Επανεκλογή του Β. Υψηλάντη ως Προέδρου της Επ. Οικονομικών της Βουλής

0
417

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Με απόλυτη πλειοψηφία των μελών των επιτροπών, επανεξελέγη ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος  Νικόλαος Α. Υψηλάντης  Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

 

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης δήλωσε ότι επανεκλογή του και στα δύο αυτά κοινοβουλευτικά αξιώματα, αποτελούν τιμή για τα Δωδεκάνησα.

 

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: « ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ»

 

 

 

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος  Νικόλαος Α. Υψηλάντης, συμμετέχοντας στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών και στη συζήτηση και έγκριση Έκθεσης της υποεπιτροπής ζήτησε: 1) να προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων στην εκπόνηση Λευκής Βίβλου για τη Νησιωτικότητα και 2) υποστήριξε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων έστω και σε διαφορετικό τόπο (εκτός νησιών) ,από ξενοδοχειακές  και βιοτεχνικές νησιωτικές μονάδες, για να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος από τη λειτουργία τους.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, υποστήριξε την ανάγκη, όπως το Κοινοβούλιο, εκπονήσει Λευκή Βίβλο για τη Νησιωτικότητα, δεδομένου ότι ο βαθμός νησιωτικότητας  ποικίλει από νησί σε νησί με αποτέλεσμα να είναι διαφορετικές οι ανάγκες των νησιών.

Έτσι θα δημιουργηθεί ένας δεσμευτικός «μπούσουλας» για το κράτος, ώστε  να εφαρμόσει συνεκτική νησιωτική πολιτική και να λάβει μέτρα. Παραδειγματικά ,αναφέρθηκε τέλος, στην εθνική ανάγκη ειδικής στήριξης των νέων, που αποφασίζουν να εγκατασταθούν ή να παραμείνουν και να δημιουργήσουν οικογένεια στα νησιά κάτω των  3.500 κατοίκων.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ουσιαστικά και την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα σε σχέση με τα φωτοβολταικά  για τις ξενοδοχειακές και βιοτεχνικές νησιωτικές επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

Προς τον αξιότιμο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 2022

 

ΘΕΜΑ: «Ρύθμιση για να επιτραπεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και σε άλλες περιοχές εκτός των νησιών από νησιωτικές ξενοδοχειακές και βιοτεχνικές μονάδες».

Αξιότιμε κ.  Υπουργέ,

Όπως έχει υπολογιστεί, τους τελευταίους δύο μήνες, στα ξενοδοχεία των νησιών μας και στις βιοτεχνικές μονάδες το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος εξανεμίζει ολόκληρο το όφελος της φετινής ομολογουμένως εξαιρετικής τουριστικής περιόδου. Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, η αύξηση των εσόδων κατά 10-15%, δεν μπορεί να ισοσκελίσει  την αντίστοιχη αύξηση 30-40% στο κοστολόγιο λειτουργίας τους. Είναι επίσης οικονομικές μονάδες,  που δεν έχουν την ευχέρεια  ν ’αλλάξουν τις τιμές τους, λόγω της αύξησης του λειτουργικού και βεβαίως του ενεργειακού τους κόστους. Σύμφωνα δε με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος έφθασε στα 1000 € το μήνα, ανά δωμάτιο, χωρίς την κρατική επιδότηση.

Για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο, στροφής των ξενοδοχείων προς την «πράσινη ενέργεια».  Όμως με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, δυστυχώς τα ξενοδοχεία των νησιών και ειδικά της Δωδεκανήσου, δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτό λόγω του ότι δεν είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο  ενέργειας. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  «net metering» δόθηκαν ελάχιστες άδειες και αφορούσαν, για την Ρόδο, μόνο το 4-5% των αναγκών των ξενοδοχείων. Η συντριπτική δε πλειοψηφία των μεγάλων ξενοδοχείων δεν μπορούν να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», διότι το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι 100 κλίνες.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

1.) Αν προτίθεται να ρυθμίσει το ζήτημα για τις ανωτέρω ξενοδοχειακές και βιοτεχνικές νησιωτικές μονάδες, και να τους επιτραπεί,  χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering)

2.) Αν σκοπεύει να εντάξει και τα ξενοδοχεία σε τιμολογιακό καθεστώς του βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία, άλλως μέχρι την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ