Πάτμος: Η ανοιχτή τελετή του Ιερού Νιπτήρα για τρίτη χρονιά «παγώνει»

0
1183

Της
Σμαράγδας Μουλιάτη
στο patmostimes.gr

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα την Μεγάλη Πέμπτη, όπως γινόταν, στην πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου της Πάτμου  δεν θα γίνει ούτε φέτος.

Το μοναδικό θρησκευτικό δρώμενο που τελείται από τον 12ο αιώνα στην Πάτμο, είναι πόλος έλξης για το νησί μας και πολύς κόσμος έρχεται να το παρακολουθήσει, όπως και όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.

Η τελετή που έπεσε θύμα της πανδημίας τα προηγούμενα δύο χρόνια  δυστυχώς πέφτει και φέτος για τρίτη χρονιά.

Η   απάντηση  της Ιεράς Μονής στο αίτημα της  επιτροπής που σχηματίστηκε από την ανάλογη τουριστική  να  επισκεφθούν τον ηγούμενο  για να ενημερωθούν  επειδή άκουγαν ανεπίσημα για τη μη τέλεση του Ιερού Νιπτήρα, έγινε προφορικά και αφορούσε τη μη τέλεσή του  στην πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου,  αλλά  μέσα στο  Καθολικό χωρίς κόσμο.

Το 2020 και το 2021 τα πρωτόκολλα για την προστασία από τον COVID-19 δεν επέτρεπαν τη διοργάνωσή του.
Φέτος όμως θα μπορούσε να γίνει και το περίμενε όλο το νησί με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων για ανοιχτούς χώρους.

Το περίμεναν οι επισκέπτες που άλλοι θα έρχονταν για πρώτη φορά και  άλλοι που επισκέπτονται το νησί μας κάθε χρόνο για να απολαύσουν την ατμοσφαιρικότητα και τη μαγεία του πατινιώτικου Πάσχα. Όλοι απογοητεύτηκαν.
Μεγάλη απογοήτευση επίσης δοκίμασαν οι επαγγελματίες του νησιού που εκτός από μοναδικό θρησκευτικό δρώμενο είναι και μια ευκαιρία για να δουλέψει η αγορά.

Δυστυχώς όμως αντ’ αυτού,  έγιναν πολλές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Είναι η πρώτη φορά μετά από εκατοντάδες χρόνια  που το Μοναστήρι δεν θα τελέσει τον Νιπτήρα ενώ θα μπορούσε με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ανοιχτούς χώρους.

Ο Δήμος Πάτμου και ο δήμαρχος δεν θα έπρεπε να παρέμβουν σε αυτό;
Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζαμε και ακούμε τον τελευταίο καιρό, υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μελών της αδελφότητας που ξεπεράστηκαν.
Επίσης ότι δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός των απαιτούμενων ιερέων. Δεν ξέρουμε,  αλλά ρωτάμε.  Δεν θα  μπορούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμπληρωθούν από άλλες μονές της Δωδεκανήσου που ανήκουν στο Πατριαρχείο, ώστε να τελεστεί ο Νιπτήρας;  Να σημειώσουμε ότι το Μοναστήρι θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι για όσους θέλουν να το επισκεφθούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ