Υπεγράφη ανάμεσα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η σύμβαση για την πιστοποίηση της «Κάπαρης Αιγαίου» στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών μας
Η σύμβαση που θα υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα 36 μηνών υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου ανάμεσα στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΓΠΑ, Θωμά Μπαρτζάνα.
Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει να εκτελέσει το έργο που αφορά την απόδοση σήματος πιστοποίησης σύμφωνα με τα πρότυπα προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) για το προϊόν «Κάπαρη Αιγαίου».
Η παροχή των υπηρεσιών χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις ως εξής:
Φάση Α: Εύρεση στοιχείων και σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης στην οποία θα τεκμηριώνεται επαρκώς ότι η «ΚΑΠΑΡΗ ΑΙΓΑΙΟΥ» πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Εθνική και Ευρωπαϊκή) για να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.
Για την υλοποίηση της δράσης αυτής προβλέπεται να διενεργηθούν:
Α. Ιστορική-Εθνολαογραφική έρευνα για την «Κάπαρη Αιγαίου» που περιλαμβάνει έρευνα για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων που θα αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας:
• Τις περιοχές (νησιά) που θα οριοθετηθούν ως ο τόπος καταγωγής της με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία.
• Tον δεσμό που έχει το προϊόν με τη συγκεκριμένη αυτή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν/αποδειχθούν:
α) οι ιδιαιτερότητες της οριοθετημένης περιοχής,
β) το περιεχόμενο και οι ιδιαιτερότητες του προϊόντος,
γ) η ουσιαστική σχέση που συνδέει τη γεωγραφική αυτή περιοχή με τη συγκεκριμένη ποιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Για την υλοποίηση της δράσης αυτής θα γίνει ευρεία έρευνα σε ποικίλες πηγές, όπως οι ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι παραγωγοί της περιοχής, οι τοπικές εφημερίδες, τα στατιστικά στοιχεία των περιοχών κ.λπ. Επίσης, εάν κριθεί απαραίτητο, θα διενεργηθεί και επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις με λαογράφους των περιοχών αυτών.
Με την ολοκλήρωση της δράσης θα υπάρχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα εθνολαογραφικά στοιχεία για την υποστήριξη της ιδιαιτερότητας και της φήμης του προϊόντος και ένας χάρτης στον οποίον θα καταγράφεται η περιοχή που είναι παραδοσιακά «δεμένη» με το προϊόν.
Β. Έρευνα και συλλογή στοιχείων για το έδαφος, το κλίμα, τις καλλιεργητικές τεχνικές, το περιεχόμενο και τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Αφορά έρευνα για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την οριοθετημένη περιοχή, με έμφαση τα εδαφοκλιματικά δεδομένα, τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και τις τεχνικές που εφαρμόζονται και προσδίδουν στο προϊόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Επίσης, θα προσδιοριστούν (με αναλύσεις) το περιεχόμενο του προϊόντος σε θρεπτικά συστατικά με σχετικές αναλύσεις και προσδιορισμούς. Τέλος, θα διευκρινιστούν λεπτομέρειες σχετικές για την επισήμανση και την τυχόν συσκευασία του.
Εκτιμώμενη διάρκεια Α’ φάσης: Δέκα (10) μήνες
Φάση Β: Συγγραφή-Υποβολή Τεχνικού Φακέλου και παραλαβή του σχετικού αριθμού πρωτοκόλλου από την Υπηρεσία του αρμόδιου υπουργείου. Συγγραφή-ετοιμασία φακέλου πιστοποίησης για να υποστηριχθεί η ανάδειξη της «Κάπαρης Αιγαίου» ως προϊόντος ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, ανάλογα με τα στοιχεία που θα συλλεγούν.
Εκτιμώμενη διάρκεια Β’ φάσης: Ένας (1) μήνας
Φάση Γ: Οριστική έγκριση του Τεχνικού Φακέλου από την Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και διαβίβαση του σχετικού φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.
Συνεχής υποστήριξη του φακέλου και των ισχυρισμών που εμπεριέχει έως την οριστική αποδοχή τους και την αποστολή του φακέλου στην ΕΕ.
Φάση Δ: Οριστική έγκριση του Τεχνικού Φακέλου και απόδοση της σχετικής πιστοποίησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεχής υποστήριξη του φακέλου και των ισχυρισμών που εμπεριέχει και αντίκρουση όλων των ενστάσεων που θα υποβληθούν, έως την οριστική αποδοχή του φακέλου από την ΕΕ.
Εκτιμώμενη διάρκεια Γ και Δ φάσης: είκοσι πέντε (25) μήνες
Το κόστος ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ
Οι ευεργετικές της ιδιότητες
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δεκάδες είδη κάπαρης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αγκάθια και ορισμένα από τα είδη είναι έρποντα ή αναρριχητικά. Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί, πονόδοντοι και σε παθήσεις του δέρματος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες.
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών. Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο.
Επίσης, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών. Ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και φουσκώματα, και βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο. Είναι επίσης γνωστή για την πρόληψη της συμφόρησης στο στήθος και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο.
Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών, όπως ερυθρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό του και τα σπυράκια. Επιπλέον βοηθά και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Η κάπαρη χρησιμοποιείται ευρέως και σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.
Τέλος ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιθανόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
πηγή: Ροδιακή