Ούτε και φέτος θα φάμε φρέσκο μαριδάκι και γόπες | Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης

1
400

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης

Ούτε και φέτος θα φάμε φρέσκο μαριδάκι, γόπες και αθερίνα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει το ψάρεμα με τις πεζότρατες στο Αιγαίο, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους Τούρκους που με τα σκάφη τους αλωνίζουν τις θάλασσες και κάνουν ελεύθερα όλα τα ψαρέματα με παντός είδους αλιευτικά σκάφη και εργαλεία!..

Η 1η Οκτωβρίου ήταν πάντα για τη Ρόδο μια «σημαδιακή μέρα» γιατί έβγαιναν οι πεζότρατες στον (καθαρό τότε) κόλπο των Τριαντών για να ψαρέψουν. Βέβαια, σήμερα και να επιτρεπόταν το ψάρεμα, πολλοί δεν θα τολμούσαν να αγοράσουν ψάρια από τον κόλπο, που εκτός από τα λύματα διαφόρων επιχειρήσεων που εκβράζουν στη θάλασσα, είναι και οι επικίνδυνοι λαγοκέφαλοι που κυριαρχούν και στην περιοχή αυτή.

Να γυρίσουμε λίγο στα παλιά. Τότε που οι πεζότρατες δούλευαν σε κωπήλατες μεγάλες βάρκες όπου δεν υπήρχαν βίντσια για να τραβήξουν τα δίχτυα, αλλά το καλάρισμα γινόταν με τα χέρια των ψαράδων που βοηθούσαν και άλλα άτομα της συνοικίας του Νιοχωριού, που για αμοιβή έπαιρναν κανένα κιλό γόπες και μαρίδες τυλιγμένες σε εφημερίδα…

Εμείς οι τότε νεαροί της Ψαροπούλας βοηθούσαμε στο καλάρισμα των διχτυών και στο τέλος μας έδιναν δύο χούφτες μαρίδες ανακατεμένες με αθερίνα!..

Οι πεζότρατες έριχναν πάντα τα δίχτυα τους ανοιχτά του κόλπου των Τριαντών και είχαν πέντε σημαδούρες.

Κάθε σχοινί είχε από δύο και στην κορυφή η πέμπτη με το ψιλό δίχτυ που μάζευε όλα τα αφρόψαρα, αλλά και «πρώτα ψάρια» (σαργοί, μπαρμπούνια, λιθρίνια) που έμπαιναν σε ξεχωριστές ψαροκασέλες για να πουληθούν ακριβότερα σε ταβέρνες.

Κυρίαρχος στις πεζότρατες ήταν ένας Μουσουλμάνος ο Χουσεΐνης ο «χοντρός»!… Μόλις οι βάρκες έβγαζαν τα ψάρια, ο Χουσεΐνης τα φόρτωνε στην τρίκυκλη μοτοσικλέτα του και γύριζε στις συνοικίες της Ρόδου όπου τα πουλούσε. Και όταν επέστρεφε στην Ψαροπούλα ήταν έτοιμη η επόμενη καλαγιά για να πάρει τα ψάρια και να συνεχίσει την περιοδεία του στις υπόλοιπες συνοικίες.

Τέτοιες μέρες τα στενά του Νιοχωριού-και των άλλων συνοικιών της πόλης-μύριζαν από τα τηγάνια των νοικοκυριών που έψηναν τις μαρίδες και τις γόπες «της ώρας», αλλά και τις πίτες με τις αθερίνες που έφτιαχναν με ντομάτα, κρεμμύδι και δυόσμο…
Άλλες εποχές!

(Η φωτογραφία είναι στην περιοχή της Ψαροπούλας. Στο βάθος η Ιξιά και η Ιαλυσός χωρίς ξενοδοχεία, τα Ταμπάχανα πριν ανεγερθεί το Μπελβεντέρε, ενώ στο βουνό του Μόντε Σμιθ φαίνεται ένα κτίριο που επί αγγλοκρατίας διέμενε ένα τάγμα Ινδών στρατιωτών. Και βέβαια ο «χοντρός» είναι ο Χουσεΐνης, ο θρυλικός Μουσουλμάνος ψαράς που με την τρίκυκλη μοτοσικλέτα του γύριζε στις γειτονιές και πουλούσε τα ψάρια που έβγαζαν οι πεζότρατες).

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν βγήκαμε στο ψαρεμα με το συγκεκριμένο εργαλείο όχι γιατί φταίει η ΕΕ
    όπως γράφεται αλλά η κυβέρνηση της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ