Παρατίθενται αποσπάσματα από την εισήγηση του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, την βραδιά της Παρουσίασης της μελέτης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την ήπια αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης του Ναυτικού Ομίλου Κω, την οποία διεκδικεί ο Δήμος Κω από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου). https://www.youtube.com/
«Αρχικά να συγχαρώ τον Δήμαρχο Κω για αυτή την πρωτοβουλία καθώς και τον συνάδελφο Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιαννικουρή και όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια τόσο εμπεριστατωμένη μελέτη αξιοποίησης της έκτασης του Ναυτικού Ομίλου Κω». «Σύμφωνα και με το νόμο 4389/16, το συγκεκριμένο ακίνητο μπορούσε να εξαιρεθεί από την διεκδίκηση της ΕΤΑΔ και να μεταφερθεί πιθανώς στο Υπουργείο Οικονομικών, εφόσον αποτελεί αιγιαλοπαραλία και ταυτόχρονα αρχαιολογικό χώρο. Όμως, τόσο η εκπλήρωση των τότε υποχρεώσεων του Δήμου όσο και η έγκαιρη κινητοποίηση, με το αίτημα εξαίρεσης της μεταφοράς του, δεν έγιναν, παρά μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Δήμαρχο κ. Νικηταρά».
«Υπερασπιζόμενος το συμφέρον της Κωακής κοινωνίας από την πρώτη στιγμή, και πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές αντιπαραθέσεις, θεωρώ ότι ο δημόσιος χαρακτήρας των 70 στρεμμάτων του Ναυτικού Ομίλου Κω είναι αδιαπραγμάτευτος. Θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοιος και μάλιστα να αναβαθμιστεί με τη μελέτη που κατατέθηκε από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου». Είμαι δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια του Δήμου Κω, την οποία θα στηρίξω κοινοβουλευτικά και ηθικά».
· Η παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με το Ν. 4474, αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς διεκδίκησης που μπορεί αντίστοιχα να ακολουθήσει ο Δήμος Κω για το ΝΟΚ
«Η τοπική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι αν η ΕΤΑΔ κάνει δωρεάν παραχώρηση, και μάλιστα χρήσης του ακινήτου, ουσιαστικά θα εκδιωχθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω παράβασης καθήκοντος. Η λύση, λοιπόν, είναι μία και έχει εφαρμοστεί, με τη χρήση του άρθρου 24 του Νόμου 4474 του 2017. Τέτοιο αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η Ροδιακή Έπαυλη, ένα ακίνητο που ήταν ήδη στην ΕΤΑΔ, και όσα αιτήματα παραχώρησης στο Δήμο Ρόδο, είχαν προηγουμένως γίνει, απορρίπτονταν. Με το συγκεκριμένο νόμο, μεταφέρθηκε το ακίνητο, κατά κυριότητα, στον Δήμο Ρόδου και αυτή θα πρέπει να είναι η αντίστοιχη διεκδίκηση, για το Ναυτικό Όμιλο Κω. Να παραχωρηθεί το ακίνητο κατά κυριότητα, στον Δήμο Κω, με την δεσμευτική προϋπόθεση της υλοποίησης των έργων. Άρα, τα ζητούμενα θα πρέπει να είναι δύο: Πρώτον, να υπάρξει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, και δεύτερον, να υπάρξει η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων σε μία έκταση που θα πρέπει να παραμείνει δημόσια».
Νεκτάριος Σαντορινιός