Ένοχοι για κατασκοπεία: Σε κάθειρξη 5 ετών καταδικάστηκε ο γραμματέας του Τουρκικού προξενείου και σε φυλάκιση 4 ετών ο μάγειρας

1
119

Ένοχοι για τη μία από τις κατηγορίες που τους βάραιναν με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αθώοι για τις λοιπές δύο, κρίθηκαν χθες αργά το απόγευμα με απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί πριν από έναν χρόνο και τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, όπως και τον 53χρονο μάγειρα πλοίου, βάραιναν τρία αδικήματα:

– Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

– Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση

– Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους

Χθες αργά το απόγευμα, το δικαστήριο μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα (13 Δεκεμβρίου) το πρωί, έκρινε ομόφωνα αθώους τους δύο άνδρες για τις δύο πρώτες κατηγορίες και ένοχους μόνο για το αδίκημα της κατασκοπείας αναγνωρίζοντάς τους ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 36χρονο γραμματέα και φυλάκιση 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 53χρονο μάγειρα.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει να αναγνωριστεί στους πελάτες τους και το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ωστόσο το δικαστήριο κατά πλειοψηφία το απέρριψε και για τους δύο κατηγορουμένους.

Η κα Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει στο δικαστήριο να αναγνωριστεί μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και μόνο για τον 53χρονο μάγειρα, αιτιολογώντας ότι ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου έχει και «παλαιότερα απασχολήσει για τις ανθελληνικές του απόψεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία όμως αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση η οποία και τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «στοιχεία» που είναι εκτός διαδικασίας.

Συγκεκριμένα η εισαγγελική λειτουργός είπε μεταξύ άλλων πως ο 36χρονος είχε απασχολήσει και την Ελληνική Βουλή για τις ανθελληνικές απόψεις του και αναφέρθηκε στην ερώτηση που είχε καταθέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Νικολόπουλος από το δημοκρατικό κόμμα, ενώ πρόσθεσε ότι ο γραμματέας «είχε επαφές από το προσωπικό και όχι από το υπηρεσιακό του τηλέφωνο με συγκεκριμένο άτομο ιδρυτή πολιτιστικού συλλόγου με δράσεις που αφορούσαν τους μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω αλλά και ότι υπήρχε δίκτυο στην Τουρκία στο οποίο διοχέτευε πληροφορίες προς βλάβη των Εθνικών μας συμφερόντων».

Η τοποθέτηση αυτή της κας Εισαγγελέως προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι και τόνισαν μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ότι όλα αυτά τα «στοιχεία» τα οποία επικαλείται η εισαγγελική λειτουργός δεν περιλαμβάνονται στη διαδικασία αλλά ούτε και στη δικογραφία και δεν δύναται να ληφθούν υπόψη από το δικαστήριο.

Επίσης η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την επιβολή ποινής 6 ετών κάθειρξης για τον κάθε κατηγορούμενο στο δικαστήριο.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» οι συνήγοροι υπεράσπισης του 36χρονου γραμματέα κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Τσαγκαλίδης και Τίνα Χατζηκωνσταντίνου δήλωσαν τα εξής:
«Η απόφαση του δικαστηρίου διόρθωσε σε μεγάλο βαθμό την αδικία που είχε χαρακτηρίσει την προδικασία. Ευελπιστούμε ότι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο θα διορθώσει και το υπόλοιπο της αδικίας».

Δηλώσεις όμως έκανε και ο συνήγορος υπεράσπισης του 53χρονου μάγειρα κ. Στέλιος Αλεξανδρής ο οποίος και είπε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι αν και εμείς διατρανώνουμε και επιμένουμε στην αθωότητα του εντολέα μας, το γεγονός ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο μετά από μία μακροσκελή- μπορώ να πω- συνεδρίαση αποφάσισε να επιβάλει μόνο ποινή φυλάκισης 4 έτη, μία απόλυτα διαχειρίσιμη ποινή.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς επιμένουμε ότι ο δικός μας εντολέας είναι αθώος. Θυμίζουμε ότι από τα τρία αδικήματα αθωώθηκε για τα δύο, του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, για αυτό «έπεσε» τόσο χαμηλά η ποινή. Με απλά ελληνικά κινδύνευε να πάρει μία ποινή 30 ετών και παίρνει μία ποινή τεσσάρων ετών, αλλά παρ’ όλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την ολοκληρωτική του δικαίωση».

Υπενθυμίζεται ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, ενώ σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 53χρονος μάγειρας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οποία εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί στις 18 Δεκεμβρίου 2020 λίγο πριν από το μεσημέρι εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη, το βράδυ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την επόμενη ημέρα το πρωί έγινε η μεταγωγή του στη Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά τον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου, εκείνος εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί προκειμένου να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρήθηκε από τους αστυνομικούς για τον σχηματισμό της δικογραφίας και καθώς ήδη είχε γίνει η έκδοση των ενταλμάτων, ο Έλληνας μουσουλμάνος συνελήφθη προς εκτέλεση αυτού.

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκαν για να απολογηθούν, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της κατασκοπείας ή κάποιο άλλο από αυτά που τους έχουν ασκηθεί, καθώς, όπως και οι δύο φέρονται να ισχυρίστηκαν, «οι πληροφορίες για τις οποίες κατηγορούνται ότι «συνέλεγαν» ήταν πληροφορίες απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τύγχανε να βρίσκεται στην περιοχή και σε καμία περίπτωση απόρρητες».

Το ίδιο ισχυρίστηκαν και ενώπιον του δικαστηρίου όπου και οι δύο δήλωσαν ότι ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα τους καταλογίζονται.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/469294/enoxoi-gia-kataskopeia-krithhkan-oi-dyo-kathgoroymenoi

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΞΙΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ!ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ////////////!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ