Η Τουρκία ανοίγει τη στρόφιγγα στο μεταναστευτικό – Τι συνέβη στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες

0
196

Περισσότερους από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιβίβασαν λαθρέμποροι σε ψαρόβαρκες, φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά με στόχο να αποβιβαστούν -μάταια- στα ελληνικά νησιά.

Περισσότερους από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιβίβασαν λαθρέμποροι σε ψαρόβαρκες, φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά με στόχο να αποβιβαστούν -μάταια- στα ελληνικά νησιά.
Σε τουλάχιστον 21 περιστατικά, το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή προτρέποντας την επιστροφή των σκαφών στις τουρκικές ακτές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Κω. Αυτό το πολύ δύσκολο τριήμερο για το Λιμενικό Σώμα αποτυπώνεται και συνολικά στην αύξηση των ροών από τον Απρίλιο και μετά πολύ αισθητά. Συνολικά, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 36%, ενώ αν συγκριθεί μόνο ο μήνας Μάιος του 2021 και του ’22 παρουσιάζουν αύξηση 96%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών Αρχών, από τα ξημερώματα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, το Λιμενικό Σώμα απέτρεψε την είσοδο 1.076 μεταναστών και προσφύγων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, το Λιμενικό Σώμα βρέθηκε στα θαλάσσια σύνορα αποτρέποντας την είσοδο σε 5 περιστατικά σε Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω, με τα πλωτά σκάφη να μεταφέρουν 316 άτομα. Την Παρασκευή, σκάφη του Λιμενικού χρειάστηκε να επέμβουν σε 8 περιστατικά σε Χίο, Σάμο και Λέσβο (η συντριπτική πλειονότητα ήταν στη Λέσβο), αποτρέποντας την είσοδο σε 340 άτομα, ενώ από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής πάλι το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε 8 περιστατικά. Οι πέντε απόπειρες ήταν πάλι στη Λέσβο, και από ένα περιστατικό υπήρξε επέμβαση σε Χίο, Κω και Σάμο. Συνολικά, μέσα σε μία μέρα προσπάθησαν να περάσουν τα νησιά του Αιγαίου 420 άτομα.

Αύξηση ροών

Η αυξημένη τάση στις ροές έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο και συνδυάζεται και με την οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση Τουρκίας- Ελλάδας-Ε.Ε. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές αφίξεων κατά το 1ο πεντάμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2021. Αναλυτικότερα, στα νησιά η αύξηση είναι 53% και στο Φυλάκιο Εβρου της τάξεως του 26%. Οι ροές αφίξεων κατά τον Μάιο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 96% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Αντίστοιχα, και οι αιτήσεις ασύλου τον Μάιο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 36% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ οι προ-καταγραφές αυξημένες κατά 2%.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καλλιθέα και τα Πετράλωνα, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, εξάρθρωσαν κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο μέλη του κυκλώματος, το ηγετικό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, καθώς και ένα βασικό μέλος. Επιπλέον, εντοπίστηκε «safe house» («ασφαλής κατοικία») στην Αττική, όπου απέκρυπταν τα διαβατήρια για τη διακίνηση των μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες. Χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του σωσία («lookalike»), δηλαδή διαβατήρια ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά. Από το Πακιστάν ήταν οι περισσότεροι μετανάστες με προορισμό κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος, χρησιμοποιώντας φουσκωτές λέμβους, αρχικά μετέφεραν παράνομα μετανάστες από το Τσεσμέ, στην Τουρκία, σε ερημικές παραλίες στην Ικαρία. Εκεί τους απέκρυπταν σε ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη συνέχεια τους μετέφεραν ακτοπλοϊκά στην Αττική. Ακολούθως διοργάνωναν την προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζοντας τη μέθοδο του σωσία ή κάνοντας χρήση πλαστών διαβατηρίων.

Ο «τιμοκατάλογος»

Η μεταφορά ενός ανθρώπου από το Τσεσμέ στην Ικαρία κόστιζε από 800 έως 1.200 ευρώ το κεφάλι, ενώ η παραμονή σε σπίτι στην Ικαρία ξεκινούσε από 100 ευρώ τη μέρα. Η έκδοση πλαστού διαβατηρίου ξεκινούσε από 400 έως 600 ευρώ, ενώ στα 4.500 με 6.000 ευρώ κυμαινόταν η προώθηση του ατόμου σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το «μεγάλο αφεντικό», όπως τον έλεγαν, βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ ο αντιπρόσωπος είχε έδρα στη Μύκονο και πήγαινε Σάμο και Ικαρία.

Συνολικά, στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 διαβατήρια διαφόρων εθνικοτήτων, η γνησιότητα των οποίων θα ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, κινητό τηλέφωνο, 80 λίρες Ηνωμένου Βασιλείου και 365 ευρώ.

Πηγή eleftherostypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ