Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, κρατικούς λειτουργούς και φοιτητές κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στη Βουλή.
Όπως ανέφερε στην Ομιλία του στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το κτιριακό απόθεμα σε αυτά τα νησιά δεν είναι απεριόριστο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως:
1ον: Καταγραφή των ακινήτων του δημοσίου στα νησιά που είναι αδρανή και αναξιοποίητα και παραχώρησή τους με fast track διαδικασίες στο πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή για τη μετατροπή τους σε κατοικίες.
2ον: Αύξηση της επιδότησης δαπανών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά, με την προϋπόθεση να τα διαθέτουν για μακροχρόνια μίσθωση.
3ον: Θέσπιση ειδικού στεγαστικού επιδόματος για εκπαιδευτικούς και κρατικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα νησιά.
4ον: Θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητας των Δήμων να καταβάλουν οικονομικού χαρακτήρα παροχές σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές τις περιοχές και αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα.
5ον: Εκπόνηση προγράμματος διαμόρφωσης νέων και μεγαλύτερων φοιτητικών εστιών ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το στεγαστικό, ο κ. Κόνσολας έκανε μνεία σε συγκεκριμένους άξονες – δράσεις που σχεδιάστηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή, όπως:
1ον: Η διαμόρφωση προγράμματος χορήγησης άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε άτομα ηλικίας 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τα άτομα αυτά δεν θα διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων
Το δάνειο θα καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου, ενώ στις κανονιστικές διατάξεις εμπεριέχονται και ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα.
Για παράδειγμα, για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. ενώ θα μετατρέπεται και σε άτοκο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει να τρέχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου.
2ον: Η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΚΑΛΥΨΗ» που αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών σε οικονομικά αδύναμους νέους ή σε νέα ζευγάρια. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
3ον: Κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω, με το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ με το ποσό της επιδότησης να φτάνει το 40% των δαπανών.
Είναι ένα κίνητρο για την ανακαίνιση κλειστών και αναξιοποίητων κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για μίσθωση.
4ον: Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με το πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή.
Το πρόγραμμα αφορά σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις σε ιδιώτες, οι οποίοι σε ακίνητα του δημοσίου θα αναλάβουν την υποχρέωση δημιουργίας κατοικιών που θα διατίθενται με φθηνό ενοίκιο.
Ουσιαστικά, το Δημόσιο θα προσφέρει ακίνητα που δεν χρησιμοποιεί και μένουν αναξιοποίητα και ο ιδιωτικός τομέας, μετά από διαγωνισμό, αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες και με κρατικές προδιαγραφές, να χτίσει σπίτια και να διατίθενται σε δικαιούχους με χαμηλό ενοίκιο.