Παραδόθηκε η μελέτη αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου ΚΩ, από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου

1
873

: «Παραδόθηκε η μελέτη αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου ΚΩ, από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου».

Την μελέτη αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου Κω παρέδωσε, στον Δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΜΕ ΚΩ κ. Γιώργο Χρυσουλάκη και την συνάδελφο κα Αγγελική Στρατικοπούλου (μέλος της μελετητικής ομάδας).

Σήμερα η περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, ιδιαίτερου φυσικού κάλους  με σπάνια χλωρίδα και πανίδα προσελκύει όλους τους πολίτες της πόλης της Κω, οικογένειες, παιδιά, έφηβους, συνταξιούχους, αθλητικές ομάδες beach volley, θερινά προγράμματα αθλητισμού και κολύμβησης, προγράμματα ναυτικού ομίλου, προβολές Κινηματογραφικής Λέσχης, εκδηλώσεις του Δήμου Κω. Είναι ο μοναδικός εύκολα προσβάσιμος ανοικτός χώρος κοντά στην πόλη της Κω. Περιοχή  προστατευμένη  από τα μελτέμια, με καθαρά θαλάσσια νερά και φυσικό τοπίο.

Το παραλιακό μέτωπο του οικισμού της Νέας Αλικαρνασσού λόγω της εύκολης πρόσβασης προσφέρει πολλαπλά οφέλη,  κοινωνικοποίηση,  αναψυχή και διασκέδαση σε συνδυασμό με ήπιες αθλητικές   δραστηριότητες. Σήμερα όλες αυτές οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αυτές τις λειτουργίες, όπως ο χώρος στάθμευσης, το αναψυκτήριο, τα γήπεδα  beach volley, τα αποδυτήρια λουόμενων, τα γραφεία του ναυτικού ομίλου, οι χώροι αποθήκευσης του ναυτικού ομίλου, οι ομπρέλες είναι  άναρχα τοποθετημένα και υποβαθμίζουν τον χώρο.

Η αρχιτεκτονική πρόταση από την ομάδα μελέτης, έρχεται να βελτιώσει την χωροθέτηση των παραπάνω λειτουργιών, να  σεβαστεί το φυσικό τοπίο, να καταστήσει εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση, να εξυπηρετήσει καλύτερα τις χρήσεις, όπως τον χώρο στάθμευσης, το αναψυκτήριο, τα γήπεδα beach volley, τα αποδυτήρια λουόμενων, τα γραφεία και τους χώρους αποθήκευσης εξοπλισμού του Ναυτικού Ομίλου, τους λουόμενους, να βελτιώσει λειτουργικά, μορφολογικά, ογκοπλαστικά και αισθητικά τις υπάρχουσες υποδομές και να προσθέσει τα άκρως απαραίτητα κτίρια για να  καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των παραπάνω δραστηριοτήτων. Αναδεικνύει και προστατεύει το υφιστάμενο φυσικό πάρκο κρίνου της άμμου, το αλσύλλιο με ευκάλυπτους και αλμυρίκια, διατηρεί τις υφιστάμενες δράσεις του «Μύλου» όπως το αναψυκτήριο λουόμενων, το beach soccer, το χώρο στάθμευσης του και τον χώρο ανάπτυξης των ομπρελών από το αναψυκτήριο.

Η αρχιτεκτονική πρόταση, περιορίζει τις παραπάνω χρήσεις στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, στις ήδη υπάρχουσες υποδομές και λειτουργίες. Τα ισόγεια κτίρια και οι υπαίθριες χρήσεις αναπτύσσονται στο ανατολικό μέρος του παραλιακού μετώπου, παράλληλα με τον δρόμο, στον άξονα Ανατολή- Δύση.

Παράμετροι της ομάδας μελέτης στο σχεδιασμό ήταν η λειτουργικότητα και η μορφολογική ένταξη των υφιστάμενων και των νέων κτιρίων στο φυσικό περιβάλλον. Βασικά στοιχεία της σύνθεσης ήταν η λειτουργική ενοποίηση των κτιρίων και χρήσεων, η οργάνωση των κινήσεων, η αισθητική και λειτουργική ενοποίηση των χώρων ως μια ενότητα και ταυτόχρονα η δυνατότητα αυτονομίας της κάθε δραστηριότητας χωρίς να επηρεάζουν τις άλλες. Στόχος στην μορφολόγηση των νέων κτιριακών όγκων και στην ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων ήταν να αντιπροσωπεύσουν την σύγχρονη αρχιτεκτονική προσαρμοσμένη στις μορφές,  στις αναλογίες, την κλίμακα και τα υλικά που απορρέουν από το παραδοσιακό απόθεμα.

Μετά την παράδοση της αρχιτεκτονικής μελέτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου πρόεβη στην εξής δήλωση: «Εκπληρωνεται μια δέσμευση που είχαμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες της Κω. Με την παράδοση της μελέτης αξιοποίησης του Ναυτικού Ομίλου από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ολοκληρώνεται το τελευταίο στάδιο της προγραμματικής σύμβασης που είχαμε υπογράψει με τον Δήμο Κω, το προηγούμενο διάστημα.

Παρά τις συνθηκές πανδημίας που δυσκόλεψαν την ζωή όλων, οι μηχανικοί του ΤΕΕ Δωδεκανήσου εκπόνησαν εθελοντικά μια πολύ αξιόλογη μελέτη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής.

Εκφράζοντας το σύνολο της διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της μελετητικής ομάδας, κα Αγγελική Στρατικοπούλου, κ. Ηλία Μαστρομηνά, κ. Νίκο Παστρικό, κα Αιμιλία Μαστρογιάννη, κ. Αντώνη Ζίκα αλλά και τον Δήμαρχο Κω, για την αγαστή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Στον αγώνα για την διεκδίκηση του Ναυτικού Ομίλου ΚΩ από την Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., θα είμαστε όλοι μαζί μέχρι το τέλος.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου θα συνεχίσει έμπρακτα να στηρίζει τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. αλλη μεγαλη κομπινα και αυτη. γιαυτο σε καναμε δημαρχο θεοδωση ??? ε θα ειναι και η τελευταια σου. μασ περνασ για ηλιθειουσ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ