ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΝΙΣΥΡΟΥ
Με τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την βλάβες στο σύστημα αφαλάτωσης και την δυσλειτουργία του δικτύου ύδρευσης, ο Δήμος δίπλα στους πολίτες δεν άφησε κανένα χωρίς νερό. Με βυτία γινόταν η μεταφορά νερού στα νοικοκυριά που έμεινα από νερό, εντελώς δωρεάν, παρακάμπτοντας το δίκτυο ύδρευσης το οποίο παρουσιάζει μεγάλες διαρροές που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, έφθασαν στο νησί τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρίας των μονάδων αφαλάτωσης και διόρθωσαν τις ζημιές δίνοντας τη δυνατότητα παραγωγής 588 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα. Με την εγκατάσταση νέων ανταλλακτικών που παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ, οι τρείς μονάδες θα έχουν δυναμικότητα παραγωγής 1000 κυβικών μέτρων την ημέρα. Η εγκατάσταση της νέας τέταρτης μονάδας των 600 κυβικών μέτρων παραγωγής την ημέρα που θα εγκατασταθεί έως το τέλος του έτους, θα ανεβάσει τη δυναμικότητα ημερήσιας παραγωγής στα 1600 κυβικά μέτρα την ημέρα.
Η Δημοτική αρχή πάντα δίπλα στους πολίτες, θα συνεχίσει να παρέχει νερό σε όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα φθάσει στη Νίσυρο πλοίο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα μεταφέρει 1000 κυβικά νερού για να καλυφθούν οι απώλειες από την δυσλειτουργία του συστήματος της αφαλάτωσης.
Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος στον απολογισμό για τα πεπραγμένα του έτους (Σεπτέβρης 2021-Σεπτέβρης 2022) που παρουσίασε την 12η Αυγούστου σε ανοιχτή συγκέντρωση, με εκατοντάδες δημότες παρόντες, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ύδρευσης-αποχέτευσης, το σπουδαιότερο θέμα για το νησί και ιδιαίτερα για τον οικισμό του Μανδρακίου. Η προσπάθεια αλλαγής των δικτύων ανέφερε, ξεκίνησε το 2018 γιατί μέχρι τότε ήταν αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω της ύπαρξης της ΔΕΥΑΝ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νισύρου). Ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης, με βάση τον νόμο, είναι η ΔΕΥΑΝ. Όμως, παραλάβαμε μια ΔΕΥΑΝ με χρέος που ξεπερνούσε τις 250.000 ευρώ, με απλήρωτους υπαλλήλους και με τεράστια προβλήματα λειτουργίας. Η ΔΕΥΑΝ προσαρτήθηκε στο Δήμο, όλοι οι υπάλληλοι προσελήφθησαν στο Δήμο και έκτοτε έχουν σταθερό μισθό. Έγιναν μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσης Μανδρακίου και Πάλων, μελέτη Ύδρευσης οικισμών Νικειών και Εμπορειού, μελέτη εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, μελέτες νέων μονάδων αφαλάτωσης. Οι μελέτες αυτές υπεβλήθησαν στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και τώρα το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».
Το έργο «Ύδρευση Οικισμών Νικειών και Εμπορειού» χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει δημοπρατηθεί από την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, επειδή ο Δήμος μας δεν διαθέτει τεχνικές υπηρεσίες, και το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τον Οχτώβρη. Τα Νικειά και ο Εμπορειός θα τροφοδοτούνται με νερό από την αφαλάτωση χρησιμοποιώντας αντλίες για τη μεταφορά του νερού μέσω του υπόγειου δικτύου που έχει εγκατασταθεί.
Το έργο εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ και δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει με την επίσκεψη των μηχανικών της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ» που ανέλαβε την ολοκλήρωση του. Υπολογίζουμε το επόμενο έτος να έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτό περιλαμβάνεται και εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς λυμάτων από το Μανδράκι στο σημείο της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού, στην περιοχή των ΧΥΤΑ.
Το έργο «Αντικατάστασης Δικτύου Ύδρευση Μανδρακίου και Πάλων» έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένουμε την χρηματοδότηση του έργου της αποχέτευσης για να γίνουν και τα δύο έργα ταυτόχρονα ώστε να μην χρειαστεί να σκαφτούν οι οικισμοί δύο φορές.
Το έργο της «Αντικατάστασης δικτύου Αποχέτευσης Μανδρακίου και Πάλων» έχει υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 3,1 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε την έγκριση του για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης των δύο έργων μαζί, Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Για την αφαλάτωση. Το 2019 ο Δήμος μας πήρε μια νέα μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 300 κυβικών μέτρων την ημέρα χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το 2021 εγκρίθηκε η μελέτη εγκατάστασης νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβικών μέτρων την ημέρα. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης εγκρίθηκε η μελέτη μεταφοράς του αλμόλοιπου που απορρίπτεται από την αφαλάτωση, σε απόσταση 150 μέτρων στη θάλασσα, και η αγορά νέου μετασχηματιστή για την ταυτόχρονη λειτουργία όλων των μονάδων. Τα τρία αυτά έργα είναι ύψους 734.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης έχει ολοκληρωθεί και τους επόμενους δύο μήνες θα εγκατασταθεί η νέα μονάδα.