Επιχειρηματίας στα Δωδεκάνησα απέκρυψε έσοδα 800.000 ευρώ – Τον εντόπισαν ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες

0
8930

Γιατροί, «άνεργοι»,αγρότες, σύμβουλοι επιχειρήσεων,ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ ίναι μόνο μερικοί από αυτούς που εντοπίστηκαν από το ηλεκτρονικό «δόκανο» των ελεγκτικών Αρχών με αδήλωτα εισοδήματα και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Και έπεται συνέχεια, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει για φέτος τουλάχιστον 470 φορολογικούς ελέγχουςhi-tech, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και διασταυρώσεις σε χρόνο μηδέν με δηλωθέντα εισοδήματα – περιουσιακά στοιχεία. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ έψαχναν… ψύλλους στ’ άχυρα, προσπαθώντας να ταυτοποιήσουν πληροφοριακά στοιχεία και «σεντόνια» δεδομένων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν σε δεύτερο χρόνο τις ύποπτες περιπτώσεις. Αυτά ανήκουν, όμως, στο παρελθόν.

Εν αναμονή των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, που θα επιτρέψουν την «εξόρυξη» στοιχείων από δεκάδες βάσεις δεδομένωνκαι θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την απόκρυψη εισοδημάτων, ήδη οι ελεγκτικές υπηρεσίες αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το διαθέσιμο «έξυπνο» λογισμικό, με τη βοήθεια του οποίου «ξετρυπώθηκαν» καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτή τη στιγμή, ο φόβος και ο τρόμος είναι τοΕιδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Τι ακριβώς κάνει αυτό; Δίνει τη δυνατότητα για «σάρωμα» των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, εντοπίζοντας τις περιπτώσεις όπου τα ποσά των πρωταρχικών καταθέσεων είναι πολύ μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα των αντίστοιχων ετών. Κι επειδή πρόκειται για πρωταρχικές καταθέσεις και όχι για απλές κινήσεις, τα αποτελέσματα αυτών των διασταυρώσεων είναι θεαματικά.

Περιπτώσεις

Σε ένα τέτοιο «χτένισμα» τραπεζικών λογαριασμών, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έπεσαν πάνω σε… άνεργο με… περίεργο προφίλ.Ο εν λόγω, κάτοικος Θεσσαλονίκης, σε μόλις μία διετία απέκρυψε εισοδήματα από άγνωστη πηγή, τα οποία ανέρχονταν σε 400.000 ευρώ. Πέρα από τη βεβαίωση των αναλογούντων φόρων και προστίμων, ο «άνεργος» περνάει, πλέον, από «κόσκινο» για την πηγή αυτών των εισοδημάτων, που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε άλλα ευρήματα είτε για τον ίδιο είτε για άλλους εμπλεκομένους.

Σε άλλη περίπτωση, ατομική επιχείρηση με έδρα στα Δωδεκάνησα και αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες σχετικές με την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 800.000 ευρώ από πηγή που δεν κατονομάστηκε.

Ο επιχειρηματίας εντοπίστηκε έπειτα από άνοιγμα-επεξεργασία δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών και την αξιοποίηση πληροφοριών από τρίτες πηγές.

Αγρότης στην Πέλλα σε μία διετία απέκρυψε εισοδήματα, τα οποία ανήλθαν σε 300.000 ευρώ. Ο… πονηρός αγρότης εντοπίστηκε έπειτα από άνοιγμα και επεξεργασία δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και τρίτων προσώπων.

Στο ίδιο «δίχτυ» πιάστηκε και ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στη Γλυφάδα, ο οποίος έκρυψε ή μάλλον επιχείρησε να κρύψει εισόδημα 1,9 εκατ. ευρώ από άγνωστη πηγή. Δεν είναι, όμως, μόνο η ΑΑΔΕ που αξιοποιεί το εργαλείο της σάρωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

Αντίστοιχα «λαβράκια» έχουν ξετρυπώσει και οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Χαρακτηριστικές είναι οι εξής υποθέσεις: Σε δύο επιτηδευματίες που πέρασαν από «κόσκινο» διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας συνολικού ύψους 1.497.783ευρώ και 4.483.341ευρώ, αντίστοιχα, σωρευτικά σε μία δεκαετία. Το προσδοκώμενο όφελος απόφόρους υπολογίζεται σε 1.973.771 ευρώ. Σε έλεγχο «πόθεν έσχες» συγγενικών μεταξύ τους προσώπων διαπιστώθηκε η μη δήλωση εισοδήματος για τις χρήσεις 2016-2018 συνολικού ύψους 500.000 ευρώ και η χρησιμοποίηση εταιρικού σχήματος ναυτικής εταιρείας για το «ξέπλυμα» του ποσού αυτού και την περαιτέρω τοποθέτησή του σε επιχορηγούμενες επενδύσεις.

Σε κλοιό

Οι… επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς μαρτυρούν τις προθέσεις και τις διαθέσεις των ελεγκτικών Αρχών να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους μεγαλοφοροφυγάδες. Το σύνολο των αναφορών στην Αρχή για το Ξέπλυμα ήταν μικρότερο από του 2021 (376 έναντι 437), αλλά το «βάρος» αυτών των φακέλων ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς πρόκειται για υποθέσεις φοροδιαφυγής συνολικού ύψους 1,556 δισ. ευρώ, έναντι 702 εκατ. ευρώ το 2021. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο οδηγιών της Διεύθυνσης Ελέγχωνπρος τους ελεγκτές, η προσαύξηση της περιουσίας δεν είναι μόνο χρήμα. Μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη και πάσης φύσεως χρεόγραφα (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.),η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος.

Σε όσες περιπτώσεις επικαλείται ο φορολογούμενος ότι η προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση, γονική παροχή,κληρονομιά κ.λπ., θα ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο να καταβάλει τα ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (π.χ. τέλη χαρτοσήμου, φόρος γονικής παροχής, φόρος δωρεάς κ.λπ.).

 

 

Πηγή: parapolitika.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ