ΒΙΝΤΕΟ Χρ. Κατσώτης: Να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας και δικαιώματα στα ξενοδοχεία του Κυπριώτη στην Κω

1
103

Να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη στην Κω, ζήτησε στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Στην τοποθέτησή του ο Χρ. Κατσώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανακοίνωση της απόφασης ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους του νησιού της Κω με πέντε ξενοδοχεία των 1.522 δωματίων και 4.000 συνεδριακών θέσεων, να μην επαναλειτουργήσει για την σεζόν 2021, αφήνει ξεκρέμαστους τους περίπου 700 εργαζόμενους και μια σειρά από μικροεπαγγελματίες που εξαρτούσαν τη δραστηριότητά τους από τη λειτουργία του». Τώρα, υπογράμμισε, «οι εργαζόμενοι, που με τον ιδρώτα τους στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία του, καλούνται να πληρώσουν τη νύφη των τραπεζικών δανείων και την εξαγορά τους μένοντας άνεργοι, χωρίς εισόδημα και ασφάλιση».
Καταφεύγοντας σε γενικόλογες αναφορές προκειμένου να αποφύγει τη σκόπελο των συγκεκριμένων ερωτημάτων, που έθεσε ο Χρ. Κατσώτης, ο Παναγιώτης Τσακλόγου, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, υποστήριξε ότι την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση έχει στηρίξει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς που πλήττονται περισσότερο, όπως οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο. Και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει ή σχεδιάζει να διαθέσει συνολικά πάνω από 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, αποφεύγοντας ωστόσο συνειδητά να αναφέρει ότι αυτά κατευθύνθηκαν και θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των τουριστικών κολοσσών. Όσο για τους εργαζόμενους επανέλαβε και εμφάνισε ως κατόρθωμα τα ψίχουλα-δέσμη μέτρων, στο πλαίσιο των πολιτικών που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στον τομέα της απασχόλησης, όπως είπε, μέτρα που βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες και που εξασφαλίζουν ακόμη πιο φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ενώ για τη συγκεκριμένη επιχείρηση ο υφυπουργός, αφού αναλώθηκε στην περιγραφή της κατάστασης, είπε ότι η «συμφιλιωτική διαδικασία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Χρ. Κατσώτης: Πού αρχίζει και πού σταματά η εργοδοτική και κυβερνητική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους;
Ανταπαντώντας ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό ήταν πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ δεν κάλυψε τα αιτήματα διασφάλισης του εισοδήματός τους και των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Τα προγράμματα «Συν-Εργασία» και «Αναστολή», συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, δεν κάλυψαν τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά κάλυψαν τις ανάγκες των εργοδοτών, απαλλάσσοντάς τους από τον μισθό που θα κατέβαλλαν στους εργαζόμενους, από τις εργοδοτικές εισφορές, διασφαλίζοντας ουσιαστικά τα κέρδη τους.
Οι εργαζόμενοι και του ομίλου Κυπριώτη όπως και χιλιάδων επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο κομμουνιστής βουλευτής, που έζησαν μεγάλες περιόδους κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ζουν τώρα και την περίοδο των επιλογών των επιχειρηματικών ομίλων για το κλείσιμό τους, προκειμένου πάλι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και να κάνουν πιο κερδοφόρες τις επιχειρήσεις τους. Ο όμιλος Κυπριώτη, όπως και άλλες επιχειρήσεις στον κερδοφόρο κλάδο του τουρισμού, επισήμανε, έχουν χρόνια τώρα την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων. Οι 700 εργαζόμενοι του ομίλου και οι οικογένειές τους, πρόσθεσε, βρέθηκαν χωρίς δουλειά με αβέβαιο μέλλον και με δικαιώματα στον αέρα. Αλήθεια, τόνισε, για την κυβέρνηση, πού αρχίζει και πού σταματά η εργοδοτική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους; Πού αρχίζει και πού σταματά η κυβερνητική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους;
Η διαδοχή των εργαζομένων στο νέο εργοδότη, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, πρέπει να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση και έχετε ευθύνη. Όποιος νέος εργοδότης να υποχρεωθεί να απασχολήσει τους ίδιους εργαζόμενους με το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν πράξη το «Χωρίς εργάτη, γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για πόσους μιλάμε; Νομίζετε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν την πολυτέλεια να κάθονται όλο το καλοκαίρι και να περιμένουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων; Με το που έμαθαν ότι δεν θα ανοίξει βρήκαν δουλειά αλλού. Ή μήπως νομίζετε ότι δεν υπάρχει κινητικότητα και οι ίδιοι εποχικοί υπάλληλοι δουλεύουν κάθε χρόνο στο ίδιο ξενοδοχείο; Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να πάρετε ποτέ παραπάνω από 6% γιατί μόνο για την πάρτη σας νοιάζεστε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ