Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικής: Περί ιδρύσεως Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων | Έλλειψη προσωπικού στην ΠΥ Κω

0
11449

Θέμα: «Περί ιδρύσεως Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.)»

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

 

Με υπουργική τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις, δημιουργήθηκαν 10 νέες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, δασοκομάντο επταετούς (7ετους) θητείας (Π.Δ.Ε.).

 

Ως αποστολή έχουν τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, την υποστήριξη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και χρήσης ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, τη συνδρομή στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Πέρα όμως τον προαναφερθέντων καθηκόντων τους, θα παρέχουν έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση συνδρομή και σε αστικά συμβάντα, γεγονός που όπως αντιλαμβάνεστε δίνει μία ανάσα στις περιφερειακές ενότητες που θα τις φιλοξενήσουν, αντισταθμίζοντας σε ένα μέρος τις τραγικές ελλείψεις των τοπικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε προσωπικό.

 

Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων αποκτούν η Αλεξανδρούπολη, η Κοζάνη, η Τρίπολη, ο Βόλος, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κέρκυρα και η Κεφαλλονιά, ενώ υπήρχαν ΕΜΟΔΕ στην Ελευσίνα της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη Λαμία, στα Γιάννενα και στην Πάτρα, οι οποίες και διαρθρώνονται πλέον ως εξής:

 

  • 1η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα την Ελευσίνα Αττικής
  • 2η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη
  • 3η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης
  • 4η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Λαμία
  • 5η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τα Ιωάννινα
  • 6η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Πάτρα
  • 7η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα την Αλεξανδρούπολη
  • 8η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Κοζάνη
  • 9η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Τρίπολη
  • 10η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα το Βόλο
  • 11η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) έδρα τη Ρόδο
  • 12η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Μυτιλήνη
  • 13η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Χίο
  • 14η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Σάμο
  • 15η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Κέρκυρα
  • 16η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με έδρα τη Κεφαλλονιά.

 

Διαβάζοντας προσεκτικά την ανωτέρω διάρθρωση μας γεννιέται η απορία καθώς και ένα αίσθημα αδικίας για το γεγονός ότι βλέπουμε σε περιφέρειες ενότητες άλλων νησιωτικών συμπλεγμάτων να δημιουργούνται πολλαπλάσιες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, σε αντίθεση με το Νότιο Αιγαίο. Συγκεκριμένα διακρίνουμε στο:

 

  • Βόρειο Αιγαίο τη δημιουργία τριών (3) Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο
  • Ιόνιο Πέλαγος (Επτάνησα) τη δημιουργία δύο (2) Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά
  • Νότιο Αιγαίο (Δωδεκάνησα & Κυκλάδες) τη δημιουργία μόλις μίας (1) Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων στη Ρόδο

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

 

σας ζητάμε όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο δημιουργίας τουλάχιστον σε δεύτερη φάση, αίροντας κατά την άποψή μας μία σοβαρή ανισότητα, μίας επιπλέον Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων για τη νήσο Κω, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στο ίδιο το νησί και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, όσο και στα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητάς της.

 

Θέμα: «Έλλειψη προσωπικού στην Π.Υ Κω»

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

 

η Κω είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στα Δωδεκάνησα και ένας από τους  δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και γενικότερα στο Αιγαίο με 37.000 μόνιμους κατοίκους. Η ιστορία και ο πολιτισμό της, τα αρχαιολογικά της αξιοθέατα, η φυσική της ομορφιά, οι κρυστάλλινες παραλίες της, ο οικολογικός τουρισμός και η νυχτερινή ζωή, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την πολυδιάστατη φύση του νησιού. Αυτοί είναι και οι σημαντικότεροι λόγοι που το νησί της Κω τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό που προσελκύει εκατομμύρια τουριστών και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της περιοχής και της χώρας.

 

Κατά την θερινή περίοδο δραστηριοποιούνται στο νησί πάνω από 2.000 τουριστικά καταλύματα, ενώ φιλοξενεί και πάνω από 7000 εργαζόμενους που μετακινούνται κατά τους θερινούς μήνες στο νησί από την υπόλοιπη Ελλάδα για την κάλυψη της εργασιακής εποχικής απασχόλησης.  Η περιοχή της Ζιας, μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, έχει καθημερινά επισκεψιμότητα που αγγίζει τους 4.500 – 5.000 επισκέπτες.

 

Σύμφωνα με το Ν. 4662/2020 η οργανική δύναμη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω είναι 35 πυροσβέστες!!!!, αριθμός που μας βρίσκει καθόλα αντίθετους αφού δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Η Π.Υ. Κω για την κατ΄ελάχιστο απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της κατά τη θερινή περίοδο χρειάζεται μία οργανική δύναμη που να ανέρχεται τουλάχιστον σε 44 πυροσβέστες, αφού στην καθημερινότητα και όχι σε περίπτωση Β΄σταδίου επικινδυνότητας, πρέπει να επιχειρούν τουλάχιστον 13 πυροσβέστες. Τα συγκεκριμένα νούμερα προκύπτουν ως εξής:

 

  • Πέντε (5) για την επάνδρωση της Π.Υ Κω (δύο οχήματα από δύο άτομα πλήρωμα συν ο τηλεφωνητής)
  • Δύο (2) υπάλληλοι στο περιπολικό όχημα στη περιοχή της Αντιμάχειας
  • Δύο (2) υπάλληλοι στο περιπολικό όχημα στη περιοχή της Ζιας
  • Δύο (2) υπάλληλοι για περιπολία Υπηρεσίας Κρόνου (επιχειρησιακός Αξκος και οδηγός)
  • Δύο (2) υπάλληλοι ρεπό και άδεια

 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ενώ η Υπηρεσία όφειλε να έχει τουλάχιστον τριάντα εννέα (39) πυροσβέστες στις βάρδιες, συν άλλους πέντε (5) για την κάλυψη των γραφείων (Διοικητής, Υποδιοικητής, Ανακριτικό, Πυρασφάλεια, Γραμματεία…), τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επιχειρεί συνολικά (Π.Υ Κω και παράρτημα της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Δωδεκανήσου), με μόλις είκοσι οκτώ (28) πυροσβέστες από τους τριάντα ένα (31) που φαίνεται ότι έχει.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ,

 

το νησί της Κω απομονωμένο, αποκομμένο, λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών συμπλεγμάτων και έρμαιο των καιρικών φαινομένων, οφείλει να έχει μία Πυροσβεστική Υπηρεσία που να είναι ικανή με ιδίες δυνάμεις, να διαφυλάττει την ασφάλεια της ζωής και περιουσίας των κατοίκων του.  Θεωρούμε ότι βάση των σύγχρονων αναγκών και ιδιαιτεροτήτων πρέπει να επανεξετάσετε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της οργανικής δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω από τριάντα πέντε (35) σε σαράντα πέντε (45) πυροσβέστες, καθώς και τη δυνατότητα να ενισχυθεί με μεταθέσεις πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Χατζηκυριάκος Ιωάννης                                                             Κωνσταντάκης Παναγιώτης

6980177399                                                                                 6980232383

 

Θέμα: «Κοινοβουλευτική ΑΝΑΦΟΡΑ με θέμα «Έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω»

Σχετ.: Η υπ΄αριθ. 15/23-02-2024 Επιστολής της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου

 

 

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής επιστολής της Ένωσής μας με θέμα την έλλειψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, ο Α΄ Κοσμήτορας – Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος – Νικόλαος Α. Υψηλάντης, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι βρίσκεται δίπλα στον πυροσβέστη και αφουγκράζεται τα προβλήματά του, απέστειλε προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κοινοβουλευτική Αναφορά με την οποία του ζητάει να εξετάσει τη δυνατότητα ενίσχυσης σε προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, αναφορά την οποία και σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας.

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Χατζηκυριάκος Ιωάννης                                                             Κωνσταντάκης Παναγιώτης

6980177399                                                                                 6980232383

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ