Ο πολιτισμός, ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τα Δωδεκάνησα
του Βασίλη Α. Υψηλάντη
Κοσμήτορα της Βουλής
Βουλευτή Δωδεκανήσου
Το αποτύπωμα της ιστορίας είναι τόσο βαθιά χαραγμένο στα Δωδεκάνησα που έχει δημιουργήσει ένα αντίστοιχα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα.
Είναι όμως και η ίδια η ζωή των νησιωτών, τα ενδιαφέροντα τους, η εργασία τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, το περιβάλλον τους αλλά και η θάλασσα που δυναμικά έρχονται να ταιριάξουν ως στοιχεία ενός μοναδικού έργου τέχνης.
Είναι όλα αυτά που μαζί με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που αναπτύσσεται στα νησιά μας, τα καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικά. Αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Ιδέα ο πολιτισμός μας να αποτελεί τον κυριότερο μοχλό της βιώσιμης ανάπτυξης της Δωδεκανήσου.
Η πραγματικότητα όμως αυτή έχει
πέραν της αναγκαίας και αυτονόητης υποστήριξης σε τοπικό επιπέδου και την ανάγκη κρατικής αρωγής.
Ειδικότερα στην ανάδειξη και συντήρηση των μοναδικών μνημείων και υποδομών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Κυρίαρχες ανάγκες, στη Ρόδο οι παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη μέσω της κυοφορούμενης προγραμματικής σύμβασης και στα ιστορικά κτίρια της περιόδου της Ιταλοκρατίας με την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου αλλά και άλλων κτιρίων της ίδιας περιόδου, στην Κω η περαιτέρω συστηματοποιημένη και δίχως στεγανά διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας, στην Πάτμο της μοναστηριακής περιουσίας και της Πατμιάδας Σχολής, στη Λέρο η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων στο Λακκί, η λειτουργία των μουσείων στα μικρότερα νησιά μας.
Η έλευση, του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Κ. Μητσοτάκη, στη Ρόδο μπορεί να σηματοδοτήσει όχι μόνο την ενεργή αλλά και τη συστηματική παρέμβαση του κράτους σε μια τέτοια προσπάθεια.
Μια προσπάθεια που μόνο σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη μπορεί να έχει όχι μόνο για τα νησιά μας αλλά και για τη χώρα.