Νικητιάδης | Απέσπασε δέσμευση από τον υπ. Υγείας στη Βουλή για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο

0
3916

Νικητιάδης | Απέσπασε δέσμευση από τον υπ. Υγείας στη Βουλή για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο

 

Τη δέσμευση ότι τα εμπόδια που υπάρχουν για το ακτινοθεραπευτικό στη Ρόδο θα αποτελέσουν θέμα τροπολογίας στο επόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας απέσπασε ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού,  από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο Δωδεκανήσιος βουλευτής. Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του ο κ. Νικητιάδης σημείωσε πως το θέμα δεν ενδείκνυται για ιδεολογική αντιπαράθεση και καλό είναι να θυμόμαστε πως εργάστηκε σκληρά για αυτό, πρώτος ο αείμνηστος καθηγητής και γιατρός Δημήτρης Κρεμαστινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπ. Υγείας καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου  και πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουσουρνάς, με τη σχετική  μελέτη που συνέταξε για το διαγνωστικό ως επικεφαλής ειδικής ομάδας.

Όπως τόνισε ο κ Νικητιάδης οι Δωδεκανήσιοι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες, είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν και να διαμένουν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα, να εγκαταλείπουν για 1-2 μήνες τις οικογένειες τους, το ίδιο και οι συνοδοί τους και να μεταφέρονται σε ένα εντελώς ξένο για αυτούς περιβάλλον.  Πρόκειται για μία απολύτως άνιση μεταχείριση των νησιωτών μας που επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχικά, ενώ βρίσκονται ήδη σε μία πολύ ευάλωτη θέση ερχόμενοι μάλιστα αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις στις δομές υγείας.

Δεν υπήρξαν όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις όταν ο  κ. Νικητιάδης κάλεσε τον υπουργό Υγείας να αντιληφθεί  το μέγεθος του προβλήματος τονίζοντας ότι ο αριθμός των ακτινοθεραπειών  αυξάνεται συνεχώς, με το χρόνο αναμονής να ξεπερνάει τους τρεις μήνες, τα νησιά μας να έχουν έλλειψη σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, οι συνοδοί να αναγκάζονται να αφήνουν την εργασία τους και παραλλήλως να υπάρχει και έλλειψη παρηγορητικής φροντίδας για ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.  Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε επίσης πως θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για τη στελέχωση του ακτινοδιαγνωστικού για να μην καταντήσει όπως τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών μας, και κυρίως να έχει ολοκληρώσει την αλλαγή του οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου Ρόδου και να έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο τ.υφυπουργός σημείωσε πως τα Δωδεκάνησα συμβάλλουν στον κρατικό κορβανά μεγάλα ποσά, λόγω τουριστικής κίνησης και δεν είναι δυνατόν να μην έχουν αντίστοιχη ακτινοθεραπευτική μονάδα όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Τέλος τόνισε πως θα αποστείλει τα πρακτικά της συζήτησης στον υπουργό Υγείας κ.Γεωργιαδή για να θυμάται τη δέσμευση του  για τη δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού στη Ρόδο.

https://youtu.be/QJr1oGUj5FY

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ