Στην Ειρήνη αφιερωμένη η εκδήλωση με το παραδοσιακό «Ασουρέ» από τον Σύλλογο Μουσουλμάνων Κω

1
379

 

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο Σύλλογος Μουσουλμάνων Κω » Η Αδελφότης» στο πλαίσιο της ομώνυμης μουσουλμανικής εορτής προσέφερε και φέτος πεντανόστιμο, παραδοσιακό «Ασουρέ» στα γραφεία του συλλόγου, στην πλατεία στο Πλατάνι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Ο Ασουρές ή Ασουρέ είναι λέξη αραβικής ή περσικής προέλευσης. Στην περσική γλώσσα η λέξη “Ashur” σημαίνει ανάμειξη. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η τουρκική λέξη “Ash” . Από την άλλη πλευρά, η λέξη “Ashure” στην αραβική γλώσσα συσχετίζεται με τον αριθμό δέκα. Στα ελληνικά το γλυκό αυτό είναι γνωστό με την ονομασία «Βαρβαρα» ή «καλογερικό», ενώ στη βουλγαρική και σε άλλες βαλκανικές χώρες συναντάται ως ашуре.

Η ποικιλία στις ονομασίες μαρτυρά μια πλούσια ανάμειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το γλυκό αυτό ονομάζεται αλλιώς και «το γλυκό του Νώε», καθώς σύμφωνα με αρχαίες πηγές, ο Νώε και η οικογένεια του το δημιούργησαν με τα υλικά που διέθεταν, μόλις η κιβωτός προσάραξε με ασφάλεια στην κορυφή του όρους Αραράτ. Το γλυκό, όπως και τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, προσφέρθηκαν ως δώρο στο θεό για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Επίσης, στη μουσουλμανική παράδοση, η δέκατη ημέρα του πρώτου μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου, του Μουχαρέμ, ονομάζεται «Ημέρα του Ασουρέ». Οι μουσουλμάνοι, ανακαλώντας προ-ισλαμικές δοξασίες, μαγειρεύουν το γλυκό σε μεγάλα καζάνια χρησιμοποιώντας συμβολικά εφτά ή δέκα υλικά και το μοιράζουν σε γείτονες και διαβάτες, ομόθρησκους και αλλόθρησκους, ως ένδειξη αλληλεγγύης και ειρηνικής συμβίωσης

Και του χρόνου!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ