόρατη και αυτήν όπως και ο προηγούμενος Έπαρχος …

  3. To Νομοσχέδιο για τις παραλίες έγινε με αφορμή το κίνημα της ..γόπας

    και πήρε έκταση τέτοια που φαίνεται χωρίς κυάλι ότι υπάρχει από πίσω σχέδιο.
    Πάμε ένα στοίχημα ότι φέτος θα είναι πιο βρώμικες οι ακτές?
    Ο γραικύλος δεν έμαθε ποτέ ότι έχει και υποχρεώσεις ,αλλά μόνο δικαιώματα.
    Μαζί με τους Γραικύλους και οι Βαλκάνιοι..Πάνε νύχτα για πάρτι και μολύνουν τις παραλίες,΄Ποιος θα τις καθαρίζει?

    Η Νέα Πλουτοκρατία χτίζει παλάτια στην άμμο δήθεν για τους πολίτες που έχουν δικαίωμα να κάνουν μπάνιο,όμως τα σκατά που αφήνουν θέλουν να τα καθαρίζει ο επαγγελματίας και ο Δήμος.
    Ένα απ τα χειρότερα νομοσχέδια με φωτογραφικό προσανατολισμό.

  4. Σύγκλιση μόνιμου οργάνου με επικεφαλής τον ΔΗΜΑΡΧΟ αποτελούμενο από εκπροσώπους του Δήμου ,Επαρχείου , δημοτικών παρατάξεων και τους φορείς του νησιού που θα συνεδριάζει ανά δυο μήνες, το οποίο θα παρακολουθεί την πρόοδο των θεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ