Η Σύμη αποκτά για πρώτη φορά Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

0
566

Η Σύμη αποκτά για πρώτη φορά Πυροσβεστικό Κλιμάκιο.

Ο μεγαλύτερος ζωντανός παραδοσιακός οικισμός της Ελλάδας, η Σύμη, αποκτά για πρώτη φορά πυροσβεστικό κλιμάκιο ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής.

Η ανακοίνωση, έγινε στον δήμαρχο της Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκα κατά την επίσκεψη στη Ρόδο του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Σύμη αποκτά δικό της πυροσβεστικό κλιμάκιο και μάλιστα ήδη την Τρίτη ο Δήμος Σύμης παραχώρησε ένα κτήριο 200 τ.μ. για τη στέγαση της υπηρεσίας, ενώ την Πέμπτη μετέβη στο νησί κλιμάκιο υψηλόβαθμων πυροσβεστών για την σύνταξη της απαραίτητης τεχνικής έκθεσης αλλά και για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον οικισμό προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Είναι πράγματι αξιοσημείωτο, ότι στον μεγαλύτερο ζωντανό παραδοσιακό οικισμό της χώρας τα σπίτια του οποίου έχουν μεγάλα ξύλινα τμήματα, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα πυροσβεστική υπηρεσία και σε περίπτωση πυρκαγιάς επενέβαιναν δημοτικοί σύμβουλοι και εθελοντές πυροσβέστες χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό και χωρίς σχετική εκπαίδευση.

Αρχικά το πυροσβεστικό κλιμάκιο θα λειτουργήσει μόνο για τη θερινή περίοδο και υπολογίζεται ότι όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές του επόμενου μήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η ετοιμασία του κτηρίου και η απόσπαση των πυροσβεστών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον κ. Λ. Παπακαλοδούκα, στόχος είναι η μόνιμη παρουσία πυροσβεστών στο νησί.

Όπως είναι γνωστό, μεγάλο μέρος της κατασκευής των σπιτιών στην Σύμη είναι ξύλινη και αρκεί μια σπίθα για να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή.

Στα περισσότερα μικρά νησιά δεν υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο, και καλούνται οι Δήμοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι να καλύψουν το κενό, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι, δεν είναι εκπαιδευμένοι να σβήνουν πυρκαγιές και δεν έχουν σχετική γνώση ούτε και ενημέρωση και βεβαίως ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους κάθε φορά που καλούνται να πάρουν το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου για προστρέξουν σε κατάσβεση πυρκαγιάς, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Παραλλήλως σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Αμυρά, για την αποφυγή ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιάς δρομολογείται ο καθαρισμός του κυπαρισσόδασους στο εσωτερικό του νησιού και στο ανατολικό τμήμα της Σύμης τα οποία έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000. Μέσα στο κυπαρισσόδασος υπάρχουν 200 μοναστήρια μεταξύ των οποίων και του Πανορμίτη της Σύμης.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ