«Κούρεμα» άνω των 130.000 ευρώ στις οφειλές μιας 73χρονης μητέρας 4 παιδιών και ρύθμιση της καταβολής των χρεών της με μηδενικές δόσεις για τρία έτη αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, που την υπήγαγε στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Πιο συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο Ρόδου επιλήφθηκε της προσφυγής που άσκησε μια 73χρονη κάτοικος της Ρόδου κατά πέντε τραπεζών.
Η αιτούσα, είναι συνταξιούχος, διαζευγμένη, ενώ από το γάμο της έχει αποκτήσει 4 παιδιά. Τα 3 πρώτα είναι ενήλικα και μπορούν να εργασθούν και να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, οπότε δεν εμπίπτουν στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας. Το τέταρτο παιδί της είναι ενήλικη αλλά έχει διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας. Το μόνο εισόδημά της είναι το προνοιακό επίδομα.
Η αιτούσα πάσχει από διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα για το οποίο απαιτείται ιατρική παρακολούθηση, ενώ από το έτος 2008 υπεβλήθη σε σοβαρές εγχειρήσεις.
Έχει στην αποκλειστική κυριότητά της ένα διαμέρισμα το οποίο αποτελεί τη δυνητική κύρια κατοικία της. Επίσης, έχει στην αποκλειστική κυριότητά της μια αποθήκη.
Το συνολικό ποσό οφειλών της αιτούσας σε πέντε πιστώτριες τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 173.540.25 ευρώ.
Αποδείχθηκε ότι από τη σταδιακή μείωση των εισοδημάτων της και εξαιτίας των ιατρικών δαπανών που απαιτήθηκαν τόσο για την ίδια όσο και για την κόρη της, σε συνδυασμό με τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν, την αύξηση του κόστους ζωής, λόγω της υπερφορολόγησης, επιδείνωσαν την οικονομική της κατάσταση και τελικά κατέστησαν αδύνατη την εξυπηρέτηση των οφειλών της, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το μηνιαίο εισόδημά της για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων και, έτσι, έχει περιέλθει, σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπροθέσμων χρηματικών οφειλών της.
Το δικαστήριο έκρινε ότι τα έσοδα της αιτούσας, συγκρινόμενα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της από τις δανειακές συμβάσεις δεν της επιτρέπουν να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση αυτών των χρεών.
Με βάση τα ανωτέρω, συντρέχουν στο πρόσωπό της οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή της στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 και ειδικότερα αυτή των άρθρων 8 παρ. 2 ν. 3869/2010, για μηνιαίες καταβολές για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών.
Το δικαστήριο με την απόφασή της ρύθμισε τα χρέη της προσδιορίζοντας μηδενικές καταβολές ύψους συμμέτρως προς τις καθ’ ών, για χρονικό διάστημα τριών ετών.
Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία της και της επιβάλλει την υποχρέωση να καταβάλει στην εμπραγμάτως εξασφαλισμένης καθ΄ης πιστώτριά της, της οποίας η εμπράγματη ασφάλεια είναι προγενέστερης χρονολογικής σειράς. για τη διάσωση της παραπάνω κατοικίας της, το ποσό των 41.361,6 ευρώ για χρονικό διάστημα 15 ετών, άλλως 180 μηνών, ήτοι το ποσό των 230 ευρώ (μετά από στρογγυλοποίηση) μηνιαίως.
Η καταβολή των μηνιαίων αυτών δόσεων θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης της απόφασης, θα πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός και θα γίνεται εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εξαιρεί της εκποίησης τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Μαρία Μητσού.