Ρόδος: Αποχαιρετιστήριο στη Δρ. αρχιτέκτονα Μαρία – Χριστίνα Γεωργαλλή

0
2536

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αποχαιρέτησε την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, στο κοιμητήριο της αγαπημένης της Λίνδου, την καλή φίλη και συνάδελφο Δρ. αρχιτέκτονα Μαρία- Χριστίνα Γεωργαλλή», αναφέρουν οι συνάδελφοι και συνεργάτες της, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζουν τα εξής σκιαγραφώντας την προσωπικότητά της:
Γεννημένη στην Αθήνα, με σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το UCLA της Αμερικής, όπου απέκτησε και το διδακτορικό της, η Μαρία – Χριστίνα υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση τα μνημεία της Δωδεκανήσου και τους ανθρώπους της.

Από τις Χώρες της Αμοργού και της Αστυπάλαιας, ως την Πάτμο, την Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και την Λίνδο, εργάστηκε με σεμνότητα, επιμονή και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις της στην προστασία των μοναδικών πολιτιστικών μνημείων της περιφέρειας αρμοδιοτήτων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Τα άρθρα και οι συμμετοχές της σε διεθνή συνέδρια, τοπικές κι υπερτοπικές επιστημονικές συναντήσεις για τους οικισμούς της Αμοργού, της Αστυπάλαιας, της Λίνδου και της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, η διδακτορική της διατριβή για την Αμοργό και το έργο της για την αποκατάσταση της Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην Πάτμο, της Μουσουλμανικής Βιβλιοθήκης και του κτιρίου Τζεμ στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, θα συντροφεύουν τους μελλοντικούς μελετητές, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους, συνιστώντας πολύτιμους μάρτυρες της συμβολής της στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Με όσα ασχολήθηκε, τα μετέτρεψε σε κείμενα για τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς να ξεχνά τους συνεργάτες της, όπως φαίνεται στα παρακάτω άρθρα που παραθέτουμε ενδεικτικά:

-The morphology dwellings within an insular context: Amorgos, Greece, Traditional dwellings and settlements Review, vol. II (1991).
-Χώρα Αστυπάλαιας-Χώρα Αμοργού: συγκριτική εξέλιξη και μορφολογία, Δωδεκ. Χρονικά ΙΘ΄(2005), 138-157.
-Η τυπολογική επισκόπηση της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Λίνδου, Δωδεκ. Χρονικά ΚΖ΄ (2017), 471-508.

-Προδιαγραφές επεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα του ιστορικού διατηρητέου οικιστικού συγκροτήματος της Λίνδου Ρόδου (σε συνεργασία με τον Π. Διακοσταματίου), Δωδεκ. Χρονικά ΚΖ΄ (2017), 509-546.
-Τα σπίτια των Λινδιακών καραβοκυραίων ως η αρχιτεκτονική έκφραση των ναυτικών τους περιπλανήσεων στα λιμάνια της Μεσογείου, Δωδεκ. Χρονικά ΚΔ΄ (2010), 614-641.

-Ενεργοί οικισμοί εντός οριοθετημένων αρχαιολογικών χώρων στο ΝΑ Αιγαίο: τα παραδείγματα της Μεσαιωνικής Πόλης και της Λίνδου Ρόδου (σε συνεργασία με την Π. Ψαρρή), Το Αρχαιολογικό Έργο στα νησιά του Αιγαίου, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, (Ρόδος 2013), Μυτιλήνη (2017), 67-74.

-Η διαχρονική-οικουμενική αξία της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς ( σε συνεργασία με Π. Ψαρρή), Δωδεκ. Χρονικά ΚΕ΄ (2012), 197-210.

-Protection and management of the monumental environment and its landmarks. The fortified medieval city of Rhodes, Europa Nostra Bulletin 64 (2010), 39-50.
-Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου, Δωδεκ. Χρονικά ΚΒ΄ (2008), 692-713.
-Η μουσουλμανική βιβλιοθήκη του «Χαφίζ Αχμέντ Αγά» στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου: προβληματισμοί για την αποκατάσταση του οθωμανικού μνημείου, Δωδεκ. Χρονικά ΚΓ΄ (2009), 62-84.

-Η αρχιτεκτονική πρόταση διαμόρφωσης των θόλων της ιπποτικής οικίας Τζεμ ως παράδειγμα εφαρμογής των αρχών διατήρησης της διαχρονικότητας-οικουμενικότητας της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, Δωδεκ. Χρον. ΚΕ΄ (2012), 298-330.
Αποχαιρετούμε την ευγενική ψυχή της, κρατώντας στη μνήμη μας την ανάμνηση του ανθρώπινου, ανιδιοτελούς και συμπονετικού χαρακτήρα της.

Θα την θυμόμαστε για το ήθος, την αγάπη προς τα μνημεία, την προσήλωση στο έργο της Εφορείας, το πνεύμα συνεργασίας και την συναδελφική αλληλεγγύη που σπάνια συναντά κανείς στους τόσο δύσκολους καιρούς. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ