Πνέει τα λοίσθια η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου
Διαρκής η υποστελέχωσή της – Συνεχίζεται η υποχρηματοδότησή της
Περί άλλων τυρβάζουν δήμαρχοι, περιφερειάρχης και τοπικοί βουλευτές, επιρρίπτοντας ευθύνες στον… κακό μας τον καιρό!!!
Δεν ευθύνονται οι Δασικές Υπηρεσίες για την ανυπαρξία της πρόληψης, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες κωφεύουν
Αφορμή για το σημερινό ρεπορτάζ, αποτέλεσαν τα όσα περί ευθυνών ακούστηκαν σχετικά με την καμένη Ρόδο. Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως, ουδείς, μα ουδείς, εκ των αιρετών Α και Β τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών μας βουλευτών, αναφέρθηκε στην καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία, την Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η οποία βάσει νόμου οφείλει να ασχολείται και με την πρόληψη, τονίζουμε το «και» διότι η «ατζέντα» της είναι πλούσια. Πολλές και τεράστιες οι αρμοδιότητές της.
Για να ακριβολογούμε, όπως πληροφορηθήκαμε από ρεπορτάζ συναδέλφων, κάποιοι εξ αυτών ενδιαφέρθηκαν, αλλά φευ!!!, για να της αποδώσουν ευθύνες!!! Λες και δεν γνωρίζουν –από πρώτο χέρι… – ότι, η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου (για τις λοιπές, υποθέτουμε πως η κατάσταση θα είναι η ίδια) «έχει δεμένα τα χέρια της» και ακόμα πως «χωρίς προσωπικό δεν γίνεται δουλειά», όπως είχε δηλώσει στον «Σ» (φύλλο 922, 30/8/2018) η Αικατερίνη Μπαλατσούκα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου.
Τρία χρόνια αργότερα (φύλλο 1073, 9/9/2021), η κυρία Μπαλατσούκα δήλωσε, πάλι σε συνέντευξή της στον «Σ»: «Το ομολογώ ευθαρσώς. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρόληψη διότι δεν υπάρχουν πιστώσεις».
Σχεδόν ένα χρόνο μετά (φύλλο 1126, 29/9/2022), με τη σοβαρότητα που την διακρίνει, όπως θα έπρεπε να διακρίνει κάθε υπεύθυνο πρόσωπο που κατέχει θέση ευθύνης, δεν διστάζει να δηλώσει: «…η Υπηρεσία είναι κλινικά νεκρή…».
Ουδείς δύναται να διαφωνήσει ότι, η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις πυρκαγιές. Άλλωστε, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τους επιστήμονες;
Ναι, υπάρχουν οι εμπρηστές, όπως υπάρχουν και οι ανόητοι και ο δόλος… Όμως, ΔΕΝ υπάρχει το κράτος. Αυτό και μόνο αυτό, κάνει όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν με παρωνυχίδες. Δεν ευθύνονται οι Δασικές Υπηρεσίες για την ανυπαρξία της πρόληψης, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες κωφεύουν. Προτιμούν (!!!) να σπαταλήσουν – διότι περί σπατάλης πρόκειται – τεράστια χρηματικά ποσά για την κατάσβεση τω πυρκαγιών (καταστολή), παρά να τα διαθέσουν για την πρόληψη.
Αυτό δεν συνεπάγεται δόλο από το ίδιο το κράτος; Εάν σκεφτούμε ότι, οι φετινές φωτιές στη Ρόδο κατέκαψαν περί τα 187.000 στρέμματα, τότε μιλάμε για εγκληματική αμέλεια του κράτους. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως, μεγάλο μέρος της καμένης γης έχει ξανακαεί σε προηγούμενες φωτιές, γεγονός που σημαίνει, όπως λένε οι ειδικοί, ότι δεν θα ξαναφυτρώσουν δέντρα, αλλά θάμνοι. Αυτό συνεπάγεται υποβάθμιση των οικοσυστημάτων του νησιού και βέβαια, πλημμύρες τους επόμενους χειμώνες…
Όπως προαναφέραμε, η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου εξακολουθεί να παραμένει υποστελεχωμένη και με ελάχιστους πόρους στη διάθεσή της (περί τα 50.000 ευρώ ετησίως για Ρόδο, Κω και Κάρπαθο!!!) έτσι ώστε να μην δύναται να επιτελέσει το τεράστιο έργο για το οποίο είναι επιφορτισμένη.
Αξίζει δε να επαναλάβουμε πως, πέραν του τεράστιου έργου της πρόληψης για το οποίο ούτε το προσωπικό διαθέτει ούτε τα χρήματα, έχει επιφορτιστεί και με την «πονεμένη ιστορία» των Δασικών Χαρτών
Να σημειώσουμε δε πως, επιτέλους, το Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες θα στελεχωθούν και από υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου!!! Για την περιοχή μας, οι Επιτροπές θα είναι πέντε (5). Μια θα ασχοληθεί με υποθέσεις (περίπου 1.700) του Βορείου Συγκροτήματος Δωδ/σου, δύο με υποθέσεις της Καρπάθου και δύο με υποθέσεις της Ρόδου και των γύρω νησιών (περί τις 8.000).
Τα γραπτά μένουν…
Επειδή, λοιπόν, τα γραπτά μένουν (αυτό φοβούνται οι περισσότεροι «σωτήρες μας»), θα αναδημοσιεύσουμε δύο συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει η κα Μπαλατσούκα στον «Σ», για δυο λόγους: α) για να υπενθυμίσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει οπότε, να σταματήσει η υποκρισία όσων κόπτονται για το καλό μας και β) μπας και «συγκινηθούν» οι αιρετοί μας (δήμαρχοι, περιφερειάρχης, βουλευτές) έστω και κατόπιν εορτής και τολμήσουν να πιέσουν το αρμόδιο υπουργείο – το οποίο είτε δεν γνωρίζει τι του γίνεται οπότε είναι ανεπαρκές, είτε γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την προστασία πολιτών και περιβάλλοντος οπότε είναι άχρηστο.
Εν κατακλείδι: Η στελέχωση και η χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου (προφανώς και των υπολοίπων), οφείλει να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, διότι, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί επί του θέματος επιστήμονες, τα πολύ δύσκολα τα περιμένουμε…
Εκτός κι εάν έχουν κατά νου να καταργήσουν και αυτήν την Υπηρεσία, όπως κατήργησαν Δασαρχεία, Δασονομεία, κ.ά., αφού και για την προστασία των δασών μας απευθύνονται σε ιδιωτικές εταιρείες…
Φύλλο 1073, 9/9/2021
Αικατερίνη Μπαλατσούκα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου:
«Το ομολογώ ευθαρσώς. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρόληψη διότι δεν υπάρχουν πιστώσεις»
«Η χρηματοδότηση κάθε χρόνο για όλο το νομό Δωδεκανήσου, για συντηρήσεις αντιπυρικών ζωνών, για διάνοιξη δασικών δρόμων κ.λ.π., είναι γύρω στις 24-25 χιλ. ευρώ. Είναι αδύνατον να μπορέσει η Υπηρεσία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις»
«Χωρίς πρόληψη, δυστυχώς, από δω και πέρα θα έχουμε όλο και μεγαλύτερες καταστροφές που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν διότι, η συσσώρευση καύσιμης ύλης στα δάση είναι το νούμερο ένα αίτιο των πυρκαγιών»
«Καθαρισμοί των δασών έχουν να γίνουν από τη δεκαετία του ’80 ελλείψει πιστώσεων.
«Η μεταφορά της Υπηρεσίας μας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι ένα γράμμα κενού περιεχομένου εάν δεν γίνει ουσιαστική ενίσχυση της Υπηρεσίας»
«Στην Κω, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει Δασαρχείο»
«Είμαστε περίπου 40 άτομα προσωπικό σε όλα τα Δωδ/σα και θέλω, το λιγότερο, άλλα 20 για να λειτουργήσει η Υπηρεσία στοιχειωδώς – Ουσιαστικά, οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2002»
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κυρία Μπαλατσούκα, κατ’ αρχάς, πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης, οι Δασικές Υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα υπάγονταν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, να μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος;
Α.Μ.: Αυτή η μεταφορά ήταν ένα διαχρονικό αίτημα όλων των δασικών υπαλλήλων διότι, η μεταφορά τους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ουσιαστικά δημιουργούσε τόσα κέντρα διοίκησης όσα και οι Αποκεντρωμένες με τους διαφορετικούς Συντονιστές και με τη διαφορετική πολιτική που ασκούσε ο κάθε Συντονιστής. Βέβαια, οι οδηγίες έρχονταν πάντα από το υπουργείο, αλλά μεσολαβούσε η άλλη ιεραρχική μονάδα, η Αποκεντρωμένη, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική δασική πολιτική ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με την μεταφορά στο υπουργείο, ενοποιούνται οι δράσεις των Δασικών Υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, γίνονται πιο ομοιόμορφες. Αυτό το κρίνω ότι είναι στα θετικά.
Όσον αφορά στο πώς θα λειτουργήσουμε, γιατί θα είναι ένα μεγάλο σοκ για το υπουργείο η μεταφορά τόσων υπαλλήλων, έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές για να αντιμετωπιστεί η ενσωμάτωση και τα προβλήματα που θα ανακύψουν που θα έχουν να κάνουν με αρμοδιότητες, με υπογραφές, κ.ά., γιατί δεν μπορεί να τα υπογράφει όλα ο υπουργός.
Ερ: Άρα, βρίσκεστε σε ένα μεταβατικό στάδιο.
Α.Μ.: Ναι, είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, για τη μεταφορά πιστώσεων, για τη μισθοδοσία, για τις υπερωρίες μας, τα έξοδα της Υπηρεσίας γενικότερα και δεν ξέρω αυτό πόσο θα κρατήσει. Μπορεί να ολοκληρωθεί η μετάβασή μας μέσα στο 2021.
Ερ: Η Υπηρεσία σας έχει στη δικαιοδοσία της όλο το νομό Δωδεκανήσου.
Α.Μ.: Έχουμε όλο το νομό Δωδεκανήσου. Είναι πολύ μεγάλη η δική μας Δασική Υπηρεσία και δύσκολη διότι είναι νησιωτική η μορφή της, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αυτοψίες από νησί σε νησί και με τη γνωστή υποστελέχωση τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα. Δηλαδή, η μεταφορά στο υπουργείο ουσιαστικά θα είναι ένα γράμμα κενού περιεχομένου εάν δεν γίνει ουσιαστική ενίσχυση της Υπηρεσίας.
Ερ: Ήταν το επόμενο ερώτημά μου. Σε πιο επίπεδο βρίσκεται η στελέχωση της Υπηρεσίας
Α. Μ.: Ουσιαστικά, οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2002!! Από το 2002 έως το 2021 έχουν έρθει μόνο τρεις μόνιμοι δασολόγοι και οι αγροφύλακες που ήρθαν με την ενσωμάτωση της Αγροφυλακής, αλλά εν των μεταξύ, συνταξιοδοτήθηκαν και όλοι οι δασοφύλακες που είχε η Υπηρεσία, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μόνο τρία άτομα από τους παλιούς δασοφύλακες σε όλο το νομό. Οι αγροφύλακες είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύσουν την Υπηρεσία στα νησιά. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για προσωπικό, γιατί τώρα έχουμε και πάρα πολλά ζητήματα καινούργια, τα οποία δεν τα είχαμε τα περασμένα χρόνια όπως είναι οι δασικοί χάρτες από το 2017 που μας έχουν στερήσει όλο το χρόνο για να δούμε άλλα ουσιαστικότερα πράγματα και θα μας απασχολήσει το θέμα των δασικών χαρτών για τα τρία προσεχή χρόνια οπωσδήποτε, διότι έχει και συνέχεια. Θα συσταθούν επιτροπές αντιρρήσεων που θα συμμετέχουν υπάλληλοι και από την Υπηρεσία, θα συσταθούν επιτροπές για να εξετάζονται τα ζητήματα ιδιοκτησίας τώρα που τα Δωδεκάνησα, με την τελευταία νομοθεσία, βγήκαν από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, οπότε τα ιδιοκτησιακά θα ελέγχονται από επιτροπές. Παράλληλα, όπως είδατε, έχουμε και μια αύξηση των πυρκαγιών, είχαμε μια μεγάλη στο Ρόδο, τρεις στην Κω. Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλες φέτος, αλλά στο μέλλον θα έχουμε ζητήματα και με δασικές πυρκαγιές.
Ερ: Ρητορικό το ερώτημα, αλλά τι πρέπει να γίνει για να προλάβουμε τις καταστροφές;
Α.Μ.: Πρέπει να γίνουν έργα, αλλά η Υπηρεσία δεν μπορεί να τα υποστηρίξει με το υπάρχον προσωπικό. Και να μην ξεχνάμε φυσικά και τις παραβάσεις οι οποίες συνεχώς τρέχουν και μας απασχολούν πάρα πολύ, τα δικαστικά μας, όπως αγωγές, προσφυγές κ.λ.π. Δηλαδή, είμαστε μια Υπηρεσία με πάρα πολλά ζητήματα.
Ερ: Αποκαρδιωτικά όλα αυτά τα στοιχεία κυρία Μπαλατσούκα. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα της υποστελέχωσης, πείτε μου πόσοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας υπηρετούν ανά νησί;
Α.Μ.: Ο βασικός κορμός των υπαλλήλων είναι στη Ρόδο όπου είμαστε περίπου στα 25 άτομα όλοι μαζί, δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες και διοικητικοί, στην Κω έχω ένα διοικητικό ο οποίος θα πάρει σύνταξη τέλος του χρόνου και δύο δασοφύλακες που προέρχονται από την πρώην αγροφυλακή, στη Νίσυρο δύο πρώην αγροφύλακες νυν δασοφύλακες, έναν αγροφύλακα στους Λειψούς, έναν αγροφύλακα στην Πάτμο, τρεις αγροφύλακες στην Κάλυμνο, έναν αγροφύλακα στην Κάσο και στην Κάρπαθο μια δασοπόνο Τ.Ε και έναν αγροφύλακα. Ουσιαστικά, τα Δασονομεία Κω, Καρπάθου, Καλύμνου δεν έχουν προϊστάμενο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά ελέγχονται από εμένα εξ αποστάσεως. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και τι κάνουν για να τους ελέγχω γιατί δεν είμαι εκεί. Φυσικά, θέλουν συνέχεια υποστήριξη στα θέματα της δουλειάς, διότι και μεγάλοι άνθρωποι είναι και τα δασικά ζητήματα είναι δύσκολα. Θέλουν πάντοτε συμβουλή και καθοδήγηση για το πώς θα ενεργήσουν σε κάθε περίπτωση.
Ερ: Για να λειτουργήσει η Υπηρεσία σας πλήρως στελεχωμένη, πόσα άτομα χρειάζονται;
Α.Μ.: Θα ήθελα το μίνιμουμ 60 άτομα. Τώρα είμαστε περίπου 40 άτομα και θέλω, το λιγότερο άλλα 20 για να λειτουργήσει η Υπηρεσία στοιχειωδώς και σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και σε προσωπικό φύλαξης. Να στελεχωθούν τα Δασονομεία, να έχουν προϊσταμένους για να μην έρχονται όλα στη Ρόδο. Στην Κω, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει Δασαρχείο. Παλιά και στην Κω και στην Κάρπαθο υπήρχαν Δασαρχεία.
Τα Δασαρχεία καταργήθηκαν από την δεκαετία του ’70 και όλα ελέγχονται κεντρικά από τη Ρόδο. Εάν δεν υπάρχει έστω ένας τοπικός προϊστάμενος, δεν είναι δυνατόν να διοικηθεί αυτή η Υπηρεσία.
Ερ: Με όλα αυτά που αναφέρετε κυρία Μπαλατσούκα, πώς να τολμήσω να σας ρωτήσω για την πυροπροστασία, δηλαδή, την έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας, τον καθαρισμό των δασών, την φύλαξή τους, τα κλαδέματα των δέντρων…
Α.Μ.: Αυτό τώρα είναι ένα ζήτημα το οποίο, πέραν από την έλλειψη του προσωπικού που σας είπα, είναι και η έλλειψη πιστώσεων. Δηλαδή, η χρηματοδότηση κάθε χρόνο για όλο το νομό Δωδεκανήσου, για τις συντηρήσεις αντιπυρικών ζωνών, για τη διάνοιξη των δασικών δρόμων οι οποίοι λόγω της μορφής τους που είναι χωματόδρομοι τους φτιάχνουμε φέτος και του χρόνου μετά τις βροχές θέλουν ξανά φτιάξιμο, διότι αυτά είναι πράγματα επαναλαμβανόμενα, είναι γύρω στις 24-25 χιλ. ευρώ. Είναι αδύνατον να μπορέσει η Υπηρεσία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.
Όσο για τους καθαρισμούς των δασών, δηλαδή, να φύγουν τα ξερά κλαδιά, να φύγουν τα ξερά δέντρα, να καθαριστεί ο υπόροφος κ.λ.π., έχουν να γίνουν από τη δεκαετία του ’80 ελλείψει πιστώσεων.
Ερ: Είναι τρομερό, με τόσο δασικό πλούτο που διαθέτουμε, να παραμένουμε στην καταστολή η οποία μας κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, σε καταστροφές περιουσιών και του περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον μας, και όχι στην πρόληψη.
Α.Μ.: Πρόληψη δυστυχώς δεν υπάρχει. Το ομολογώ ευθαρσώς. Δεν υπάρχει κανενός είδους πρόληψη διότι δεν υπάρχουν πιστώσεις
Ερ: Κυρία Μπαλατσούκα, μετά από όλα όσα μου είπατε, δεν «χωράει» κανένα άλλο ερώτημα. Θα ήθελα να κάνετε τον επίλογο της συνομιλίας μας
Α.Μ.: Στον επίλογο να πω ότι, ελπίζω σε καλύτερη διοικητική οργάνωση μετά τη μεταφορά μας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να προβλεφθούν πόροι για πρόληψη. Χωρίς πρόληψη, δυστυχώς, από δω και πέρα θα έχουμε όλο και μεγαλύτερες καταστροφές που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν διότι, η συσσώρευση καύσιμης ύλης στα δάση είναι το νούμερο ένα αίτιο των πυρκαγιών. Σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, με την ξηρασία, με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες οι πυρκαγιές δυστυχώς εξελίσσονται σε πυρκαγιές που δεν ελέγχονται. Οπωσδήποτε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να καθαριστούν τα δάση, να γίνει πρόληψη γιατί πιστεύω ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να νικήσουμε τις πυρκαγιές στο μέλλον.
Φύλλο 1126, 29/9/2022
Αικατερίνη Μπαλατσούκα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου:
«…η Υπηρεσία είναι κλινικά νεκρή…»
«Είμαστε 45 άτομα σε όλο το νομό, Δασοφύλακες, Διοικητικοί και επιστημονικό προσωπικό Δασολόγοι – Δασοπόνοι, ενώ θα έπρεπε να είμαστε 100»
«Είμαστε μια Διεύθυνση Δασών χωρίς Δασαρχεία και πρέπει να υποστηριχθούμε με προσωπικό πολύ περισσότερο, γιατί όλα περνάνε από τη Ρόδο»
«Φυσικά ισχύει το ότι τα χέρια μας είναι δεμένα γιατί χωρίς προσωπικό δεν γίνεται δουλειά, διότι, είμαστε μια Υπηρεσία υπαίθρου. Δεν είμαστε Υπηρεσία γραφείου»
«Θέλουμε προσωπικό φύλαξης σε κάθε νησί. Δεν μπορείς να εποπτεύσεις ολόκληρη την Κω με δύο άτομα, ούτε ολόκληρη την Κάρπαθο με ένα, ούτε ολόκληρο το βόρειο συγκρότημα, Κάλυμνο, Πάτμο, Λέρο, Λειψούς, Αστυπάλαια με τρία άτομα, ούτε τη Ρόδο με πέντε»
«Για τους δασικούς χάρτες, έχουμε να ετοιμάσουμε 7.500 εισηγήσεις για κάθε αντίρρηση και για κάθε πρόδηλο σφάλμα, για να πάνε στις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων οι οποίες ευελπιστώ να έχουν συσταθεί μέχρι τέλος του χρόνου»
«Ούτε καν υπάρχει σκέψη για Δασαρχείο στην Κω. Εδώ προσπαθούμε να στελεχώσουμε το Δασονομείο της Κω με προσωπικό γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε Προϊστάμενος. Υπηρετούν μόνο δύο Δασοφύλακες, ο ένας στο Πυλί και ο άλλος στο Επαρχείο»
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κυρία Μπαλατσούκα, ένα χρόνο περίπου μετά την υπαγωγή της Υπηρεσίας σας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση; Και εάν ναι, τι έχει αλλάξει;
Α.Μ.: Η μετάβαση ολοκληρώθηκε. Μένουν κάποια διοικητικά κομμάτια ακόμα να ολοκληρωθούν. Το τι άλλαξε τώρα, όπως καταλαβαίνετε, στις μεταβατικές καταστάσεις υπάρχουν δυσκολίες μέχρι να γίνει πλήρης η προσαρμογή. Δυσκολευόμαστε ακόμα και στο οικονομικό και διοικητικό κομμάτι. Όσον αφορά στη στελέχωση με προσωπικό και στα προβλήματα που είχαμε πει και πέρσι, εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν. Δεν έχουμε νέες προσλήψεις, το προσωπικό είναι το ίδιο και λίγο λιγότερο λόγω συνταξιοδοτήσεων εν τω μεταξύ.
Ερ: Εάν θυμάμαι καλά, μου είχατε πει ότι, οι τελευταίες προσλήψεις είχαν γίνει το 2002, δηλαδή, πριν από 20 χρόνια!!!
Α.Μ.: Ναι, από τότε. Δυστυχώς. Εν των μεταξύ, όπως σας είπα, έχει φύγει πάρα πολύς κόσμος από τότε. Φέτος, υποσχέθηκε το υπουργείο ότι, θα γίνουν προσλήψεις Δασολόγων – Δασοπόνων γύρω στα 300 άτομα πανελληνίως, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες στο ΑΣΕΠ και δεν γνωρίζουμε και πότε θα γίνει ακριβώς.
Ερ: Για να έχουν οι αναγνώστες μας μια πλήρη «εικόνα» της Υπηρεσίας σας, διότι πολλές φορές τα «βάζουμε» με υπαλλήλους, χωρίς να σκεφτούμε ότι επιτελούν έργο για δυο, τρία ή και περισσότερα άτομα, πείτε μου, συνολικά πόσοι υπάλληλοι θα έπρεπε να υπηρετούν και πόσοι υπηρετούν τελικά;
Α.Μ.: Είμαστε 45 άτομα σε όλο το νομό, Δασοφύλακες, Διοικητικοί και επιστημονικό προσωπικό Δασολόγοι – Δασοπόνοι, ενώ θα έπρεπε να είμαστε 100 διότι η έκταση του νομού είναι μεγάλη.
Ερ: Δηλαδή, κάτω του 50% η κάλυψη των θέσεων…
Α.Μ.: Δυστυχώς. Κατ’ αρχάς θέλουμε προσωπικό φύλαξης σε κάθε νησί. Δεν μπορείς να εποπτεύσεις ολόκληρη την Κω με δύο άτομα, ούτε ολόκληρη την Κάρπαθο με ένα, ούτε ολόκληρο το βόρειο συγκρότημα, Κάλυμνο, Πάτμο, Λέρο, Λειψούς, Αστυπάλαια με τρία άτομα, ούτε τη Ρόδο με πέντε. Άρα, οι Δασοφύλακες θα πρέπει να γίνουν, από καμιά δεκαριά που έχουμε τώρα, καμιά εικοσιπενταριά και βάλε. Επίσης, για το επιστημονικό προσωπικό μέσα στην έδρα, επειδή το αντικείμενο είναι πάρα πολύ μεγάλο και τώρα με τους δασικούς χάρτες οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί υπερβολικά, θα σας πω μόνο ότι, στο τμήμα χαρτογραφήσεων έχω τέσσερα άτομα με προοπτική να πάρουν μετάθεση τα δύο, ενώ θα ήθελα τουλάχιστον δέκα.
Ερ: Όντως, είναι τραγική η υποστελέχωση. Μιας και αναφέρατε τους δασικούς χάρτες, πείτε μου, πού βρίσκεται η υπόθεση; Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των αντιρρήσεων; Έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή;
Α.Μ.: Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος κατάθεσης αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων, αιτήσεων διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, από τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή εμείς εξετάζουμε κάποια πρόδηλα σφάλματα τα οποία έχουν υποβληθεί εντός της εφαρμογής, γιατί θα πρέπει να τα ομαδοποιήσουμε και να τα στείλουμε στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, να συντάξουμε και εισηγήσεις για κάθε αντίρρηση και κάθε πρόδηλο. Στη συνέχεια, θα συσταθούν οι Επιτροπές για να αρχίσει η εκδίκαση.
Ερ: Πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσει η εκδίκαση των υποθέσεων;
Α.Μ.: Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα γίνει. Δίδονταν συνεχώς παρατάσεις στις αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κάνει αντιρρήσεις αλλά να μην μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν οι Επιτροπές. Ευελπιστώ ότι, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν συσταθεί οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων και θα αρχίσουν να λειτουργούν.
Ερ: Πριν πάμε σε άλλα θέματα, θέλω κυρία Μπαλατσούκα να μου πείτε για τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας σας. Μέχρι πέρσι τουλάχιστον, ήταν ελάχιστη.
Α.Μ.: Είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα φέτος, χωρίς όμως να έχουμε δει στο πεδίο αποτέλεσμα ακόμα. Μας εντάξανε στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, δόθηκαν κάποια χρήματα στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να γίνουν οι διαδικασίες των έργων πιο γρήγορες, μελέτη – κατασκευή, γιατί υπηρεσιακά αργούμε πάρα πολύ λόγω υποστελέχωσης.
Ερ: Πόσα χρήματα και για ποιο έργο;
Α.Μ.: Δόθηκε περίπου 1,5 εκ. ευρώ, για τη Ρόδο, την Κω και τη Σύμη. Στη Ρόδο αφορά σε καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών, βελτίωση βατότητας δασικών δρόμων και δημιουργία στεγασμένων ζωνών, δηλαδή, καθαρισμό σε βάθος 20 μέτρων ένθεν και ένθεν των πολυσύχναστων δρόμων που περνούν μέσα από δάση. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της σύνταξης των μελετών, δηλαδή, θα είμαστε έτοιμοι του χρόνου.
Ερ: Για να γίνει κατανοητό, τι ακριβώς θα γίνει στην Κω;
Α.Μ.: Στην Κω, θα δημιουργηθεί μια στεγασμένη ζώνη και μια ζώνη διαφυγής στην περιοχή της Ζιάς, εκεί που είναι στενοί οι δρόμοι και άμα έχουμε καμιά φωτιά θα πρέπει ο κόσμος να μπορεί να διαφύγει και τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν πρόσβαση. Επίσης, να μειωθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς με αραίωση της καύσιμης ύλης σε ένα δρόμο που είναι πραγματικά μέσα στο δάσος της Ζιάς και είναι και πολύ στενός. Εκεί, θα γίνει ένθεν και ένθεν σε βάθος 20 μέτρων καθαρισμός του δρόμου.
Ερ: Είναι ένα θέμα που μας «καίει» αυτό της Ζιάς.
Α.Μ.: Ναι το ξέρω και είναι πολύ σημαντικό.
Ερ: Θα γίνει καθαρισμός και στο δάσος της Παναγιάς Τσουκαλαριάς που ενώνεται με αυτό της Ζιάς;
Α.Μ.: Θα γίνει ο καθαρισμός σε αυτό το δρόμο που σας λέω. Ένας εσωτερικός δρόμος που οδηγεί στον επαρχιακό.
Ερ: Σε πιο επίπεδο βρίσκεται αυτό το έργο;
Α.Μ.: Γίνονται οι μελέτες. Έχει έρθει ήδη ο ανάδοχος και πήρε στοιχεία υπαίθρου. Θα συνταχθούν οι μελέτες και θα εγκατασταθεί ο εργολάβος μέσα στο χειμώνα υποθέτω, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι.
Ερ: Δηλαδή, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε αντιπυρικές ζώνες στον Ορεινό όγκο;
Α.Μ.: Στεγασμένη ζώνη λέγεται.
Ερ: Οπότε, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα εγκλωβιστούν άνθρωποι στην περιοχή;
Α.Μ.: Ναι.
Ερ: Για το έργο αυτό, συνεργάζεστε με το Δήμο Κω και την Πυροσβεστική Υπηρεσία;
Α.Μ.: Όχι. Αυτό είναι μια ανάθεση που κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέθεσε τη σύνταξη της μελέτης, την οποία εμείς θα θεωρήσουμε, και στη συνέχεια θα εγκαταστήσει εργολάβο τον οποίο εμείς θα επιβλέψουμε.
Ερ: Είναι ευχάριστο το ότι θα γίνει αυτό το έργο, αλλά που προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ο Δήμος Κω σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα συντάξει σχέδιο για την περιοχή, στο οποίο εξ όσων γνωρίζω, θα συμπεριλαμβάνεται διάνοιξη δρόμων και τρόπος διαφυγής κατοίκων και επισκεπτών. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω τη διαφορά του εν λόγω σχεδίου με αυτό της μελέτης που ανέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Με λίγα λόγια, εκεί που δεν είχαμε κανένα σχέδιο, τώρα θα έχουμε δύο;
Α.Μ.: Όλα αυτά τα έργα κοινοποιούνται. Θα λάβει γνώση και ο δήμος. Γίνονται συνέχεια συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας όπου όλα αυτά αναφέρονται.
Ερ: Δηλαδή, γνωρίζει ο Δήμος τις ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Α.Μ.: Τελευταία, μετά τις εξελίξεις του ΤΑΙΠΕΔ δεν κάναμε συντονιστικό, αλλά θα γίνουν κάποια και θα ενημερωθεί και ο Δήμος. Πιθανόν βέβαια, ο Δήμος να έχει γνώση απευθείας από το υπουργείο Περιβάλλοντος ή το Πολιτικής Προστασίας, αν όχι μέσω των συντονιστικών. Για να μην σχεδιάζουν τα ίδια πράγματα εννοείται.
Ερ: Κρατάω αυτό που είπατε για τη Ζιά και πάμε παρακάτω. Δασαρχεία. Τι γίνεται με αυτό τη Κω; Θα επαναλειτουργήσει κάποια στιγμή;
Α.Μ.: Ούτε καν υπάρχει σκέψη. Εδώ προσπαθούμε να στελεχώσουμε το Δασονομείο της Κω με προσωπικό γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε Προϊστάμενος. Υπηρετούν μόνο δύο Δασοφύλακες, ο ένας στο Πυλί και ο άλλος στο Επαρχείο. Για σύσταση καινούργιας διοικητικής μονάδας όπως ήταν παλιά, δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο στον ορίζοντα.
Ερ: Στα υπόλοιπα νησιά;
Α.Μ.: Ούτε στα υπόλοιπα νησιά. Η Κάρπαθος είχε Δασαρχείο το οποίο έκλεισε και δεν μελετάται να ανοίξει, ούτε στη Ρόδο. Είμαστε μια Διεύθυνση Δασών χωρίς Δασαρχεία και πρέπει να υποστηριχθούμε με προσωπικό πολύ περισσότερο, γιατί όλα περνάνε από τη Ρόδο. Πρέπει και τοπικά, οι υπάρχουσες έστω δομές, να στελεχωθούν με προσωπικό.
Ερ: Αυτό που μου είχατε δηλώσει πριν μερικά χρόνια, ότι, τα χέρια μας είναι δεμένα γιατί χωρίς προσωπικό δεν γίνεται δουλειά, υποθέτω ότι ισχύει και σήμερα…
Α.Μ.: Φυσικά ισχύει, διότι, είμαστε μια Υπηρεσία υπαίθρου. Δεν είμαστε Υπηρεσία γραφείου. Οτιδήποτε συμβεί, θα πρέπει να γίνει αυτοψία. Το γραφείο έχει τον συντονισμό, αλλά αν δεν υπάρχει προσωπικό να βγει έξω, να κάνει μετρήσεις, να ελέγξει παραβάσεις. Η Υπηρεσία είναι κλινικά νεκρή, θα έλεγα.
Ερ: Κυρία Μπαλατσούκα, μετά από όλα τα παραπάνω, δεν έχω κανένα άλλο ερώτημα να σας θέσω. Θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο της φετινής μας συνέντευξης.
Α.Μ.: Ελπίζω να τακτοποιηθούν οι διοικητικές εκκρεμότητες που παραμένουν λόγω της μεταφοράς μας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, να γίνουν οι προσλήψεις για να στελεχωθούμε γιατί μας περιμένει μεγάλος όγκος δουλειάς τώρα με τους δασικούς χάρτες. Για να το κατανοήσετε, να σας πω ότι, έχουμε να ετοιμάσουμε 7.500 εισηγήσεις για κάθε αντίρρηση και για κάθε πρόδηλο σφάλμα, για να πάνε στις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων. Και έπεται πολύ μέλλον σ’ αυτό το αντικείμενο των δασικών χαρτών. Ελπίζω να γίνουν οι προσλήψεις για να μπορέσουμε, κατά κάποιο τρόπο, να ανταποκριθούμε.
Ερ: Παρ΄ όλο που είπα ότι δεν θα κάνω άλλο ερώτημα, το αθετώ για ένα τελευταίο. Το υπουργείο τί σας απαντά σε αυτό το αίτημα; Είναι ρητορικό το ερώτημα, αλλά το θέτω.
Α.Μ.: Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, απ’ ότι ενημερωθήκαμε από την πολιτική ηγεσία, και ζήτησαν χίλιες (1.000) προσλήψεις πανελληνίως. Αλλά λόγω οικονομικής κατάστασης, εγκρίθηκαν οι τριακόσιες (300). Δεν ξέρω πότε θα ανοίξει ο διαγωνισμός για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ελπίζω να γίνει σύντομα γιατί μπαίνουμε και σε προεκλογική περίοδο και μετά δεν θα γίνεται.
Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ
Για ποια υποστελέχωση μιλάτε !!! Ελάτε να δείτε την υπηρεσία της Κω. Δεν υπαρχει κανείς . Ξήλωμα όλοι και σπίτια τους