Ρόδος: Για σωματική βλάβη από αμέλεια κατηγορούν γιατρό οι γονείς ενός 16χρονου | Νεκρώθηκε και αφαιρέθηκε ο αριστερός του όρχις

0
1208

Σωματική βλάβη από αμέλεια καταλογίζουν οι γονείς 16χρονου σε γιατρό της Ρόδου, η οποία όπως καταγγέλουν είχε ως αποτέλεσμα ο γιος τους να «χάσει» τον έναν του όρχι.

Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς χθες οι δύο γονείς διά του δικηγόρου τους κ. Γιώργου Κυπραίου υπέβαλαν έγκληση σε βάρος του γιατρού στην οποία και αναφέρουν τα περιστατικά, όπως οι ίδιοι τα καταγγέλλουν.

Σύμφωνα λοιπόν με την έγκληση, όλα ξεκίνησαν στις 21 Ιανουαρίου 2022 το πρωί όταν το 16χρονο αγόρι ξύπνησε για να πάει σχολείο και αισθάνθηκε αδιαθεσία και συγκεκριμένα, «οξύ άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας».

Το αγόρι δεν πήγε σχολείο και λίγη ώρα αργότερα επισκέφθηκαν μαζί με τη μητέρα του γιατρό, ο οποίος αφού τον εξέτασε και του έκανε και υπερηχογράφημα, σύμφωνα με τη μήνυση, «διέγνωσε ότι το αγόρι έπασχε από βουβωνοκήλη, η οποία δεν έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης, χορήγησε στη μητέρα την ανάλογη βεβαίωση προκειμένου να δικαιολογήσει τις απουσίες της ίδιας ημέρας στο σχολείο και συνέστησε στο 16χρονο να βελτιώσει τη διατροφή του και να απωλέσει βάρος προκειμένου να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κατάσταση, διότι διαφορετικά θα αναγκαζόταν να υποβληθεί σε χειρουργείο σε πέντε με δέκα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά και επί λέξει τόνισε, χωρίς να δώσει καμία άλλη σχετική οδηγία ούτε να κάνει καμία άλλη σύσταση».

Το παιδί επέστρεψε σπίτι του όπου και παρέμεινε κληνήρης και τις επόμενες δύο ημέρες (22 και 23 Ιανουαρίου), οπότε και «συνέχισε να αισθάνεται επίμονο άλγος στη βουβωνική περιοχή».

Στις 24 Ιανουαρίου οι γονείς θέλησαν να πάρουν μία δεύτερη γνώμη και επισκέφθηκαν άλλο γιατρό, ο οποίος μετά από εξέταση που έκανε στο παιδί τους είπε ότι «πιθανότατα ο 16χρονος πάσχει από συστροφή αριστερού όρχεως και όχι από βουβωνοκήλη, πάθηση η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης και τους πρότεινε άμεση χειρουργική διερεύνηση και αντιμετώπιση».

Ο γιατρός συνέταξε ενημερωτικό ιατρικό σημείωμα και παρέπεμψε το παιδί στο νοσοκομείο της Ρόδου για άμεση αντιμετώπιση ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον εφημερεύοντα ιατρό του τμήματος χειρουργικών επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείο Ρόδου, όπου τον ενημέρωσε για τη φύση και το επείγον του περιστατικού.

Η μητέρα πήρε τον 16χρονο στο νοσοκομείο και μετά από εξέταση που του έγινε εκεί «διαπιστώθηκε πιθανή συστροφή αριστερού όρχεως και αμέσως οδηγήθηκε στο χειρουργείο για χειρουργική διερεύνηση, όπου διαπιστώθηκε πλήρης συστροφή του αριστερού όρχέως του με καθολική νέκρωση, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε ορχεκτομή του αριστερού όρχεως και καθήλωση του δεξιού όρχεώς του».

Το παιδί παρέμεινε δύο ημέρες στο νοσοκομείο μετά την εγχείρηση και ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή, ενώ του έγινε σύσταση να αποφεύγει τις αθλητικές δραστηριότητες και να κάνει συστηματικό και τακτικό έλεγχο γονιμότητας.
Οι γονείς στην έγκλησή τους αναφέρουν επίσης πως προχώρησαν σε μερικές εξετάσεις που αποδεικνύεται ότι ο γιος τους είναι ένας «εξαιρετικά υπογόνιμος έφηβος», ενώ λαμβάνει και συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα «προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα, η ποσότητα και η κινητικότητα του σπέρματός του».

Οι γονείς του 16χρονου θεωρούν πως υπήρξε λανθασμένη διάγνωση κατά την αρχική εξέταση του νεαρού από τον γιατρό, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στη μήνυσή τους: «Η συστροφή του όρχεως απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση, εντός των πρώτων 6 ωρών, εάν είναι δυνατόν.

Αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όρχις είναι πολύ πιθανό να έχει νεκρωθεί και ο γιατρός να χρειαστεί να πραγματοποιήσει ορχεκτομή. Η ορχεκτομή επιβάλλεται σε έναν νεκρωμένο όρχι, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υπογονιμότητας μελλοντικά, λόγω ανάπτυξης αντισπερμικών αντισωμάτων που θα επηρεάσουν τη σπερματογένεση και στον υγιή όρχι. Αν η συστροφή αντιμετωπιστεί τις πρώτες έξι ώρες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, ενώ αντίθετα, μετά το πέρας 12 έως 18 ωρών, ο όρχις νεκρώνεται και συνήθως αφαιρείται».

Αντίθετα τονίζουν ότι στη δική τους περίπτωση: «Η σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του γιου τους προκλήθηκαν λόγω της 72ωρης καθυστέρησης χειρουργικής αντιμετώπισης της συστροφής του αριστερού του όρχεως που οφείλεται στη λανθασμένη διάγνωση και τις οδηγίες του εγκαλουμένου, χειρουργική αντιμετώπιση η οποία θα είχε πραγματοποιηθεί εντός εξάωρου αν αυτός είχε διαγνώσει ορθά από τι πάσχει ο γιος μας ή είχε παραπέμψει ανάλογα και θα είχε ως αποτέλεσμα να μην υποστεί αυτός τις προαναφερόμενες σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του».

Για τους λόγους αυτούς και υπέβαλαν την έγκληση ζητώντας την ποινική δίωξη του γιατρού για σωματική βλάβη από αμέλεια.

πηγή: https://www.rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ