Β. Υψηλάντης: Άμεση αξιοποίηση του έμπειρου εποχικού προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα

0
39

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης  ζητά την άμεση αξιοποίηση του έμπειρου εποχικού προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλειος -Νικόλαος  Α. Υψηλάντης προέβη, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, στην κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερωτήσεως προς τον  Υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητώντας  την αξιοποίηση των  εποχικών πυροσβεστών  με την πρόσληψη τους σε μόνιμες θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος .

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, είναι το ακόλουθο:

« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Οι Εποχικοί́ Πυροσβέστες προσελήφθησαν με αξιοκρατικά́ κριτήρια, με προκηρύξεις υπό́ την Εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το 2019 υπήρχε το ηλικιακό́ όριο των 40 χρόνων, το οποίο αυξήθηκε το 2020 στα 45 έτη, προκειμένου να προσληφθούν οδηγοί́ με εμπειρία.

Το 2011 η Πυροσβεστική προσέλαβε με τον Ν.3938/11 προσωπικό́ Πενταετούς Υποχρέωσης εξ Εποχικών, με όριο ηλικίας τα 45, το οποίο με την προσμέτρηση των αντιπυρικών περιόδων προσαυξήθηκε στα 56, κρατώντας παράλληλα ανοικτή τη λίστα Επιλαχόντων μέχρι και σήμερα που προσελήφθησαν 107 άτομα ηλικίας 45-73 χρόνων.

Σύμφωνα με το ΠΔ 38/20, οι Εποχικοί Πυροσβέστες έχουν αποκτήσει ανάλογα καθήκοντα με το Μόνιμο Προσωπικό, καθώς επίσης και πολύτιμη εμπειρία, η οποία έχει πρωταρχική σημασία για το επάγγελμα του Πυροσβέστη. Επιχειρούν σε όλα τα συμβάντα (δασικά-αστικά), είναι έτοιμοι Πυροσβέστες με αποδεδειγμένη επαγγελματική αξία και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Κάθε χρόνο αξιολογούνται από τους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ περνούν πλήρεις υγειονομικές εξετάσεις (11-12 Ιατρούς κατ’ έτος). Η πλειονότητά τους έχει υπηρετήσει είτε στις Ειδικές Δυνάμεις, είτε ως Δόκιμοι Αξιωματικοί, είτε στην Προεδρική φρουρά, είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι ‘’ψημένοι’’ στην αγορά εργασίας.

Προσφέρουν τα πιο παραγωγικά τους χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα, κάτω από ιδιαίτερα επιβλαβείς και ανθυγιεινές συνθήκες. Εάν όχι όλες, τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν τα όρια του καθήκοντος εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατέψουν τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τις ιδιωτικές και τις δημόσιες περιουσίες, ενώ είναι γνωστό ότι κλάδος των Εποχικών Πυροσβεστών έχει θρηνήσει αρκετά θύματα (14 νεκρούς).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι στις αρχές της φετινής Αντιπυρικής Περιόδου, κατά την καταστρεπτική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στα Γεράνια Όρη, όπως και πέρυσι στη λήξη της Αντιπυρικής στο φονικό σεισμό της Σάμου, οι Εποχικοί Πυροσβέστες ήταν στην πρώτη γραμμή, χωρίς να έχουν εγκριθεί οι επιπλέον ώρες τους και τα εκτός έδρας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς αλλά και στη διάσωση των συμπολιτών και του περιβάλλοντος, παραμερίζοντας το προσωπικό συμφέρον τους ενόψει του γενικού καλού.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς διατυπωμένες επίσημα θέσεις , οι υποχρεώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι ανάγκες που προκύπτουν από την Κλιματική Αλλαγή παύουν να είναι εποχικές, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για εποχικό προσωπικό αλλά για Μόνιμο.

Η έρευνα που διεξήχθη το έτος 2021 από τους Πτυχιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος, έδειξε πως υπάρχει ένα τεράστιο Ηλικιακό Κενό μεταξύ των ηλικιών 24-45 χρόνων (εξαιτίας της αδυναμίας που υπήρχε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό κατά τις περιόδους της οικονομική κρίσης), το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί επάξια από το Εποχικό προσωπικό που βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία (Μ.Ο. ηλικίας 31 έτη) και διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 4.000 οργανικά κενά, καθώς αναλαμβάνει συνεχώς νέες αρμοδιότητες και νέες αποστολές χωρίς να προσλαμβάνει προσωπικό, ενώ κάθε χρόνο έχουμε μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων.

Η κατάσταση στο μόνιμο προσωπικό έχει γίνει ιδιαιτέρως ασφυκτική εξαιτίας της υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και των συνεχόμενων επιφυλακών , καθώς τους οφείλονται περισσότερες από 200-300 ημέρες ρεπό στον καθένα, που φθάνουν μέχρι και τις 600.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 

  1. Αν σε περίπτωση προκήρυξης προσλήψεων προσωπικού θα επιτραπεί σε ΟΛΟΥΣ τους Εποχικούς Πυροσβέστες, να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν μία μόνιμη θέση στην οποία εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο η ηλικία τους.
  2. Αν σε περίπτωση προκήρυξης προσλήψεων προσωπικού, οι Εποχικοί Πυροσβέστες θα προηγούνται ώστε να μην πάει χαμένη η αποκτηθείσα εμπειρία που είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη στο επάγγελμα τους, και αν σε μια τέτοια εξέλιξη, θα γίνει με τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία προσλήφθηκαν
  3. Στην περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί φέτος το Εποχικό προσωπικό, που έχει το κατάλληλο μέσο όρο ηλικίας (31 έτη), ως ανωτέρω, αν προτίθεστε στο άμεσο μέλλον να το πράξετε.»

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ