Κ.Ο. Πάτμου του ΚΚΕ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιούλη η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πάτμου με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! «Ασπίδα» για το τώρα κι ελπίδα για το αύριο!», στο Πάτμιον Πνευματικό έντρο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Παναγιώτης Βέργος, Γραμματέας της ΚΟ Πάτμου του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Πάτμου.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α. και η Δήμητρα Παντάπαση, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.
Ο Γιάννης Αγγέλου αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας ανέλυσε την πορεία των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο καθώς και στη διαχρονική στάση του ΝΑΤΟ που έδινε και δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης αφού γνώμονας είναι η εξυπηρέτηση των στόχων της συμμαχίας και η εξασφάλιση συνοχής εντός της. «Η προστασία των συνόρων μας από το ΝΑΤΟ είναι ένα μεγάλο ψέμα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Συνεχώς καλεί τις δυο χώρες «να τα βρούνε», δηλαδή να παζαρέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε. Ανέδειξε επίσης ότι «παρατηρείται μια κλιμάκωση των διεκδικήσεων της Τουρκίας και συνεχής αναφορά της στην αναθεώρηση όλων των διεθνών συνθηκών που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου. Επιδιώκεται η διαμόρφωση κλίματος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, ειδικά της Τουρκίας».
Η Δήμητρα Παντάπαση αναφέρθηκε στις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζουν το λαϊκό εισόδημα, πρόβλημα που στα νησιά διογκώνεται περαιτέρω με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το κόστος μεταφοράς που επιβαρύνει την τιμή όλων των αγαθών. Αναφέρθηκε επίσης στην βασική αιτία του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που δεν είναι άλλη από τον ανταγωνισμό επιχειρηματικών ομίλων, ισχυρών κρατών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, για νέα κερδοφόρα πεδία και τους κινδύνους από την πολύμορφη εμπλοκή της χώρας σε αυτόν. Υπογράμμισε ότι η διέξοδος από τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει ο λαός, δε βρίσκεται στην εναλλαγή σωτήρα, διαχειριστή της φτώχειας του λαού και πλασιέ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων αλλά στην ίδια τη δύναμη των λαϊκών αγώνων και της διεκδίκησης με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Επισήμανε ότι όπως σε κάθε γωνιά της χώρας, έτσι και στο νησί της Πάτμου είναι ο μόνος δρόμος για διεκδικηθούν βασικά αγαθά και δικαιώματα του λαού. Τέτοιος είναι ο αγώνας που χρειάζεται να αναπτυχθεί για το δικαίωμα στην υγεία κόντρα στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει γυμνό το ΚΥ Πάτμου στερώντας από τον Πατμιακό λαό και τους επισκέπτες του καλοκαιριού βασικές ειδικότητες και φροντίδα της υγείας του. Το ίδιο ισχύει με την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού αφού λόγω λειψυδρίας καμιά κυβέρνηση ως τώρα και καμιά δημοτική και περιφερειακή αρχή, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν δρομολογήσει ουσιαστικές λύσεις με αποτέλεσμα, στο νησί της Πάτμου, που το καλοκαίρι μετρά αρκετές χιλιάδες επισκέπτες, η είδηση να είναι ότι «την τάδε μέρα θα έχει νερό» στη Χώρα και τα χωριά. Καμπανάκι χτυπά και για την αντιπυρική πρόληψη προστασία του νησιού από δασικές και αστικές πυρκαγιές καθώς στο νησί λειτουργεί ένα μικρό πυροσβεστικό κλιμάκιο μόνο τους θερινούς μήνες.
«Μέσα στους αγώνες μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να δει ότι µία επιλογή έχει: Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καμιά αναμονή από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν την σκυτάλη για να συνεχίσουν από εκεί που το έχει πάει η ΝΔ.
Χρειάζεται εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στη συμπόρευση µε το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα, η προοπτική για τον λαό», τόνισε.
Και οι δύο ομιλητές κάλεσαν τους παραβρισκόμενους να συστρατευθούν με το ΚΚΕ, να συμβάλουν με όλους τους τρόπους στη διάδοση των θέσεών του, στην παρέμβασή του στους χώρους δουλειάς και στην ανάπτυξη αγώνων για τα λαϊκά προβλήματα αλλά και στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.
Μετά τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησε πλούσια συζήτηση με πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών σε σχέση και με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τους κινδύνους για τη χώρα ειδικά σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα αλλά και για την κατάσταση στο κίνημα, στη δυνατότητα αλλαγής του συσχετισμού υπέρ του λαού αλλά και της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ κυρίως όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Πάτμος, 31/7/22