Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μπάρδος στην Κω
(Ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη) 3/6/2022
Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί του Σαββάτου, στον φιλόξενο χώρο του Επαρχείου Κω, ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ. Χρήστος Μπάρδος, με τους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς και συλλόγους της Κω. Συζήτησαν πολλά θέματα της αρμοδιότητας του, τα οποία θα τα μεταφέρει στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Στην συνάντηση που είχε με τον Πνευματικό Όμιλο Κώων ‘Φιλητά’ αναφέρθηκαν στην οικονομική ενίσχυση του πνευματικού ομίλου, στην προσπάθεια έκδοσης του δεκάτου πέμπτου τόμου των Κωακών, που είναι αφιερωμένος στην Μικρασιατική καταστροφή. Ο Αντίπεριφερειάρχης κ. Μπάρδος, αναφέρθηκε στην δυσκολία που υπάρχει, αφού ο επίτροπος σταμάτησε την ενίσχυση για εκδόσεις βιβλίων και για μουσικές ή κινηματογραφικές παραγωγές. Σημαντική ήταν η πρόταση ώστε ο όρκος του Ιπποκράτη, να περιληφθεί στον φάκελο της UNESCO, ως παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο άυλης κληρονομιάς. Η πρόεδρος του πνευματικού ομίλου ‘Φιλητά’ κ. Μαρία- Τουλαντά- Παρισσίδου, ανέφερε στον αντιπεριφερειάρχη κ. Μπάρδο, τις προσεχείς δράσεις του Φιλητά και την συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα. Όπως είναι το άνοιγμα του συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, με σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες, ως ομιλητές στο χώρο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος ,ΔΙΙΚ. Επίσης κ. Παρισσίδου ως πρόεδρος του ‘Φιλητά,’ αναφέρθηκε στην ανασκαφή της αρχαίας Αλάσσαρνας, από το 1985, δηλ 37 χρόνια στην παραλιακή Καρδάμαινα, τα πρακτικά της οποίας θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο της Καρδάμαινας στις 23 Ιουλίου.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ασφενδιού, ‘Θεόκριτος’ κ. Ιωάννα Γραβάνη που αναφέρθηκε στην ετήσια θερινή γιορτή κρασιού, στο παλιό εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο του Ασφενδιού στις 27 Αυγούστου με παραδοσιακή ντόπια μουσική και τραγούδια, με την υποστήριξη του Δήμου Κω, του ΔΟΠΑΒΣ. Επίσης στις 11 Ιουνίου ,θα γίνουν παραδοσιακοί χοροί από το τμήμα χορού ‘Θεόκριτος’ και τέλος τον Σεπτέμβριο, θα γίνει προς τιμή της μαύρης επετείου της Μικρασιάτικης καταστροφής έκθεση Αγιογραφίας.
Εκ μέρους των Μικρασιατών Κω, ‘Ηρόδοτος’ ο κ Αλέκος Μαρκόγλου καθηγητής, αναφέρθηκε στα θυρανοίξια στις 10 Ιουλίου, του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που ανηγέρθει με την συνδρομή κυρίως των Μικρασιατών Κω και των Κώων, ευγενών χορηγών. Είναι ένα μεγάλο τάμα των Μικρασιατών, που θέλησαν να στεγάσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου της Αλικαρνασσού, που διέσωσαν οι συγγενείς του κ. Αλέκου Μαρκόγλου, Ισιδώρα και Μαρία. Τόνισε δε ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο, από τον κ. Θεοδόση Βαρκά, -μηχανικό -αρχιτέκτονα, ώστε να ανεγερθεί αίθουσα 200 τετραγωνικών μέτρων, ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και ως μουσειακός χώρος, με διασωθέντα αντικείμενα της Μικρασιατικής καταστροφής, μια και το έτος 2022 είναι έτος αφιερωμένο στην εκατοστή ζοφερή επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Το ίδιο βράδυ, θα γίνει στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα ειδική συναυλία, με Μικρασιατικά τραγούδια, με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Τουμπάκη στα Σμυρναίικα μουσικά ακούσματα.
Ακολούθησαν ο σύλλογος ποντίων ο ‘Ξενιτέας’ καθώς και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι, στην συνάντηση όπου βρισκόταν και ο Έπαρχος Κω, κ. Γιάννης Καμπανής. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ Χρήστος Μπάρδος, κατέγραψε όλες τις πολιτιστικές προτάσεις και υποσχέθηκε να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε κατά το δυνατόν να υλοποιηθούν.
Ξανθίππη Αγρέλλη