Στην εκπομπή ΜΑΖΙ στο KosTv με τον Γιώργο Βενέρη μίλησε O Κωνσταντίνος Καρανάσιος από το Δ.Σ. Σωματείου ξεναγών Δωδεκανήσου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού. Η Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Είναι η μέρα που οι ξεναγοί κάνουν γνωστό το επάγγελμά τους και τα προβλήματά τους. Στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, περιλαμβάνονται δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο Κωνσταντίνος Καρανάσιος μας ενημέρωσε ότι στις 3 Μαρτίου ημέρα Κυριακή και στις 10.30 το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο του ασκληπιείο θα βρίσκονται δυο ξεναγοί για να ενημερώσουν τους συντοπίτες μας. Μετά την ξενάγηση η παράλληλα θα υπάρχει και εύλογος χρόνος για ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων σε όσους τιμήσουν την ημέρα επισκεπτόμενη τον αρχαιολογικό χώρο. Ο κύριος Καρανάσιος αναφέρθηκε στα καθήκοντα του ξεναγού που αρχίζουν πολύ νωρίς και δεν περιορίζονται μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους αλλά φροντίζει και για την ασφάλεια τον τουριστών αφού είναι καταρτισμένος με τις πρώτες βοήθειες και με συνεχόμενα σεμινάρια, να ενημερώσει για την μεταφορά τους για τον πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι εκδρομείς και να αναδείξουν τον τόπο με τρόπο ευχάριστο όπου ανάλογα με το κοινό διαμορφώνεται ώστε να μην είναι βαρετή. Ολοκληρώνοντας ο ξεναγός είναι ο αναμεταδότης όλης αυτής της κληρονομιάς ενός τόπου και εκπλήσσει αρκετούς που δεν ξέρουν η δεν γνωρίζουν σημαντικές λεπτομέρειες του τόπου που ζουν οι που επισκέπτονται για να μάθουν την ιστορία τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα.
Αρχική
Ειδήσεις
Εν Δωδεκανήσω Κώοι μαθαίνουν από ξεναγούς λεπτομέρειες που δεν φαντάστηκαν ότι υπάρχουν στο τόπο...
Καλή σας ημέρα. Πολύ ωραίος ο σχολιασμός. Εκτιμούμε το έργο του ξεναγού διότι μας κάνει και καταλαβαίνουμε πραγματικά την αξία ενος μνημείου. Προσωπικά μας κάλεσε η Χαρούλα Κώστογλου, την οποια έχουμε ξανακούσει, σε ξενάγηση στο Ασκληπιείο και ελπίζουμε να είναι εκεί.
Την συγκεκριμένη ξεναγό την έχω γνωρίσει στο Ασκληπιείο καθώς προ ετών βρέθηκα εκεί δεν ήξερα τι ακριβώς έβλεπα!και όταν την πλησίασα η ξεναγός με μεγάλη χαρά με δέχτηκε στο γκρούπ να παρακολουθήσω την ξενάγηση. Ήθος, αγάπη , σεβασμό στην ιστορία για το επάγγελμα της Εκπληκτική! respect! θα χαρώ να την συναντήσω ξανά.
Όμως όποιος θέλει να μάθει ιστορία και λεπτομέρειες ιστορικών ερευνών, επιστημονικές απόψεις και λεπτομέρειες καθημερινότητας του Ασκληπιείου Κω, ας αγοράσει το Βιβλίο του Μποσινάκη…Υπήρξε μέλος της Αρχαιολογικής ερευνητικής ομάδας στο Νησί,άφησε ανεξίτηλες τις γνώσεις του. Νομίζω κάπου 12-14 ευρώ κάνει, όποιος θέλει ΓΝΩΣΗ και καταγραφές δραστηριοτήτων του μοναδικού αυτού μνημείου της Κωακής Κληρονομιάς ,ας το αγοράσει.
Ο άνθρωπος που είναι ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΩ,μελέτησε ,έκανε ντοκιμαντέρ με φωνές ηθοποιών πρώτης γραμμής για απόδοση διαλόγων καθημερινής ενασχόλησης και τελετουργίας, Ιερούς Νόμους που άπτονται της λειτουργικότητας και των δραστηριοτήτων,τ ων ρόλων των Νεωκόρων, Ιατρών, αποστολές διάσημων Κώων Ιατρών σε πόλεις εντός και εκτός του Ελλαδικού τόξου,διοργάνωση των Ασκληπιείων αγώνων καθώς και ο τρόπος που μαζεύονταν οι πόροι, πως φυλάσσονταν σε θησαυροφυλάκιο με 4 κλειδιά που κρατούσαν 4 διαφορετικοί Αξιωματούχοι
Ανάλυση των μοναδικών επιγραφικών ευρημάτων που υπάρχουν στα 2 Μουσεία ,δεν μπορεί να κάνει κανείς ξεναγός. Θέλει Ιστορική και επιστημονική Έρευνα.
Έχετε δίκιο για το βιβλίο του κ. Δημήτρη Μποσνάκη το οποίο θεωρώ εξαιρετικό και το συστήνω και εγώ ανεπιφύλακτα. Όμως θα ήθελα να προσθέσω ότι η παρουσίαση ενός χώρου, από έναν ξεναγό, δεν βασίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες ενός βιβλίου. Μπορεί όλοι να έχουμε διαβάσει το ίδιο κείμενο, όμως διαφορετικά θα το παρουσιάσει ο καθένας. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα καθορίσουν την ξενάγηση ενός ξεναγού όπως η εθνικότητα των τουριστών, ο χρόνος που έχει στην διάθεση του, η ηλικία και τα ενδιαφέροντα των ακροατών. Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζω, είναι καλό να έρθει ο κόσμος στον αρχαιολογικό χώρο και εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο.
Οι ξεναγοί είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τα μνημεία,συμπεριλαμβανομένου και του επιγραφικού μουσείου.Είμαστε καταρτισμένοι και νομικά κατωχυρωμένοι, ακόμα και σε ακαδημαικό επίπεδο. Όπως ανέφερε η συνάδελφος παραπάνω υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν το περιεχόμενο μίας ξενάγησης.Ο χρόνος είναι ένας καταλυτικός παράγοντας που μπορεί να περιορίσει την εκτενή ανάπτυξη πολλών και διαφόρων θεμάτων. Έχει υπάρξει περίπτωση,όπου η ξενάγηση έχει διαρκέσει 6 ολόκληρες ώρες και πάλι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός!Στις 3/3/2024 έγινε αναφορά στις πληροφορίες που αντλούμε απο τα ευρήματα του επιγραφικού μουσείου, μόνο που ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΟ και τα διαδραστικά μέσα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ.Και ανοιχτό να ήταν ούτε ο φωτισμός/κλιματισμός λειτουργεί.
Το βιβλίο του κ.Μποσνάκη το κατέχω,τόσο εγώ, όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.Κατέχουμε παραπάνω απο επαρκή γνώση για τα Ασκληπιεία,μεσω της φοίτησης αλλα και της προσωπικής έρευνας και κατάρτισης.Για κάποιον που θα ήθελε να επικεντρωθεί μόνο στο κομμάτι των ευρημάτων του επιγραφικού μουσείου,ίσως ένα βιβλίο δώσει περισσότερες εξειδικευμένες λεπτομέρειες,που για κάποιους μπορέι να είναι πολύ ενδιαφέρουσες ενώ για άλλους περριτές. Και επειδή ένα γκρουπ μπορεί να αποτελείται απο λογής λογής άτομα,στον περιορισμένο χρόνο, είναι στην κρίση του ξεναγού να κινηθεί σφαιρικά και συνδυαστικά σε όλα τα επιμέρους θεματολογικά στοιχεία που θα αποτελέσουν μία εμπεριστατωμένη ξενάγηση. Ελπίζουμε αυτό που θα μείνει τελικά να είναι η προσπάθεια ανάδειξης αυτού του θεσπέσιου χώρου στην παρούσα περίσταση της παγκόσμιας ημέρας ξεναγού την οποία προσφέραμε αφιλοκερδώς.