Δημοσίευμα στην kathimerini.gr στις 10 Δεκεμβρίου 2022, φιλοξενεί επιστολή του αναγνώστη Αντώνη Βενέτη με απόσπασμα από το φύλλο της αθηναϊκής εφημερίδας «ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» της 1-9-1889, με την είδηση του Καλύμνιου σφουγγαρά που τον κατάπιε θαλάσσιο κήτος και στην συνέχεια τον “απέβαλε”.
Για την ιστορία αυτή, που χρονολογείται εδώ και 134 χρόνια, υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα ,ενώ έχει μιλήσει στο kalymnos-news.gr, ο εν ζωή εγγονός του, Γιάννης Τριαντάφυλλος ,γνωστός στην Κάλυμνο με το παρωνύμιο «Λατάρι» ηλικίας 93 ετών σήμερα.
Παραθέτουμε αρχικά το δημοσίευμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με το απόσπασμα από εφημερίδα της εποχής:
Το ψάρι-τέρας και ο Καλύμνιος σφουγγαράς
Κύριε διευθυντά
Η «είδηση» της 1/9/1889, που καταχωρίζεται στις σελίδες αθηναϊκής εφημερίδος, είναι όχι μόνον αξιοπερίεργη αλλά και απίστευτη, θυμίζει τον προφήτη του 8ου π.Χ. αιώνα, Ιωνά, που τον κατάπιε το κήτος και μετά τρεις ημέρες τον εξέμεσε από το στόμα του.
Περίπου το αυτό συνέβη και με τον Καλύμνιο σπογγαλιέα της παρακάτω αναφερόμενης «είδησης», την οποία και παραθέτω:
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 1/9/1889 – …και όμως είναι ιστορικόν συμβάν πρό τινος εν ταις θαλάσσαις της Τριπόλεως Βερβερίας. Σπογγαλιεύς τις Καλύμνιος, άμα ριφθείς εις την θάλασσαν κατεπόθη υπό τερατώδους ιχθύος, ενεδρεύοντος κάτωθι του πλοίου με το παμμέγεθες στόμα ανοικτόν. Αυτοστιγμεί όμως το τερατώδες κήτος, ενοχληθέν ίσως εκ της ογκώδους πέτρας, την οποίαν οι σπογγαλιείς φέρουσι μεθ’ αυτών όπως κατέρχονται αστραπηδόν εις θαλάσσια βάθη, εξήμεσε τον δύτην. Εντρομος αυτός αφήκε την πέτραν εκ των χειρών του, το δε κήτος μαινόμενον ώρμησε προς αυτήν. Επωφεληθείς εκ τούτου ο τυχηρός σπογγαλιεύς έσυρε το σχοινίον, δι’ ου προσδένονται οι ομότεχνοί του, οι δε κωπηλάται ανέσυραν τον Ιωνάν τούτον αναίσθητον με τας σάρκας σχισμένας πολλαχού. Ευτυχώς δε διατελεί ήδη εκτός κινδύνου.
Από δημοσιεύματα για το Γιώργο Τριαντάφυλλο ( Λατάρι)
Το δημοσίευμα της “ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 1/9/1889” αναφέρεται στο Γιώργο Τριαντάφυλλο που ήταν γνωστός ως Λατάρι. Ήταν από την Κάλυμνο και ασχολούνταν με την σπογγαλιεία. Το 1888 βρισκόταν στα ανοιχτά της Τρίπολης της Λιβύης για να αναζητήσει σφουγγάρια. Ενώ πλησίαζε στον βυθό με τη σκανταλόπετρα στα χέρια του, έχασε το φως του και μια δύναμη άρχισε να τον στροβιλίζει. Βρισκόταν στο στόμα ενός καρχαρία! Ωστόσο, πριν προλάβει να τον καταπιεί η σκανταλόπετρα που κρατούσε, χτύπησε το ψάρι στον φάρυγγα, άνοιξε το στόμα του και ο Τριαντάφυλλος αναδύθηκε γρήγορα στην επιφάνεια της θάλασσας. Είχε βαθιές πληγές στα χέρια και στον αριστερό του θώρακα και έμεινε τρεις μήνες στο νοσοκομείο.
Πολλοί αμφισβήτησαν την ιστορία του, λέγοντας ότι ήταν αδύνατο ένας άνθρωπος να χωρέσει ολόκληρος στο στόμα ενός καρχαρία και ότι αν τον καταβρόχθιζε θα ήταν αδύνατον να τον απελευθερώσει από το στόμα του.
Ωστόσο, οι βαθιές ουλές από κοφτερά δόντια που έφερε ο Καλύμνιος δύτης στην πλάτη μέχρι το θάνατό του, μαρτυρούσαν ότι σίγουρα είχε δεχτεί επίθεση από ένα μεγάλο κήτος.
Ο Γιάννης Γεράκης για το Γιώργο Τριαντάφυλλο(Λατάρι) το “νέο Ιωανά”
Ο Καλύμνιος ποιητής και συγγραφέας Γιάννης Γεράκης(1887-1971) γιος σφουγγαράς. γράφει σε χειρόγραφο του, πως οι σύντροφοι του Λαταριού τον ονόμασαν “νέο Ιωανά”
Αναφέρει επίσης πως όταν έγιαναν (θεραπεύτηκαν) οι πληγές του, άνεργος όπως ήταν και χωρίς κανενός είδους ασφάλιση, του ζητούσαν στα πανηγύρια να τον δείχνουν ως αξιοπερίεργο. “Μα ο περήφανος σφουγγαράς δεν το καταδέχτηκε”
Πουλούσε καρπούζια το καλοκαίρι γυμνός από τη μέση και πάνω καθώς συνήθιζε και οι διάφοροι περίεργοι, τον πλησίαζαν να δουν τις ουλές από τη δαγκωνιά,που διακρινόταν, όχι τόσο μπροστά στο δασύτριχο στήθος του,αλλά στην πλάτη του.
Η μοίρα του ήταν να ξεφύγει απ’τα σαγόνια του καρχαρία τότε, του έμελλε όμως να πεθάνει πάμφτωχος και μόνος από πείνα στη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου πολέμου.
Ο εν ζωή εγγονός του Γιάννης Τριαντάφυλλος ( Λατάρι)
Ο Γιάννης Τριαντάφυλλος,εγγονός του Γιώργου Τριαντάφυλλου, εδώ και 74 χρόνια ασχολείται με τα σφουγγάρια ως δύτης στη νεαρή ηλικία και ως εκτιμητής σφουγγαριών μέχρι και σήμερα σε ηλικία 93 ετών. Μάλιστα είναι ο πιό αξιόπιστος και έμπειρος και εμπιστεύονται όλοι,πωλητές και αγοραστές,τις εκτιμήσεις του.
Ο μπάρμπα -Γιάννης είναι γνωστός στην Κάλυμνο και αυτός με το παρωνύμιο “Λατάρι”
Έχει μιλήσει αρκετές στην κάμερα του kalymnos-news.gr και μας εξηγεί πως πήρε το όνομα «λατάρι» από τον παππού του το Γιώργο ,που έχει μείνει στην ιστορία των σφουγγαράδων, ως ο δύτης που με τη σκανταλόπετρα μαζί, τον καταβρόχθισε ένα μεγάλο ψάρι (καρχαρίας) το 1888 όταν βρισκόταν στα ανοιχτά της Τρίπολης της Λιβύης .
Ωστόσο, πριν προλάβει να τον καταπιεί η σκανταλόπετρα που κρατούσε, χτύπησε το ψάρι στον φάρυγγα, άνοιξε το στόμα του και ο Τριαντάφυλλος αναδύθηκε γρήγορα στην επιφάνεια της θάλασσας.
Δείτε το video με τον εγγονό Γιάννη Τριαντάφυλλο, να αφηγείται την περιπέτεια του παππού του, τον οποίο και πρόλαβε εν ζωή
Πηγή: https://kalymnos-news.gr