Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωτοστατεί στην αντιπλημμυρική προστασία, καθώς υπεγράφη σήμερα, δύο μόλις μήνες περίπου μετά τη λήξη των δασικών πυρκαγιών της Ρόδου, η εργολαβική σύμβαση για τις «Επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 στη ν. Ρόδο» από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «P. &C. DEVELOPMENTS.A.», Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Ευστρατίου και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου, Νίκου Λυμπερόπουλου.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, προκειμένου να εκκινηθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν, όπως και έγινε. Αυτό επιλέχθηκε για να κερδηθεί ο χρόνος έως την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο και κατατέθηκε το σχετικό αίτημα από την πρώτη στιγμή που συμφωνήθηκε το περιεχόμενο του έργου μεταξύ των μηχανικών της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών και των τεχνικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου.«Από πέμπτοι στη σειρά εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων καταφέραμε να γίνουμε πρώτοι» σχολίασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο που ορίζει ότι αντιπλημμυρικά έργα εκτελεί το Υπουργείων Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Περιφέρεια, ο Δήμος.
Το έργο ξεκινάει το συντομότερο που μπορούσε να γίνει στην ιστορία του κατεπείγοντος για τις δημόσιες συμβάσεις.
«Ούτε οι εκλογές λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας, αφού η δουλειά εδώ δεν σταματάει ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης, που πράγματι συντελέστηκε στο συντομότερο δυνατό χρόνο, μέσα σε δύο περίπου μήνες από τη λήξη του φυσικού φαινομένου.
Κατά το διάστημα αυτό πάντως οι παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας στις περιοχές, δεν σταμάτησαν ούτε μέρα. Οι καθαρισμοί ρεμάτων και οι παράπλευρες αποθέσεις υλικών για ενίσχυση των ρεμάτων πραγματοποιούνταν καθημερινά και όλα τα αιτήματα των ιδιωτών και των κοινοτήτων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία ικανοποιούνταν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες και «έτρεξαν» όλα τα στάδια της μελέτης, καταγραφής και δημοπράτησης. Ομοίως και κατά την εκτέλεση του έργου, θα συνεχίσουν να είναι στο πεδίο με επιβλέποντες μηχανικούς και κλιμάκιο.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, σε 24 ποτάμια θα πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις και συγκεκριμένα:
Στον οικισμό Μαλώνα / Χαράκι στα ποτάμια Πλατανερός, Χας και Μάκκαρη, στη Λάρδο στα ποτάμια Φονιάς, Μεριδιάτης, στο Γεννάδι στα ποτάμια Γέροντας, Καλοκαιρινό και Γενναδενός, στον Κηπηριώνα και σε 15 ρέματα στο Κιοτάρι.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αφαίρεση των φερτών αποθέσεων, κατασκευή νέων και επισκευή παλαιών τοίχων συρμακιβωτίων, κατασκευή και ενίσχυση αναχωμάτων, κατασκευή οχετών κ.α.
Το Γραφείο Τύπου
Ωραία όλα αυτά και καλά κάνετε αλλά στην Κω όλα είναι ακαθάριστα, πάλι τίποτα για την Κω κ. Περιφερειάρχα, πρέπει να πνιγούμε για να ανοίξετε τα ρεματα και τα ποτάμια η πρέπει να καούμε και εμείς για να ασχοληθείτε με την Κω!!!!