Το ηλεκτροκίνητο καΐκι της Χάλκης

0
486

Ένα σκάφος που συνδυάζει την πράσινη τεχνολογία με τη ναυτική παράδοση δώρησε η Παπαστράτος στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων

Από τις 5 Νοεμβρίου η Χάλκη έγινε επίσημα το πρώτο GR-Eco Island. Με δύο λόγια, το νησί εντάχθηκε πρώτο στην εθνική πρωτοβουλία για την ταυτόχρονη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των νησιών.

Συμμετέχοντας στην εθνική αυτή πρωτοβουλία η εταιρεία Παπαστράτος προχώρησε σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και πρόσφερε ένα ηλιακά ηλεκτροκίνητο σκάφος. Το συγκεκριμένο καΐκι θα χρησιμοποιηθεί για τις τουριστικές και μεταφορικές ανάγκες του νησιού.

 

 

Αυτό το σκάφος-πρότυπο έχει μήκος 10 μέτρα, χωρητικότητα 8-10 ατόμων, κινητήρα 11KW και ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στην οροφή του. Διαθέτει αυτονομία έως 6 ωρών και φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική σκαφών του 1935 και η λεμβολόγηση του έγινε από την Patmos Marine, μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Χάλκη στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands και απόλαυσε το πρώτο «οικολογικό» ταξίδι του ηλεκτροκίνητου σκάφους της Παπαστράτος.

 

 

Η επιτομη της κυκλικης οικονομιας
Η κίνηση με πράσινη ενέργεια, οι μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, η ελαχιστοποίηση της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης και η τεχνολογία που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το ηλεκτρικό σκάφος την επιτομή της κυκλικής οικονομίας.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτού του τύπου σκαφών δημιουργεί θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές, τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις, και διατηρεί ζωντανή μια ναυπηγική παράδοση δεκαετιών. Ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων θα διεξάγεται από το σκάφος αυτό.

 

 

Συνεχεις δρασεις για την κλιματικη αλλαγη
Η Παπαστράτος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε νησί που θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, είτε με ηλεκτροκίνητο σκάφος, όπως στην περίπτωση της Χάλκης, είτε με άλλο εξοπλισμό βάσει των ιδιαίτερων, τοπικών αναγκών.

Πρόκειται για μία ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσης της εταιρείας να διαθέτει το 50% των ετήσιων πόρων κοινωνικής στήριξης προς δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ