Οι εκλογές για τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πολλούς μπορεί να αποτελούν ένα γεγονός με πολιτική σημασία και προεκτάσεις που μπορούν να τροφοδοτούν αναλύσεις για ολόκληρες εβδομάδες, μέχρι να έρθει ένα νέο γεγονός να ανανεώσει τις αναλύσεις ή να τις ανατρέψει. Σε μία χώρα η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό νησιωτική, όπως η Ελλάδα, οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής. Αποτελούν έναν πολύτιμο συνεργάτη για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον βραχίονα της κυβέρνησης που ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη Νησιωτική Πολιτική σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση συναρμόδια υπουργεία.
Οι αρμοδιότητες για τη Νησιωτική Πολιτική εκτείνονται από την ανάπτυξη των νησιών με έμφαση στην ανάδειξη του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού και περιβάλλοντος, της πλούσιας μορφολογίας του Ιονίου, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε νησιού, μέχρι τη λήψη μέτρων, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας και τη διατήρηση, προστασία, ανάπτυξη και προβολή του φυσικού και του ζωικού δυναμικού της κάθε περιοχής.
Η σημασία των παραπάνω είναι ευθέως ανάλογη με τη σημασία των προσεχών εκλογών και του αποτελέσματος που μπορούν να έχουν στην καθημερινότητα και την ανάπτυξη των νησιών μας.
Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αγγίζουν δε πτυχές των νησιών μας που μπορούν να αποτελέσουν ένα «όπλο» για το μέλλον και τη χάραξη βέλτιστων πολιτικών. Τέτοιες αρμοδιότητες είναι η παρακολούθηση των θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας και του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου και του Ιονίου, η ανάδειξη του φυσικού δομημένου και πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών όσο και για η αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων των νησιών καθώς και η εισήγηση, σε συνεργασία με το αρμόδιο περιφερειακό γραφείο, για τον χαρακτηρισμό οικισμών ή τμημάτων πόλεων ή οικισμών ή αυτοτελών οικιστικών τμημάτων εκτός αυτών ως παραδοσιακών.
Τα περιφερειακά γραφεία Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη, για τα νησιά του Νομού Λέσβου, Χίου, με έδρα τη Χίο, για τα νησιά του Νομού Χίου με τα Ψαρά και τις Οινούσες, Σάμου, με έδρα το Βαθύ Σάμου, για τα νησιά του Νομού Σάμου με την Ικαρία εκτός από τη Σάμο, Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο, για τα νησιά του Νομού Δωδεκανήσου και της Καλύμνου ξεχωριστά, και τέλος των Κυκλάδων με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου, με τα στελέχη τους και τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου είναι πάντα σε ετοιμότητα για να συνδράμουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε προτάσεις και σχέδια.
Οι εκλογές, λοιπόν, και τα πρόσωπα που θα επιλέξουν οι πολίτες να τους εκπροσωπούν εκτός από την καθημερινότητα και τα απλά ζητήματα, μπορούν να συνδράμουν την κυβέρνηση. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την άσκηση της Νησιωτικής Πολιτικής, την προάσπιση της νησιωτικότητας και των συμφερόντων των νησιωτών μας και αναμένουμε με χαρά τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες για να συνεργαστούμε και να παράξουμε απτά αποτελέσματα.
Η συμμετοχή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές λοιπόν μας αφορά όλους, μας επηρεάζει όλους και μπορεί να κάνει τη δουλειά μας πιο αποδοτική και τη ζωή όλων καλύτερη.