Η χειρότερη χρονιά φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς – Δηλώσεις Φ. Ζαννετίδη

0
82

Τεράστια συρρίκνωση έχει υποστεί η παραγωγή ελαιολάδου στη Ρόδο, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες στο νησί μας αλλά και της ζημιάς που προκάλεσε σε χιλιάδες ελαιόδεντρα η φωτιά του Ιουλίου.

Τα στοιχεία που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στις Υπηρεσίες της περιφέρειας από τα ελαιοτριβεία που άνοιξαν στα νησιά της Δωδεκανήσου δείχνουν, ότι η φετινή χρονιά ίσως να είναι και η χειρότερη των τελευταίων ετών, καθώς εκτός από τη Ρόδο το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στα γύρω νησιά όπου υπάρχουν καλλιέργειες με ελαιόδεντρα.


Η σύγκριση δείχνει, ότι η ποσότητα του φετινού παραχθέντος ελαιολάδου έως και το τέλος Νοεμβρίου είναι μόλις το 1/7 της αντίστοιχης περσινής, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, ότι η ελαιοκομική περίοδος 2022-2023 θα είναι αρκετά φτωχή.
Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου παρήχθησαν στον νομό Δωδεκανήσου 177,65 τόνοι ελαιολάδου έναντι 1.220,78 τόνων πέρυσι, εκ των οποίων οι 169 τόνοι ήταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πρόκειται για τεράστια μείωση, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ποσότητα του ελαιολάδου θ’ αυξηθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε. Πάντως τον μήνα που πέρασε άνοιξαν και λιγότερα ελαιοτριβεία σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα λειτούργησαν μόνο 17 έναντι 21 τον περσινό Νοέμβριο ενδεικτικό της χαμηλής ζήτησης ελλείψει παραγωγής.

Πάντως, οι Υπηρεσίες της περιφέρειας εκτιμούν, ότι η φετινή συνολική παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2023-2024 θα ανέλθει σε περίπου 1.200 τόνους, δηλαδή όση ήταν η παραγωγή που είχαν όλα τα Δωδεκάνησα μόνο μέχρι τον μήνα Νοέμβριο πέρυσι.

«Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει και όπως είχαμε ήδη πει και από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε και αφορούν το διάστημα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η παραγωγή δεν είναι καθόλου καλή και δεν έχει καμία σχέση με τα περσινά δεδομένα. Έχουμε περίπου 178 τόνους μόνο σε σχέση με πέρυσι, που είχαμε το ίδιο διάστημα 1.220 τόνους.

Αντιλαμβάνεστε, ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη μείωση, όπως είχαμε προβλέψει. Ευελπιστούμε, ότι αυτό το διάστημα και συγκεκριμένα μέσα στο Δεκέμβριο οι ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχει σχέση η παραγωγή που θα έχουμε φέτος με την περσινή», δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Όπως υπογράμμισε, η παραγωγή ελαιολάδου ρυθμίζεται από το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες και εξέφρασε την ευχή οι συνθήκες αυτές του επόμενου διαστήματος να μην είναι σαν τις περσινές που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, την εποχή της ανθοφορίας υπήρχαν κλιματολογικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις τιμές του ελαιολάδου, αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την ποιότητα, την ποσότητα και τη διάθεση του προϊόντος, όμως όπως διαπιστώνεται κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ,λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Πάντως, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός, ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν προβληματίζουν τους παραγωγούς, καθώς επικρατούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κι αυτό δεν είναι θετικό ενώ σε κάποιες περιοχές παρατηρείται και μία πρώιμη ανθοφορία των δέντρων που επίσης δημιουργεί ανησυχία.

Πάντως, για την ιστορία θα πρέπει ν’ αναφερθεί ότι μόνο το νησί της Ρόδου την τελευταία ελαιοκομική περίοδο (2022-2023) παρήγαγε 2.407 τόνους ελαιολάδου εκ των οποίων η μεγαλύτερη ποσότητα και συγκεκριμένα οι 2.080 τόνοι, ήταν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ σε όλο τον νομό Δωδεκανήσου παρήχθησαν 3.234 τόνοι ελαιολάδου.

Πρόκειται για ποσότητες που, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε φέτος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.

Καταρροϊκός Πυρετός
Ο κ. Ζαννετίδης ρωτήθηκε και για άλλα θέματα, όπως ο Καταρροϊκός Πυρετός που παρατηρήθηκε σε ζωικό πληθυσμό και της περιοχής μας, αλλά φάνηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε, δεν είναι επικίνδυνος, γιατί δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

«Έχουμε κρούσματα τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω. H κατάσταση είναι ελεγχόμενη, είναι σε επιφυλακή οι Kτηνιατρικές μας Yπηρεσίες σε όλη την περιφέρεια, έχουν καταγραφεί τα κρούσματα και έχουν πάρει οδηγίες οι κτηνοτρόφοι από τους κτηνιάτρους μας.

Κρούσματα έχουμε αλλά είναι ελεγχόμενα. Τα ζώα που νοσούν χάνουν τη ζωή τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο σε καμία περίπτωση. Τα κρούσματα είναι σε όλη την Ελλάδα και ο αρμόδιος υπουργός έχει εκδώσει εγκύκλιο, προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις. Συλλέγονται στοιχεία από τις Υπηρεσίες μας ώστε να ενημερώσουμε για τον αριθμό των πληγέντων σε κτηνοτρόφους και ζώα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Η Κτηνιατρική μας Υπηρεσία ενημερώνει συνεχώς τους κτηνοτρόφους μας, αυτούς που έχουν κρούσματα όσο και αυτούς που είναι κοντά και γειτνιάζουν με τις μονάδες αυτές. οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να προφυλάξουν τα ζώα τους».

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην τοπική αγορά λόγω των εορτών λέγοντας ότι η αγορά μας έχει επάρκεια, υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια, και ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς και συγκεκριμένα η κτηνιατρική υπηρεσία που προχωρεί σε ελέγχους και σε κρεοσκοπήσεις ακόμα πιο εντατικά αυτές τις μέρες.

Τέλος μίλησε και για τις βροχοπτώσεις που συνεχίζονται και είναι όπως είπε ευεργετικές σε όλα τα νησιά μας εκφράζοντας την ευχή να συνεχιστούν γιατί τις έχουμε ανάγκη. «Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι αυτή την ώρα αλλά θέλουμε να συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό και να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ