«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα θεσπίζει νέα μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά. Παρά τα θετικά βήματα που έγιναν κατά το παρελθόν, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι ρυθμίσεις που συνδέονται με τα κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές για να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ.Μάνος Κόνσολας, στη συνεδρίαση της επιτροπής που ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν: ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ασημίνα Γκάγκα, οι Περιφερειάρχες Ιονίων Νήσων, κα. Ρόδη Κράτσα και Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Νοτίου Αιγαίου, κα. Χαρούλα Γιασιράνη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, κ. Στρατής Κύτελης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Λειβαράδας Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κα. Ματίνα Παγώνη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δελβιώτης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, κα. Φρατζάκη Μαρία και ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου, κ. Γεράσιμος Αποστολάτος.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το επόμενο διάστημα, προκειμένου να κάνει ανακοινώσεις ο Υπουργός Υγείας και να απαντήσει σε ζητήματα και προτάσεις που τέθηκαν.
Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε έξι (6) προτάσεις που συνιστούν ουσιαστικά κίνητρα για να υπηρετήσουν γιατροί σε ακριτικά νησιά και δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών όπως:
1ον: Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή να προσμετράται διπλή.
2ον: Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.
3ον: Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
4ον: Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.
5ον: Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
6ον: Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.
Ταυτόχρονα, ο κ.Κόνσολας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που είναι αναγκαίο, όσο ποτέ, στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος προϋποθέτει:
-Ενίσχυση των υποδομών στα νοσοκομεία των νησιών, αλλά και του αναγκαίου προσωπικού προκειμένου να διεξάγονται οι εξετάσεις πρόληψης και να μην υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.
-Κινητά συνεργεία για τα μικρότερα νησιά αλλά και τις δυσπρόσιτες περιοχές, που είναι σε απόσταση από τα νοσοκομεία.