Απονεμήθηκαν τα διπλώματα στους απόφοιτους της Σχολής Ξεναγών Ρόδου

0
6770

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε γιορτινή ατμόσφαιρα η εκδήλωση απονομής διπλωμάτων των αποφοίτων της Σχολής Ξεναγών Ρόδου του υπουργείου Τουρισμού, στην αίθουσα υποδοχής του εμβληματικού κτηρίου στο οποίο στεγάζεται.

Πρόκειται για 10 σπουδαστές και σπουδάστριες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και απέκτησαν τη βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού και είναι οι εξής:
1) ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Ρόδος)
2) ΓΙΑΜΑΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ (Πάτμος)
3) ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ (Ρόδος)
4) ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΜΑΡΙΑ (Ορεστιάδα)
5) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ (Νίσυρος)
6) ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Ρόδος)
7) ΤΑΒΟΥΤΗ ΣΑΠΦΩ (Αθήνα)
8) ΤΣΑΚΙΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ- ΖΑΜΠΕΤΤΑ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΖΙΑ (Ρόδος)
9) ΧΑΡΤΕΡΟΥ ΛΟΥΚΙΑ (Ρόδος)
10) ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ ΙΩΝ (Ρόδος)

Η Σχολή Ξεναγών Ρόδου του υπουργείου Τουρισμού επαναλειτουργεί από το έτος 2020 και εδρεύει επί της οδού Δημοκρατίας 2 & Ναυαρίνου στη Ρόδο, στις κτηριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται και η Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. του Υπουργείου Τουρισμού. Για την εκπαιδευτική περίοδο 2023-2025, προκηρύχθηκαν 20 θέσεις εισαγωγής σπουδαστών/ -στριών στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου. Οι σπουδαστές του Α’ και Β’ έτους σπουδών που φοιτούν στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου αυτήν την περίοδο, έχουν έρθει από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κρήτη, Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Πύργο, Πάτρα και λοιπές περιοχές της χώρας μας.

Οι Σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού αποτελούν μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές και λειτουργούν σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 12360/12.07.2017 «Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Σχολών Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού»(ΦΕΚ Β’ 2532) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με αποστολή την εκπαίδευση σπουδαστών/ – στριών για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού. Η εισαγωγή στις Σχολές Ξεναγών του υπουργείου Τουρισμού, πραγματοποιείται κατόπιν έκδοσης Προκήρυξης του υπουργείου Τουρισμού και επιλογής με σύστημα μοριοδότησης.

Δικαίωμα εισαγωγής έχουν Έλληνες/Ελληνίδες υπήκοοι, υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της Ε.Ε., εφόσον διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα (επίπεδο Γ2/C2). Απαιτούμενο τυπικό προσόν είναι η πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον δύο (πέραν της Ελληνικής) ξένων γλωσσών. Το 70% των προκηρυσσόμενων θέσεων καλύπτεται από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
α) 945 διδακτικές ώρες θεωρητικής διδασκαλίας και επισκέψεων στα μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους της έδρας της Σχολής,
β) 35 ημέρες εκπαιδευτικών εκδρομών,
γ) 4 εργασίες ξενάγησης,
δ) γραπτές εξετάσεις και
ε) προφορικές διπλωματικές εξετάσεις.

Η φοίτηση στις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού παρέχεται δωρεάν, η διδασκαλία πραγματοποιείται δια ζώσης και είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων, όπως και η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές εκδρομές. Στους σπουδαστές/-στριες που έχουν ολοκληρώσει το προβλεπόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χορηγείται δίπλωμα με το οποίο μπορούν να αποκτήσουν βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος ξεναγού σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 710/77, όπως ισχύει.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ