Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Παραιτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης μετά τις σοβαρές ελλείψεις…...

Παραιτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης μετά τις σοβαρές ελλείψεις… Αποψιλώνεται από γιατρούς και το νοσοκομείο Ρόδου

2
2715

Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή των Νοσοκομείων Ρόδου – Καρπάθου υπέβαλε χθες το βράδυ ο Γρηγόρης Ρουμάνης, μετά από σειρά έντονων παρασκηνιακών συγκρούσεων που προηγήθηκαν, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κος Ρουμάνης υπέβαλε γραπτή παραίτηση απευθείας στον Υπουργό υγείας κο Πλεύρη, εκφράζοντας έτσι ανοιχτά τη δυσσαρέσκειά του για μια σειρά σοβαρών ελλείψεων και παραλείψων σε βάρος του νοσοκομείου της Ρόδου.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρήξη στη σχέση του με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κο Χρήστο Ροϊλο ο οποίος παρά τις αντιρρήσεις του ίδιου του διοικητή, της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου και των Νοσοκομειακών γιατρών, μετακίνησε από τη θέση της συγκεκριμένη γιατρό από τα επείγοντα μεταθέτοντάς την σε άλλο νησί του νομού μας.

Η παραίτηση του κου Ρουμάνη, θα εξεταστεί προσωπικά από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθειες να ανακαλέσει ο κος Ρουμάνης την παραίτηση.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή, πυροδοτεί εκ των πραγμάτων ανακατατάξεις σε ότι αφορά τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων στα Δωδεκάνησα, δεδομένου ότι παραμένει κενή και η θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο της Καλύμνου.

Αποψιλώνεται από γιατρούς το νοσοκομείο της Ρόδου

Οι ευθύνες φαίνεται να βαρύνουν την 2η ΥΠΕ

Αποψιλώνεται από γιατρούς το νοσοκομείο της Ρόδου

Δραματική έκκληση για την αποψίλωση του ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου και αυτή τη φορά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), απηύθυναν, για ακόμα μία φορά, οι γιατροί που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου, κάνοντας λόγο για απαξίωση από τη 2η ΥΠΕ!

Το θέμα έθεσε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου-εξελέγη πρόσφατα-που μετέχει στο δ.σ. της Ρόδου. Ενημερώνοντας, λοιπόν, για την κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα στο Νοσηλευτικό μας Ίδρυμα, είπε ότι, αυτή τη στιγμή, αυτό δέχεται μία προσπάθεια απαξίωσης εκ μέρους της 2ης ΥΠΕ καθώς ήδη με αποφάσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν προχθές αποσπάται, για πολλοστή φορά, η εκτελούσα χρέη υπευθύνου των ΤΕΠ, από τη Ρόδο στην Πάτμο ενώ και άλλη μία γιατρός, παθολόγος, έχει αποσπαστεί, πάλι με εντολή της ΔΥΠΕ, από τη Ρόδο στην Κω και όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα στο οποίο αυξάνεται πάλι η δράση του κορωνοϊού και η επίδραση του πάνω στον πληθυσμό της Ρόδου, έρχονται αυτά τα θέματα αφενός μεν να αποδυναμώσουν κρίσιμους τομείς του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα το ΤΕΠ ενόψει της περιόδου κατά την οποία αρχίζει και η τουριστική περίοδος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη είκοσι εφημερίες στα ΤΕΠ μένουν ακάλυπτες και είπε: «Όλο αυτό το πράγμα δεν πιστεύω ότι από τρία νοσοκομεία τα οποία μεσολαβούν από την Πάτμο μέχρι τη Ρόδο, δηλαδή τα Νοσοκομεία Λέρου, Καλύμνου και Κω, γιατί θα πρέπει το Νοσοκομείο της Ρόδου το οποίο είναι Μητροπολιτικό όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα αλλά σχεδόν για το ανατολικό Αιγαίο να γίνεται ο φορέας που θα μπαλώσει οποιαδήποτε τρύπα δημιουργηθεί σε αυτή την περιοχή;».

Ο κ. Τριάντος είπε ότι κάνει αυτή την ενημέρωση στο δ.σ. ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν καθώς θέλουν τη στήριξη και του δ.σ. και του περιφερειακού συμβουλίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων να στηρίξουν το Νοσοκομείο της Ρόδου, «ένα Νοσοκομείο το οποίο με τόσα προβλήματα στάθηκε πολύ καλά και τον καιρό της πανδημίας και στον καιρό της καθημερινότητάς μας. Το ζούμε καθημερνά ότι δεν αξίζει το Νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και όλης της Δωδεκανήσου αυτής της αντιμετώπισης που υπάρχει μέχρι τώρα και αυτό είναι έκκληση προς τους αρμόδιους, τους βουλευτές, την Περιφέρεια, τον Δήμο, να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται», τόνισε.

Τοποθετήθηκε βέβαια και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου, κ. Μιχάλης Σοκορέλος ο οποίος συχνά-πυκνά τοποθετείται για τα προβλήματα και απηύθυνε και εκείνος έκκληση. Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη γιατί μετά από δυο χρόνια με συνεχείς οχλήσεις στους αρμοδίους δεν βρίσκουν ανταπόκριση, εξέφρασε την απογοήτευσή του και κάλεσε σε συστράτευση διότι όπως είπε κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Και ο Αντιδήμαρχος και προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Αιγαίου, κ. Σάββας Καραταπάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για δημιουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας νεογνών στο Νοσοκομείο.

Μέτρα στήριξης
Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο καυτό θέμα της ακρίβειας και του ενεργειακού και την επιδείνωση με τον πόλεμο και όπως είπε παρ’ ότι προοιωνίζεται μία καλή τουριστική περίοδος βλέπουμε να λυγίζουν όλα τα νοικοκυριά. Η παράταξή του πρότεινε, λοιπόν, να γίνει μία διαπαραταξιακή επιτροπή και να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο ποια μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών μπορεί να πάρει ο Δήμος αυτή την περίοδο ή που μπορούν να ασκήσουν παρέμβαση, όπως π.χ. στη ΔΕΗ, για να ελαφρύνουν την επιβάρυνση των συμπολιτών μας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, αναφερόμενος στον πόλεμο, είπε ότι τις συνέπειες του πολέμου θα τις βιώσουμε όλοι αφού συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της ακρίβειας και όχι μόνο αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κόσμος και στο νησί μας, ειδικά με την αύξηση της τιμής της ενέργειας, των καυσίμων και μια σειρά από αυξήσεις που βιώνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια και ουσιαστικά έχει φύγει προ πολλού η μικρή αύξηση που έχει δώσει η κυβέρνηση στον μισθό.

Πάνω σ’ αυτό, ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, είπε ότι πολλά έχουν μπει στο πρόγραμμα των οικονομικών του Δήμου και η λαϊκή οικογένεια είναι πρώτη προτεραιότητα και όχι τελευταία στον Δήμο. Μάλιστα, είπε ότι δεν είναι κατόρθωμα σήμερα να γεμίσεις τα ταμεία του Δήμου, «θανατώνοντας» τη λαϊκή οικογένεια, μειώνοντας τα βιοποριστικά της εργαλεία αλλά αν έπρεπε να εισπράξουν αυτά που τους λείπουν από τον προϋπολογισμό τους για να ισοσκελιστεί, ξεκάθαρα το είπαν και την περασμένη φορά θα πρέπει να το σκεφτούν τριπλά γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αν στη μια μεριά της ζυγαριάς είναι η λαϊκή οικογένεια και στην άλλη τα ταμεία του Δήμου, αφιερώνει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή την υπερηφάνεια του να είναι γεμάτα τα ταμεία και ν’ αφήσει αποθεματικά και κληρονομιές στην επόμενη Δημοτική Αρχή.

Όμως, για τους ίδιους, η επιβίωση σήμερα της λαϊκής οικογένειας και αυτήν που έχει ανάγκη στο νησί, είναι πρώτη προτεραιότητα. Θύμισε, στη συνέχεια, ότι ο Δήμος έδωσε βοήθεια με 24% μείωση των δημοτικών τελών σε όλα τα σπίτια του νησιού, με 15% επιπλέον σε όλα τα σπίτια της Μεσαιωνικής Πόλης, της Μέγγαβλης, του Ορφέα, της Καζέρμας και άλλων περιοχών της Ρόδου, και μάλιστα όχι λόγω του κορωνοϊού αλλά της υποχρέωσης του Δήμου να ανταποδίδει αυτά τα οποία εισπράττει.

Τέλος, είπε ότι, σε κάθε περίπτωση, η πρόθεσή τους είναι να έχουμε καθαριότητα με εποχικότητα, όπως επιβάλει ο νόμος στους επαγγελματίες, τους εστιάτορες κτλ., όπου δηλαδή η καθαριότητα στο νησί δεν θα χρεώνεται με κριτήριο πόσα χρήματα λείπουν στον  Δήμο αλλά με βάση το πόσα μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες. Επίσης, θα περιοριστεί το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΡ η οποία όπως είπε θα πρέπει να επιχαίρει με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για την κρουαζιέρα.

Σ’ αυτούς μάλιστα που «χασκογελούν ή μειδιούν» είπε ότι επειδή ο πήχης για την επιτυχία της οικονομικής δραστηριότητας φέτος είναι το 2019, αν όλα πάνε λογικά, οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο τουριστικό λιμάνι μας φέτος, θα είναι οι διπλάσιες του 2019 και αυτό, όπως είπε, δεν γίνεται με ευχολόγια ή με τον …αυτόματο πιλότο. Και διαμήνυσε ο Δήμαρχος: «Πολλά πράγματα γίνονται. Είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά που γίνονται και ακόμα περισσότερο σοβαρά πράγματα θα γίνουν», ενώ αναφέρθηκε στα 32 εκατ. ευρώ επένδυση από το Υπουργείο Πολιτισμού στη Ρόδο που  όπως είπε «δεν το είδε η Δημοτική Αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου ούτε…στ’ όνειρό της».

Τέλος, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Χατζηδιάκος και άλλα μέλη του Σώματος δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τη νέα Πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου κα Ντέπυ Μιχαηλίδη αλλά και την κα Πολύμνια Γαλανού που εκλέχθηκε Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών.

Επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων
Σε επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, προς την διοίκηση του νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας αναφέρονται τα εξής:
«Κάθε χρόνο και χειρότερα.
Κάθε χρόνο, με όλες τις κυβερνήσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός  όλο και μειώνεται. Τον τελευταίο χρόνο η μείωση του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού φτάνει τα 1,2 εκατομμύρια όταν τα έξοδα του νοσοκομείου προϋπολογίστηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια περισσότερα στην αρχή του χρόνου, πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας λόγω πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας ζούμε αυτές τις μέρες με το νοσοκομείο μας να έχει ξεμείνει από καύσιμα λόγω έλλειψης χρημάτων για την παραγγελία νέας παρτίδας.
Μία βδομάδα τώρα το νοσοκομείο δεν έχει θέρμανση και ζεστό νερό. Τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια και η κουζίνα αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστιες ελλείψεις σε ιματισμό, σκεπάσματα και σεντόνια σε όλες τις κλινικές και στα χειρουργεία.  Επίσης, εξαιτίας της έλλειψης ζεστού νερού αδυνατούν να πλυθούν  τα σκεύη  μαγειρικής και επισιτισμού με ότι συνέπιες έχει και στην καλή απολύμανση τους.

Πρόβλημα σοβαρό αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στις κλινικές που δεν έχουν ζεστό νερό για να φροντίσουν την ατομικής τους υγιεινή. Σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λεχώνες στην μαιευτική γυναικολογική κλινική που δεν μπορούν μετά την γέννα τους να πλυθούν αυτές και τα μωρά τους.

Οι συναδέλφισσες βοηθοί θαλάμων έχουν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση ένα γρίφο για το πως θα μοιράσουν τα ελάχιστα κλινοσκεπάσματα που προμηθεύονται από το τμήμα ιματισμού και ποιες κλίνες θα μείνουν με τα ίδια βρώμικα σεντόνια. Ενώ λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού στον ιματισμό πρέπει να κάνουν και την τροφοδοσία και μεταφορά του ιματισμού.

Οι συνάδελφοι/-ισσες στον ιματισμό εργάζονται σε πρωτόγονες συνθήκες αφού ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, στεγνωτήρια, πλυντήρια και η τεράστια έλλειψη προσωπικού, μόλις τρεις ενώ θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστο 7 εργάτες,  τους υποχρεώνει να παρακάμπτουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως την απομόνωση του καθαρού από τον βρόμικο ιματισμό  και να κρεμάνε τα σεντόνια μέσα στον χώρο εργασίας τους για να τα στεγνώνουν.
Ρωτάμε την διοίκηση, τη 2η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο υγείας, τι μέτρα θα πάρει για να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα;

Εμείς προτείνουμε:
• Να παρακαμφθεί άμεσα κάθε γραφειοκρατική διαδικασία μέσω της οποίας  οι μεγαλόπρομηθευτές τσακώνονται για το ποιας εταιρίας τα στεγνωτήρια ή πλυντήρια θα προμηθευτεί το νοσοκομείο και να προμηθευτεί άμεσα τα πλυντήρια και στεγνωτήρια που είναι αναγκαία.

• Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε εργάτες και βοηθούς θαλάμου που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων, του τμήματος ιματισμού και της κουζίνας. Να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι συναδέλφισσες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και με ευθύνη του νοσοκομείου να διενεργούν δύο ράπιτ τεστ για τον covid την εβδομάδα. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

• Να αναπροσαρμοστεί άμεσα η κρατική επιχορήγηση για το νοσοκομείο με γενναία αύξηση γιατί σήμερα μπορεί με κάποιο μπάλωμα να καλυφθεί το κονδύλι για τα καύσιμα, όμως αύριο δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα για πιο σημαντικά πράγματα όπως είναι η φαρμακευτική δαπάνη ή τα αναλώσιμα σε σοβαρά χειρουργεία, που το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο και οι συνέπιες στην υγεία των ασθενών θα είναι δραματικές.

• Να μην μετακυληθεί το κόστος λειτουργίας στους ασθενείς με κανέναν τρόπο, να καταργηθεί κάθε νόμος που προωθεί την επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο Πρόεδρος Χαρίλαος Μπαρός
Η  Γραμματέας Ελένη Αγγέλη».

Πηγή: rodiaki.gr/a

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να μη γίνει δεκτή η παραίτηση του κυρίου Ρουμάνη. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, που επισημαίνουν τα κακώς κείμενα, εντοπίζουν τις ελλείψεις και λειτουργούν προδραστικά για τους κινδύνους. Μπράβο που έχει το θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αν δεν έχει κάποιο ανυπέρβλητο προσωπικό εμπόδιο, να παραμείνει στη θέση του.

  2. Τα διέλυσαν όλα για ένα εμβόλιο. Πείτε μου εσείς όλοι αυτοί οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή από 1 Σεπτεμβρίου πόσα κρεβάτια σε νοσοκομεία κατέλαβαν αυτό το διάστημα ως ασθενείς.Πείτε μου επίσης πόσοι υγειονομικοί εμβολιασμένοι νόσησαν και επέστρεψαν στην εργασία τους μετά τις τρεις μέρες ή τις πέντε μέρες χωρίς συμπτώματα ενώ το πλακάκι από το τεστ είχε δύο γραμμές δλδ θετικό.Αυτοι δλδ δεν μεταδίδουν σε αυτούς που κουράρουν; Το θέμα δεν είναι υγειονομικό. Είναι υποχρεωτικό.Πόσο ακόμη για να το αντιληφθούμε.Εξαντλησαν όλη την αυστηρότητα σε 5 γιατρούς και 10 νοσηλευτές (σχήμα λόγου). Ντροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ