Ρόδος: «Συμφωνήσαμε από την αρχή πώς θα δουλεύουν» λέει ο επιχειρηματίας – Τα ερωτήματα που θέτουν επιθεωρητές εργασίας

0
5834

Στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση με τον «κολυμβητή» σερβιτόρο κατέθεσαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ρόδου

Κατηγορηματικός ότι οι υπάλληλοι στο beach bar της Ρόδου που καταγράφηκαν σε βίντεο να μεταφέρουν παραγγελίες με το νερό να φτάνει μέχρι σχεδόν τον λαιμό τους είχαν συμφωνήσει από την αρχή πώς θα δουλεύουν εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Με αφορμή, δε, την επίσκεψη από κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ο επιχειρηματίας είπε στον ΑΝΤ1 «τι να έρθει να κάνει; Δεν έχεις κανένα δικαιώμα όταν οι υπάλληλοι είναι ευχαριστημένοι. Τι να πουν; Να μας στείλουν να δουλέψουμε στα ξενοδοχεία 1.000 ευρώ».

Κατά τον ίδιο «θέλουν τα παιδιά να δουλεύουν εκεί γιατί έχει καλά λεφτά, τι να κρυβόμαστε;» ενώ όσον αφορά την επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι μετά το σάλο που προκλήθηκε υποστηρίξε ότι «των παιδιών ήταν η πρωτοβουλία έχουν στενοχωρηθεί με το θέμα».

Κατέθεσαν συνδικαλιστές

Εντωμεταξύ στον εισαγγελέα Ρόδου κατέθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος αναφορικά με τo περιστατικό που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νησί της Ρόδου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλε το περιστατικό ενώ σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό και ζήτησε να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι. Στον εισαγγελέα κατέθεσε, επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης που στηλίτευσε τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις

Κατά την κατάθεση τους στον εισαγγελέα οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκαν και σε άλλο περιστατικό όπου ξυλοκοπήθηκε εργαζόμενος σε ταβέρνα του νησιού από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους άλλης επιχείρησης.

Τα ερωτήματα που θέτουν επιθεωρητές εργασίας

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ορισμένους επιθεωρητές εργασίας στο beach bar έπρεπε να μεταβεί κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας το οποίο θα πήγαινε από την Αθήνα αφού δεν υπάρχει στη Ρόδο.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι, ο εν λόγω εργαζόμενος έπρεπε να έχει ενημερωθεί από την επιχείρηση για τους κινδύνους υγιεινής και ασφάλειας. Με βάση τον Κώδικα Ν. 3853/2010 ο τεχνικός ασφαλείας επιχείρησης:

  • 1. Είχε λάβει μέριμνα για ενδεχόμενη θερμοπληξία του εργαζόμενου; (δεν φοράει καπέλο)
  • 2. Είχε λάβει υπόψη του το θερμικό ισοζύγιο του εργαζόμενου λόγω του ιδρώτα και της υγρασίας;
  • 3. Είχε υπολογίσει τον δείκτη θερμικής άνεσης WBGT για να ορίσει μέχρι ποια θερμοκρασία θα έκανε αυτή την εργασία;
  • 4.Είχε παραχωρήσει στον εργαζόμενο μέσα ατομικής προστασίας; (πλατύγυρο καπέλο, σωστικά μέσα)
  • 5. Αν λιποθυμούσε ή πνιγόταν θα το αντιλαμβανόταν κάποιος;

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ