Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Άραγε ποιος γιορτάζει;;;
Άραγε ποιος μπορεί να γιορτάζει σήμερα;
Η 27η Σεπτέμβρη 2021,καθιερωμένη ως Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού, βρίσκει τους «μεγάλους» του τουριστικού κλάδου κερδισμένους αφού η φετινή σαιζόν σπάει τα ρεκόρ αφήνοντας αυξημένους τζίρους για ξενοδοχειακούς ομίλους και Tour Operators.
Με αφορμή την μέρα, κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, μεγαλοεργοδοσία , προβάλλουν την-δική τους- ανάπτυξη, ως ανάπτυξη που αφορά και τους εργαζόμενους στην καλοταϊσμένη βαριά βιομηχανία της χώρας.
Πολυδιαφημιζόμενα μεγαθήρια βγάζουν εκατομμύρια εκμεταλλευόμενα τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.
Στον νησί της Κω στον τρίτο ή τέταρτο τουριστικό προορισμό, τα ξενοδοχεία φίσκα από τουρίστες και άδεια από εργαζόμενους. Οι προσλήψεις στον κλάδο έγιναν με το σταγονόμετρο, οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτούργησαν με το ελάχιστο προσωπικό.
3 άνθρωποι βγάζουν την δουλειά για 10,οι μισθοί στον πάτο, τα ωράρια εργασίας ανύπαρκτα ,όπως τα μέτρα προστασίας για την υγειά στους χώρους δουλειάς. Τα ρεπό δίνονται μόνο ως τιμωρία από τα διευθυντικά στελέχη και όχι ως κατεκτημένο δικαίωμα για ξεκούραση.
Ο αυταρχισμός, οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι καθημερινότητα, οι υπερωρίες με το μαχαίρι στον λαιμό για να τις αποδεχτούν οι εργαζόμενοι, που τις πιο πολλές φορές είναι απλήρωτες ή με 3€ την ώρα!!!!!!
Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις !!! εργαζομένων έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας. Η κλαδική σύμβαση μένει στα χαρτιά.
Αυτή είναι η «κανονικότητα» για τους εργαζόμενους του κλάδου. Όσα σποτ λοιπόν και να γυρίσουν, όσες διαφημίσεις και αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν να χτίσουν το κοινωνικό προφίλ των ευαίσθητων επιχειρήσεων, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι, η πραγματικότητα είναι αποστομωτική.
Όσο ο τουρισμός θεωρείται προϊόν, αυτό θα πωλείται και θα αξιοποιείται μόνο για να βγάζουν κέρδη μια χούφτα άνθρωποι.
Οι 700 εργαζόμενοι του ομίλου Κυπριώτη που βρέθηκαν στον δρόμο, οι χιλιάδες σκληρά εργαζόμενοι του κλάδου, οι άνεργοι που φέτος μένουν χωρίς εισόδημα και ασφάλιση, όλοι αυτοί που ούτε μια βραδιά δεν μπορούν να μείνουν στα ξενοδοχεία που δούλεψαν ή δουλεύουν ακόμα, όταν ακούν για τουρισμό δεν μπορούν να γιορτάσουν.
Οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, η ζωή με δικαιώματα στην εργασία και σε διακοπές είναι εφικτά και αναγκαία.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, σε έναν κλάδο με υψηλή κερδοφορία, δεν επιτρέπεται να αποδεχτούν την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο απασχόλησης, τους μισθούς πείνας, το ξεχαρβάλωμα της υγείας τους ,το σκύψιμο του κεφαλιού, την μονιμοποίηση μιας άθλιας ζωής που ζεις μόνο για να δουλεύεις!
Ο νικηφόρος αγώνας των συναδέλφων μας στην efood μας δείχνει τον τρόπο και τον δρόμο.
Τώρα χωρίς καθυστερήσεις ,οργάνωση στο σωματείο για να υπερασπιστούμε την ζωή και την υγεία μας.
27/09/2021