Εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων ΚΚΕ Κω για Υγεία
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2/9/21 η εκδήλωση των οργανώσεων της Κω του ΚΚΕ με θέμα «Η εξέλιξη της πανδημίας διδάσκει:Υγεία εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Τσουκαλά ,μέλος της Τομεακής Επιτροπής Β. Συγ/τος Δωδ/σου Παθολόγο Διευθυντή Κ.Υ Πάτμου και Πρόεδρο της Ε.Ι.ΘΕ.Λ
Η εκδήλωση άνοιξε από τον Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Κω ΚΚΕ Μικέ Ξυπολιτά με αναφορά στην θλιβερή είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη ,αυτού του ορμητικού ,εμπνευσμένου και φλεγόμενου από το πάθος της προσφοράς στο λαό μεγάλο δημιουργό.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενώ διανύουμε το 4ο κύμα της πανδημίας.Ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ’ αυτόν καθ’ αυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα υγείας, κάτι το οποίο συμβαίνει και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες. Η άθλια για τις ανάγκες του λαού κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας, αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έβαλε προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία του λαού , προσάρμοσε τη δράση του άλλα δεν έμεινε στο θα λογαριαστούμε μετά . Δήλωσε παρών στην μάχη, στο πλευρό τον υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας . Απαίτησε να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η υγεία του λάου και το εισόδημα ενός μεγάλου κομματιού του που πληττόταν και πλήττετε, απέναντι στη κυβέρνηση που ήθελε το λαό στην καραντίνα και αυτή να νομοθετεί ανενόχλητη.
Το ΚΚΕ αναδεικνύει συνεχώς την πρόταση του για την υγεία στο λαό τις δυνατότητες που η επιστήμη σήμερα μας δίνει , δείχνοντας του ότι τελικά εμπόδιο στη ζωή του , ο ορατός εχθρός είναι το σύστημα της εκμετάλλευση, ο καπιταλισμός.
Οι προτάσεις αυτές ταυτόχρονα μας οδηγούν σε έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του τόπου μας, που στο επίκεντρό του έχει πρωταρχικά την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.
Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις , η δράση και οι θέσεις όσων βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, μέσα από τους συλλογικούς φορείς του κινήματος.
Σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους και στο χώρο της υγείας να βαδίσουμε μέχρι τέλους για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο.
Τον λόγο πήρε ο σ. Γιώργος Τσουκαλάς και στην συνέχεια εκτός από ερωτήματα που διατυπώθηκαν για τις εξελίξεις της πανδημίας κλπ παρεμβάσεις έγιναν από την Γαρυφαλιά Καρανάσιου μέλος του Κόμματος και πρόεδρο του συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Κω και την Ιωάννα Λάμπρου μέλος της Τ.Ε και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ.
2/9/2021
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ
ΘΕΜΑ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ: ΥΓΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ;
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
Οι μεταδοτικές ασθένειες απειλούν την ανθρωπότητα από τότε που άρχισαν να οργανώνονται οι πρώτες κοινότητες. Κανένας άλλος παράγοντας εκτός από τις μαζικές λοιμώξεις δεν έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους στην διάρκεια της ιστορίας. Ελονοσία, πανώλης, φυματίωση, λέπρα, ευλογιά, χολέρα και γρίπη είναι ορισμένες από αυτές, που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ανθρωπότητας.
Όταν μια μεταδοτική ασθένεια ξεπερνά τα όρια μιας γεωγραφικής περιοχής και απειλεί ευρύτερους πληθυσμούς ή και ολόκληρο τον κόσμο, ονομάζεται πανδημία
Εδώ και ενάμισι χρόνο ζούμε αυτήν την κατάσταση.
Όμως φίλοι και φιλές σήμερα δεν ζούμε στον μεσαίωνα η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει απίστευτα άλματα ,ζούμε στα χρόνια της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και όμως η καταφανής αναντιστοιχία ανάμεσα στις τεράστιες δυνατότητες της εποχής σήμερα, λόγω και των νέων μέσων παραγωγής για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, και η αδυναμία κάλυψής τους , η αδυναμία προστασίας ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής , αντανακλά την ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος και των καπιταλιστικών σχέσεων παράγωγης .
Η Πανδημία Φανέρωσε τα αδιέξοδα ενός συστήματος που βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στους εργαζόμενους και αποτελεί πλέον εμπόδιο για να μπορεί ο λαός να απολαμβάνει τις σύγχρονες δυνατότητες.
Η εξελισσόμενη πραγματικότητα με την πανδημία του κορονοϊού και τις δραματικές της συνέπειες αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο ότι αυτό το σύστημα «νοσεί» βαθιά.
Ο ιός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς τα εκατομμύρια θύματα, οι λαοί έμειναν εκτεθειμένοι με καταστροφικά αποτελέσματα ακριβώς γιατί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους – προληπτικά έστω και μετά την εμφάνιση της πανδημίας – λογαριάζονται ως «κόστος» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.
Όμως φίλοι και φίλες το πραγματικό ερώτημα που θέτει την διαχωριστική γραμμή είναι αν η υγεία είναι εμπόρευμα η κοινωνικό αγαθό , και εκεί γίνεται η σύγκρουση των δυο κόσμων. των δυο αντιλήψεων του καπιταλιστικού κόσμου και του σοσιαλιστικού.
Τι είδαμε λοιπόν την διάρκεια της πανδημίας
ΣΤΗΝ Ιταλία: τα στοιχεία μιλανε και δείχνουν τον ιο….των συμφερόντων των Ιταλών βιομηχάνων .
ΣΤΗΝ Ισπανία: Χιλιάδες θάνατοι ηλικιωμένων γηροκομεία και κέντρα φροντίδας στο έλεος της πολίτικης «κόστους- οφέλους»
ΣΤΗΝ Σουηδία : Η οικονομική κρίση , που έφερε σαν καταλύτης η πανδημία πιο γρήγορα. Δεν κατάφεραν να την αποφύγουν και είναι η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο , παρόλο που θυσίασαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ξεπερνώντας σε θύματα όλες τις γειτονικές χώρες.
ΗΠΑ ο βασιλιάς γυμνός Η Πανδημία απογύμνωσε το σύστημα που παρουσίαζε σε ιλουστρασιόν περιτύλιγμα ότι πιο σάπιο επινόησε . Την Υγεία-Εμπόρευμα στην πιο ακραία έκφραση της . Η έλλειψη κλινών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, η υποστελεχωση των νοσοκομείων, η έλλειψη μηχανικής στήριξης των ασθενών ( αναπνευστήρες και αλλά ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμός) , η έλλειψη αναλώσιμων( μάσκες, γάντια κ.λπ.) συνθέτουν μια εικόνα τριτοκοσμική , που κουρελιάζει όλο αυτό το » περίλαμπρο» οικοδόμημα . Οι ομαδικοί τάφοι.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η Ανοσία της αγέλης . ξεκάθαρες προτεραιότητες – καθαρές επιλογές .
ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ την μεγαλύτερη χωρά παράγωγης εμβολίων. Πέρα από την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, σε ορισμένες περιοχές είχαν εξαντληθεί ακόμα και τα ξύλα για τις παραδοσιακές ινδουιστικές αποτεφρώσεις των νεκρών. Πτώματα ξεβράζονταν κατά δεκάδες στις όχθες του Γάγγη.
Στο Μεξικό πεθαίνουν ασθενείς από την έλλειψη οξυγόνου ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες εμπορίου οξυγόνου κάνουν αγωγές στα νοσοκομεία που παράγουν οξυγόνο .
Τα εμβόλια ως εμπόρευμα με αποτέλεσμα συμφώνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ για να εμβολιαστούν οι κάτοικοι των πιο φτωχών κρατών με τους ρυθμούς που προχωρανε οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν 58 ολόκληρα χρόνια.
Στην χώρα μας τα ζήσαμε . Άνοιξαν πέρσι όπως και φέτος ανεξέλεγκτα τον τουρισμό υπακούοντας στα θέλω των αεροπορικών εταιριών, των μεγάλων τουριστικών γραφείων των μεγαλοξενοδοχων και εφοπλιστών, κάνοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο προσαρμοσμένα στα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Προτεραιότητα στο άνοιγμα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που ζουν με την αγωνία αν θα τα καταφέρουν ν’ αναπληρώσουν κάτι από τα σπασμένα, αν θα βρουν δουλειά και με ποιους όρους, πάνω στα εργασιακά συντρίμμια που έχουν ήδη προκαλέσει η πανδημία και η κρίση.
Στον κλάδο του Τουρισμού η εργοδοσία έχει ένα πλούσιο μενού για να διαλέγει πώς θα εκμεταλλεύεται ένα όσο γίνεται πιο φτηνό εργατικό δυναμικό: Η εποχικότητα, οι κάμποσες διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί στον πάτο και η εντατικοποίηση στα ύψη είναι στην ημερήσια διάταξη. Κι εκεί στηρίζεται το θαύμα της «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, τα εκατομμύρια των κερδών για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού .
Αξιοποίησαν την πανδημία για να περάσουν και άλλα αντεργατικά μέτρα , ενίσχυσαν την καταστολή και τον αυταρχισμό.
Η Εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς και υγειονομικοί αντιμετωπίζεται από τα κυβερνητικά επιτελεία με απροκάλυπτο κυνισμό.
Ανερυθρίαστα ,με πρόσχημα «την προστασία του αγαθού της υγείας», αξιοποιεί ,η κυβέρνηση , τον αναγκαίο για την αναχαίτιση της πανδημίας καθολικό εμβολιασμό σαν μέσο καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού , εκβιασμών , απειλών ,στέρησης μισθού και απολύσεων.
Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Αλλά και σε ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους.
Γι’ αυτό οι εκβιασμοί στους υγειονομικούς δίνουν και παίρνουν, ενώ απορρίπτει τα δίκαια αιτήματά τους για προσλήψεις, ενίσχυση Πρωτοβάθμιας Υγείας και πρόληψη. Κλείνει σκόπιμα τα αυτιά της και προσπαθεί να απαξιώσει τις σοβαρές καταγγελίες ότι σε δημόσιες δομές Υγείας, ακόμα κι εκεί που ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι καθολικός, οι τεράστιες ελλείψεις, το στοίβαγμα κρουσμάτων με τους υπόλοιπους ασθενείς, η έλλειψη υποδομών και μέσων επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί και να συνεχίζει να μολύνει, όσο δεν παίρνονται μέτρα.
Την ίδια στιγμή αρνείται να προστατεύσει «το αγαθό της υγείας» όταν πρόκειται να πάρει μέτρα που κοστίζουν στο κράτος και την εργοδοσία. Μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ ,για το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Ακόμα και τα αναγκαία για την επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτιση τεστ , αξιοποιεί ως μέσο εκβιασμού αλλά και για να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος της διενέργειας τους, βάζοντας τους εργαζόμενους και τους φοιτητές να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα από την τσέπη τους για να πάνε στη δουλειά τους ή στη σχολή τους.
Φίλες και φίλοι
Νοσηλευτές διαλυμένοι από την διπλοβαρδια μεταφερμένοι χωρίς καμιά εκπαίδευση από τμήμα σε τμήμα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα . Δίπλα τους, ειδικευόμενοι και επιμελητές, κάθε λογής ειδικοτήτων μετρούν ατέλειωτες ώρες εφημεριών για να καλύψουν τα κενά σε εξειδικευμένους συναδέλφους .
Το τραγικότερο των θεαμάτων παρέμεναν βεβαία οι διασωληνωμενοι στους κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες.
Σε λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται τα μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα Εκεί που πηγαίνουν οι άρρωστοι, που στα δημόσια νοσοκομεία δεν προβλέπεται αίθουσα χειρουργείου.
Εκεί που κάνουν τα τεστ Covid , έναντι αδρας αμοιβής. Εκεί που κατοικοεδρεύουν καθηγητές-μέλη της επιτροπής λοιμωξιολογων, μαζί με υποδομές και κλίνες Μ.Ε.Θ κατάλληλες για την νοσηλεία ασθενών Covid .
Την ώρα που οι διασωληνωμενοι έφταναν ως τα γκαράζ των δημοσίων νοσοκομείων χιλιάδες κλίνες του ιδιωτικού τομέα έμεναν αναξιοποίητες ,μαζί βέβαια με εκατοντάδες εξειδικευμένους υγειονομικούς.
Την ιδία ώρα τα κοράκια οι επιχειρηματίες υγείας κάνουν συμπράξεις με το αζημίωτο , παίρνουν διπλάσιες αποζημιώσεις για κάθε κρεβάτι non covid, κάνουν διαλογή ασθενών και κερδίζουν και από την πελατεία ασθενών που αποκλείονται από το σύστημα μιας νόσου.
Σαν επιστέγασμα η κυβέρνηση πατώντας σε νόμους που είχαν ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ Το «νέο ΕΣΥ» προβλέπει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας, ελάχιστες δωρεάν «παροχές», αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, «αξιολόγηση» των εργαζομένων με κριτήριο ποιος συμβάλλει περισσότερο, ώστε να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το έναυσμα της νέας επίθεσης, συμμετέχοντας σε ημερίδα για το «νέο ΕΣΥ» και λέγοντας ότι «το σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό».
Επιπλέον κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός μιλάνε για κλείσιμο και συγχώνευση νοσοκομείων.
Δίπλα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που αφήνει το λαό πολλαπλά εκτεθειμένο στην πανδημία , έρχεται να προστεθεί το ρεσιτάλ θράσους από τον ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της δικής του κυβέρνησης, όπως και το ότι σε κρίσιμες στιγμές στη διαχείριση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στα μέτρα και τις επιλογές της κυβέρνησης για τη στήριξη του κεφαλαίου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε , το περιβόητο… «θα λογαριαστούμε μετά» και τα περί… «αόρατων εχθρών», ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου ενώ η κυβέρνηση κλιμάκωνε την αντεργατική επίθεση μέσα στην πανδημία , για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Καταλογίζει άνοιγμα του Τουρισμού «χωρίς σχέδιο», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτιζε για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρωτόκολλα που πετσοκόφτηκαν με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, καταγγέλλει το άνοιγμα των σχολείων «χωρίς σχέδιο» και χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσπερνώντας το ότι η άθλια κατάσταση με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές έχει τη σφραγίδα και της δικής του κυβέρνησης.
Στο διά ταύτα, ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ κόμματα συστήνουν στους πολίτες «να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης ανάγκης», παρουσιάζοντας δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική ως ζήτημα «έλλειψης σχεδίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία – ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε ελάχιστους μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, αυξάνοντας τα οργανικά κενά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων που έγιναν αφορά συμβασιούχους, με διετείς συμβάσεις, ΕΣΠΑ, κοινωφελή προγράμματα ΟΑΕΔ κ.ά.
Ενώ πάνω από 2.500 υγειονομικοί συνταξιοδοτήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019), οι μόνιμες προσλήψεις ήταν μόλις 1.000, μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία, εξασφαλίζοντας ένα φτηνότερο και πιο «ευέλικτο» Δημόσιο. Η αναλογία συμβασιούχων/μόνιμων γιατρών έφτασε επί ΣΥΡΙΖΑ στο 2:5.
Δεν επαναλειτούργησε κανένα από τα νοσοκομεία που έκλεισαν ή συγχώνευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ). Το κενό που άφησαν αυτά τα νοσοκομεία, όπως τα «Λοιμωδών» σε Αττική και Θεσσαλονίκη, το «Παναγιά» στην Καλαμαριά και άλλα, γίνεται ακόμα πιο καταστροφικό για τον λαό σε συνθήκες πανδημίας.
Σαρωτικές ήταν οι παρεμβάσεις και σε βάρος του χρόνου εργασίας των γιατρών, προκαλώντας γενικευμένες αντιδράσεις. Διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο (περικοπή 13ου – 14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση) και επέφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».
Διατήρησε τους υγειονομικούς των δημόσιων μονάδων Υγείας εκτός ΒΑΕ.
Φίλες και φίλοι , συντρόφισσες και σύντροφοι
ΣΤΗΝ ΚΩ
Το νοσοκομείο με 70 κλίνες καλείται να εξυπηρετήσει χειμώνα – καλοκαίρι τις ανάγκες των κάτοικων και επισκεπτών . Το πολυδιαφημιζόμενο νησί του Ιπποκράτη, που γέννησε την ιατρική, στον 3ο πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας, με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες κατά μεσο όρο το καλοκαίρι και με μόνιμο πληθυσμό που ξεπερνά πλέον τις 35.000, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω είναι εκρηκτική για την υγεία του λαού.
Επιπλέον πρόκειται για ένα νησί που, λόγο του Ιπποκράτη, προσελκύει γιατρούς από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε ιατρικά συνέδρια ή διαφημιστικές φιέστες φαρμακευτικών εταιρειών.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού δεν έχουν ούτε …πνευμονολόγο, παθολόγο(1) η παιδίατρο(1), γιατρό ακτινοδιαγνωστη ένα, μια αιματολόγο στο τμήμα αιμοδοσίας , ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει , με μπίζνες στο νησί του Ιπποκράτη. . Οι κλινικές με ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και χωρίς υποδομή δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών, πολλοί με σοβαρές ασθένειες. Οι γιατροί , οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και ιδιαίτερα του τμήματος covid 19( καθημερινά νοσηλεύονται 3-4 άτομα, με αποκορύφωμα στην έξαρση του τρίτου κύματος 15 άτομα) δουλεύουν επί μήνες με απίστευτη πίεση και φόρτο εργασίας, έδωσαν όλο το είναι τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές , μια αλυσίδα προσπαθειών, όμως είδαν αρκετούς από τους αρρώστους να μην μπορούν να αναπνεύσουν παρά την χορήγηση οξυγόνου σε μεγίστη ροη , να μην μπορούν ούτε με ειδικές μάσκες cpap , η μόνη σωτηρία η διασωλήνωση και διακομιδή σε μονάδα εντατικής θεραπείας , που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται εδώ και χρόνια , οι λιγοστές προσλήψεις γίνονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας ( επικουρικό προσωπικό) , η με μπλοκάκια
.
Δεν υπάρχει Μ.Ε.Θ όπως και σε όλο το βόρειο συγκρότημα , ενώ μονάδα Μ.Ε.Θ ( covid ) δεν υπάρχει σε όλα τα Δωδεκάνησα , μάλιστα τώρα που φρακάρουν οι Μ.Ε.Θ στην Σάμο και Κρήτη η κατάσταση γίνεται τραγική , η Μ.Α.Θ του νοσοκομείου δεν λειτούργει λόγω έλλειψης προσωπικού , οι διασωληνωμενοι ασθενείς παραμένουν στα τμήματα σε απλά κρεβάτια , με ότι αυτό συνεπάγεται δηλαδή μεγαλύτερη θνητότητα.( διπλασιασμός )
Η τοπική διοίκηση δήμος και περιφέρεια και οι τοπικοί βουλευτές διαχρονικά έχουν μεγάλες ευθύνες για την εγκληματική, χωρίς υπερβολή κατάσταση του νοσοκομείου, ενώ σήμερα έχουν εναπόθεση όλες τις ελπίδες στην οικοδόμηση του νέου νοσοκομείου , που πράγματι χρειάζεται , όμως τα ντουβάρια από μονά τους είναι άχρηστα .
Ακόμα και οι εμβολιασμοί γίνονται στο νοσοκομείο αλλά και στο Κ.Υ. Αντιμαχιας από το ίδιο κουρασμένο προσωπικό του νοσοκομείου , που δουλεύουν με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό.
Και εδώ φίλες και φίλοι στην ΚΩ φαίνεται καθαρά το ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος η υγεία του λάου αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.
Έχουν στηθεί μπίζνες πατώντας στις ελλείψεις του Νοσοκομείου.
Επίσης λόγω της στοχευμένης υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κω γίνονται πολλές διακομιδές προς άλλες περιοχές, όπως Ρόδος , Κρήτη, Αθήνα , δαπανώνται τεράστια κονδύλια, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν στην υποστήριξη του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δημόσιων δομών Υγείας .
Είναι γεγονός πως κανένα από τα νοσοκομεία της περιοχής μας δεν μπορεί να περιθάλψει σοβαρά περιστατικά.
Είναι γεγονός ότι τα Κέντρα Υγείας και τα πολυδύναμα, μόνο στο όνομα, ιατρεία υποστελεχωμενα (όπως και εδώ στην ΚΩ , χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Αντιμαχιας , της Κεφαλου ) , καλούνται να εκτελέσουν τον πολλαπλό ρόλο τους στην πρόληψη, διάγνωση, περίθαλψη, εμβολιασμό, ανίχνευση, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν.
Αντί να ενισχύεται η χρηματοδότηση για την υγεία, μειώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια .
ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
Όταν ξεκινούσε η πανδημία λίγοι λένε τα αστικά Μ.Μ.Ε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα προέκυπτε μια δεύτερη πανδημία· αυτή του ανορθολογισμού , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ.
Τι είναι, όμως, ο ανορθολογισμός;
Είναι ο τρόπος σκέψης που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά επιτεύγματα και συγκροτεί θεωρίες που είναι παντελώς αναπόδεικτες.
Το βασικό, ωστόσο, ερώτημα είναι ποιος παράγει τον ανορθολογισμό, τον προωθεί, τον υιοθετεί, γιατί βρίσκει ευήκοα ώτα.
Ανοίγοντας το πλάνο πρέπει να δούμε πως ο ανορθολογισμός είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού εποικοδομήματος και ο κάθε άνθρωπος δέχεται την επιρροή του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ας σκεφτούμε με τι ταινίες μεγαλώνει ένα παιδί, με τι μεταφυσικά παραμύθια και αναγνώσματα, τι παραδοξολογίες εκτοξεύονται από τους φορείς της θρησκείας, πόσο εδραιωμένες είναι οι απόψεις που αποδέχονται τον ρόλο του ματιάσματος/ξεματιάσματος και την πεποίθηση για την επίδραση των άστρων στις ζωές των ανθρώπων. Επομένως, οι συνειδήσεις είναι «εκπαιδευμένες» να δεχτούν και να αναπαράγουν οποιαδήποτε παραδοξότητα. Έτσι, έχουμε φτάσει να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, ότι στο εσωτερικό της ζουν διάφορα όντα, ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα γιατί μας εμφυτεύουν τσιπάκια για τον έλεγχο του εγκεφάλου μας. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ νέοι των ηλικιών 18-24 απάντησαν πως δεν είναι σίγουροι πως η Γη είναι σφαιρική σε ποσοστό 34%!
Έχουμε φτάσει πλέον σε καταστάσεις ανησυχητικές. Με ιερείς που κοινωνούν τον κόσμο με ένα κουταλάκι, που απειλούν όσους πιστούς εισέρχονται στους ναούς με μάσκα, ενώ οι πιο ακραίοι ανοίγουν τα φέρετρα ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό και φωνάζουν πως δεν υπάρχει ο Covid-19. Αρνητικό ρόλο στη δημιουργία του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος έπαιξαν φυσικά και πολιτικοί ηγέτες. Μιλούσαν για μια απλή γρίπη και σύστηναν την κατάποση χλωριούχων διαλυμάτων.
Έτσι, φτάσαμε το 16,7% των Ελλήνων να θεωρεί πως ο κορονοϊός είναι μια συνηθισμένη ασθένεια.
Εννοείται πως σε αυτό συνέτειναν και οι παλινωδίες της κυβέρνησης, τα σοβαρά λάθη της, η μη συγκροτημένη επιχείρηση ενημέρωσης των πολιτών.
Υπάρχει και μία σοβαρότατη ιδεολογικοπολιτική διάσταση σε όλα αυτά.
Οι ανορθολογικές θεωρίες συνωμοσίας ενδύονται με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Έτσι, στοχοποιούνται μεμονωμένοι καπιταλιστές (ο Μπιλ Γκέιτς) ή το πολύ ένα μέρος των εταιρειών (φαρμακοβιομηχανίες) αλλά όχι το μεγάλο κεφάλαιο εν γένει.
Αυτό δημιουργεί μία στρεβλή κατάσταση. Άλλωστε υπάρχει ιστορική εμπειρία με βάση την οποία οι ναζί διέγραψαν ανοδική τροχιά με αντικαπιταλιστική ρητορεία την οποία βεβαίως την είχαν κατάλληλα προσαρμοσμένη ώστε να είναι ακίνδυνη.
Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο ναζισμός του Μεσοπολέμου στηρίχτηκε σε ό,τι ανορθολογικό υπήρχε: τον ρατσισμό, τον κοινωνικό δαρβινισμό, ακόμη και στη δοξασία ότι η άρια φυλή προερχόταν από εξωγήινους.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνομωσιολογικές, ανορθολογικές, και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν ένα βολικό αντίπαλο.
Ας κοιτάξει λοιπόν η κυβέρνηση τον εαυτό της στον καθρέπτη για το ποιος ρίχνει λαδί στην φωτιά του ανορθολογισμού και της συνομοσιολογίας, σχετικά με τα εμβόλια, την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών Φαρμάκου και στην πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα αστικά κόμματα θεωρούν περίπου φυσιολογικά της περιβόητης «ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς»
ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
Να υπενθυμίσω ότι μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, με μόλις το 5% σε χώρες υπανάπτυχτες .
Η πανδημία ( και κυρίως η παραλλαγή δέλτα του ιού ) πλήττει κυρίως τους πληθυσμούς ανεμβολιαστων .
Μια μικρότερης έντασης επίπτωση της πανδημίας στους εμβολιασμένους που δεν ανέπτυξαν ανοσία ένα 4-8% του πληθυσμού των εμβολιασμένων.
Η Παραλλαγή Δέλτα έχει αλλάξει κάπως τα δεδομένα. Πλέον ένα 4 με 8% των εμβολιασμένων μπορεί να νοσήσει σοβαρά. Και ένα 20 με 40% ( ανάλογα με το εμβόλιο που έκαναν) μπορεί να νοσήσει με ήπια η μέτρια έντασης συμπτώματα .
Όλοι όμως οι ανεμβολιαστοι θα κολλήσουν τον ιό και θα νοσήσουν, η βαρύτητα θα εξαρτηθεί από τους γνωστούς η αγνώστους ακόμη παράγοντες κινδύνου .
Τα ποσοστά από τις μονάδες εντατικής δείχνουν ότι το 99% αυτών που νοσηλεύονται σε αυτές είναι ανεμβολιαστοι η μερικώς εμβολιασμένοι.
Ο Εμβολιασμός αποτρέπει κατά 5 φορές την πιθανότητα νοσησης και κατά 13 φορές την πιθανότητα βαριάς νόσησης.
Σήμερα η πανδημία είναι σε έξαρση σε δεκάδες χώρες του κόσμου 4,7 εκατ. Θάνατοι σε σύνολο 217542000 .
Στην Ευρώπη ο Π.Ο.Υ αναμένει συμφώνα με αξιόπιστες προβλέψεις 236.000 θανάτους έως τον Δεκέμβριο..
Αυξάνονται επίσης οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την αύξηση του αριθμού ασθενών που νόσησαν σε σχέση με την εμφάνιση του λεγομένου long-covid συνδρόμου , δηλαδή μακροχρόνιες βλάβες της νόσου.
Επομένως με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνουμε όλοι την σπουδαιότητα του εμβολιασμού.
Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές που αναφέρονται από τους νοσηλευτές και γιατρούς με ασθενείς με βαριά πνευμονία που νοιώθοντας ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν παρακαλούν να τους χορηγηθεί το εμβόλιο η κάποιο άλλο φάρμακο αλλά είναι αργά αρκετοί από αυτούς θα καταλήξουν.
Το τοίχος ανοσίας στην χώρα μας μετά από 8 μήνες είναι περίπου 55% μακριά από το επιθυμητό 70%.
Όμως ο εμβολιασμός δεν είναι το άλλοθι ούτε μπορούμε να ανεχτούμε να προβάλλεται ως το μοναδικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του σε μέτρα προστασίας και ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας και δημόσιων δομών. .
ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ
Είναι ολοφάνερο πως η πανδημία έχει δρόμο μπροστά της αφού η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η κάθε κυβέρνηση, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός, τους υγειονομικούς ως φτηνούς εργαζόμενους και τα νοσοκομεία ως κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας το ΚΚΕ έχει τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία στο ύψος των δικών μας αναγκών.
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ταυτόχρονα τάσσεται μαζί με τα σωματεία για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
Η πρόταση του Κ.Κ.Ε φίλες και φίλοι για την υγεία δίνει δύναμη στην καθημερινή διεκδίκηση, στην καθημερινή πάλη , είναι βάση για ευρύτερη λαϊκή συσπείρωση, ανοίγει δρόμο για να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
Καλούμε τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να σκεφτούν καλά ορισμένες βασικές πλευρές της πρότασης των κομμουνιστών. Η εργατική εξουσία, το Σοσιαλιστικό κράτος, αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίσει Κοινωνική Ασφάλιση και αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, με ειδική φροντίδα για τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρία. Αντιμετωπίζοντας την Υγεία σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα και κόστος.
Η εργατική εξουσία θα φροντίσει για την πρωτογενή πρόληψη, που συνδέεται με το δικαίωμα στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την εξασφάλιση άνετης, υγιεινής κατοικίας, καθαρού περιβάλλοντος, ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, εξάλειψη των παραγόντων που οδηγούν στο άγχος, στην ανασφάλεια για το αύριο.
Η εργατική εξουσία θα φροντίσει για τη σχεδιασμένη πρόληψη, με υποχρεωτική, συστηματική παρακολούθηση της Υγείας από μικρή ηλικία. Ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , στα Κέντρα Υγείας που συνδέονται με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, την οικογένεια.
Σε σύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα και το δίκτυο άμεσης, επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ) θα δημιουργούνται, θα αναπτύσσονται σύγχρονα νοσοκομεία και ειδικά κέντρα πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, βάζοντας στην υπηρεσία του λαού τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος του κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού , ο οποίος θα έχει σαν οδηγό τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών και θα ενισχύει συνεχώς το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο, με ειδική φροντίδα για τις παραμεθόριες περιοχές.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα εξασφαλίζει την παραγωγή γιατρών, νοσηλευτών ανώτατης εκπαίδευσης, θα κατοχυρώνει το δικαίωμα εργασίας για όλους, την ισόμετρη ανάπτυξη ειδικοτήτων και κλάδων.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα φροντίσει για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας , νοσοκομείων και ειδικών κέντρων με κριτήριο τον πληθυσμό και τη σύνθεσή του, τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία. Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, του κεντρικού σχεδιασμού θα αναπτυχθεί κρατική βιομηχανία φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δε θα είναι θεατές σ’ αυτήν την προσπάθεια. Θα έχουν σημαντικό ρόλο που θα εκπληρώνεται μέσα από τη συμμετοχή στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας και του συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, τον εργατικό κοινωνικό έλεγχο.
Η πείρα του Σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη της σκέψης και της δράσης των λαϊκών δυνάμεων.
Στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες Σοσιαλιστικές χώρες δημιουργήθηκε δωρεάν, υψηλής ποιότητας σύστημα πρόληψης και προστασίας της Υγείας που δεν μπορούν οι απολογητές του καπιταλισμού να το μειώσουν, να το παραγράψουν.
Λέμε στους εργαζόμενους να συγκρίνουν τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού με την κατάσταση που επικρατεί στις καπιταλιστικές χώρες και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Είναι σήμερα η πρόταση του ΚΚΕ για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για το λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του ρεαλιστική;
Όχι μόνο είναι ρεαλιστική δεδομένου ότι έχει γίνει πραγματικότητα πολλά χρόνια πριν, αλλά είναι επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τη σημερινή εποχή που η επιστήμη, η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, έχουν κάνει κυριολεκτικά αλματώδη πρόοδο, έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί αυτό να εξασφαλιστεί.
Είναι ρεαλιστικό, γιατί είναι αναγκαίο.
Το σύνθημα ότι μόνο «ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», που αναδείχθηκε με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, βρίσκει την ιδιαίτερη αξία του στις συνθήκες πανδημίας. Μεταφράζεται στον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στη λαϊκή πάλη για ένα κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και την υγεία κατοχυρωμένο αγαθό κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα.
Το μέτωπο πάλης στην υγεία μπορεί να γίνει ένας μεγάλος παραπόταμος για το μεγάλο ποτάμι του Λαϊκού Μετώπου που θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία.
(ΜΠΕΡΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Ρεαλιστικό σημαίνει: Αυτό που ξεσκεπάζει το πλέγμα της κοινωνικής αιτιότητας /αυτό που αποκαλύπτει τις κυρίαρχες απόψεις σαν απόψεις των κυρίαρχων/ αυτό που γράφει από την πλευρά της τάξης εκείνης, η οποία για τις χειρότερες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη κοινωνία, έχει έτοιμες τις πιο πλατιές λύσεις /αυτό που τονίζει τη στιγμή της ανάπτυξης/ αυτό που είναι συγκεκριμένο και καθιστά δυνατή την αφαίρεση.)
Γ.Τ
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΛΑΕ
Πιο είναι το πρωτυπο δηλαδή;Έλεος πια με τη θεωρεία.Ναι χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία,στην εκπαίδευση και παντού.Αύξηση 1500 ευρώ ο κατώτατος μισθός.Τζάμπα όλα για τον πληθυσμό στην εκπαίδευση και υγεία.Σωρεαν διακοπές για όλους.Μείωση όλων των προϊόντων.Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΚΚΕ.Κανω λάθος;Μετά έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ .Μετά……ξυπνήσαμε.Έλεος .
Βρε καλώς τα ασυνόδευτα, πακετάρισμα και στον Ερντογάν να σας στρώσει χαρακτήρα… Μπούφοι…
Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά έπεσαν πάνω στην εργατιά…. Την Κική κυνηγούν να βρούν προσλήψεις αργομισθων να αποτραπούν
Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα πρώτη φορά ΚΚΕ και δεν το έχω μετανιώσει λεπτό. Κρίμα που δεν το ψήφισα νωρίτερα