Ποιος μιλάει σήμερα για Νησιωτική Ανάπτυξη;

0
201

 

***

Άρθρο του Δημήτρη Γάκη που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ»:

Γαλάζιο της θάλασσας, πορτοκαλί της τουριστικής σεζόν, που τις τελευταίες μέρες σκουραίνει προς το πορφυρό από τους μεγάλους διεθνείς tour operators που συνεχώς μεταβάλλουν την ημερομηνία επανεκκίνησης των πακέτων σε προορισμούς στην Ελλάδα, πράσινη – ακόμα στα χαρτιά – ενέργεια, γκρίζα κοινωνική πραγματικότητα, αυτή είναι η πολύχρωμη φορεσιά στα νησιά μας λίγο πριν την περιβόητη «επόμενη ημέρα».

Οι νησιώτες δεν αντέχουμε κι άλλα επικοινωνιακά success stories, ούτε βροντερές, αλλά «κούφιες» ουσίας όπως αποδείχθηκε νίκες, δεν θέλουμε να ακούσουμε άλλα κυβερνητικά ψέματα! Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά μας στην καθημερινότητα της αγωνίας των χιλιάδων εργαζόμενων και επιχειρηματιών του τουρισμού και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Τα προγράμματα της TUI και οι «πορτοκαλί» λίστες των χωρών που ανά βδομάδα αλλάζουν τις πιθανότητες για την ημερομηνία που ανοίγει ρεαλιστικά η τουριστική σεζόν στη Δωδεκάνησο, η πραγματικότητα των ελάχιστων εισπράξεων των πρώτων μηνών του 2021 (μόλις 9 εκατομμύρια πλεόνασμα ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το Μάρτιο), η υγειονομική κατάσταση στα νησιά σε επίπεδο εμβολιασμών (στην Π.Ε. Ρόδου είναι στο 31% του πληθυσμού, δείκτης που συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά σε χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το επιδιωκόμενο), δεν είναι δυνατόν να δημιουργούν προϋποθέσεις για επινίκια και πανηγυρισμούς.

Η στρατηγική της ΝΔ για την επανεκκίνηση του τουρισμού απέτυχε.

Τα πράσινα πιστοποιητικά και οι υποσχέσεις για αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα απέναντι σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο είναι «κενό γράμμα» στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Αντί να επευφημούνται μεταξύ τους τα κυβερνητικά στελέχη σε Αθήνα και Δωδεκάνησο, ας κοιτάξουν καλύτερα χωρίς «γαλάζια» φίλτρα την πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας, την τάση φτωχοποίησης της κοινωνίας που βιώνουμε καθημερινά στα νησιά, την απώλεια ζωτικών κλάδων της οικονομίας (αγροτική παραγωγή, αλιεία, μικροεπαγγελματίες τουρισμού), την απόρριψη των ψεύτικων υποσχέσεων εργασίας και «χαρτζιλικιών» από τους νέους, που ακόμα και μέσα στην πανδημία φεύγουν στο εξωτερικό, την καθυστέρηση στην ψηφιακή ένταξη των νησιών μας στο παγκόσμιο δίκτυο ποιοτικού τουρισμού κ.ά.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τη νησιωτική ανάπτυξη. Με επαναθεμελίωση του τουριστικού μοντέλου και ανάλογο επανακαθορισμό των εργασιακών σχέσεων με εργαλείο την καινοτομία στην παραγωγή και σεβασμό στον εργαζόμενο, με την ανάδειξη της σύγχρονης αντίληψης για τις σχέσεις μας με το περιβάλλον, μία ριζική αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που ακολουθείται σήμερα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πρώτη σεζόν μετά την πανδημία θα καθορίσει την πορεία του τουρισμού μας στην επόμενη δεκαετία. Ο έντονος ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες, οι νέες μορφές τουρισμού που αναδύθηκαν στην επιφάνεια, η ανάγκη για την προώθηση βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, καθιστούν την νέα εποχή ως μια πρόκληση και ευκαιρία μαζί.

Η νέα παραγωγική στρατηγική για τη χώρα, χρειάζεται τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για τα νησιά, που να βασίζεται πρωτίστως στους παρακάτω αναπτυξιακούς άξονες – προτεραιότητες:

  • Ολοκλήρωση των υποδομών Υγείας, «Ψηφιακά Νοσοκομεία» διασυνδεμένα με τα Κεντρικά και τα Πανεπιστημιακά. Σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός και μόνιμο προσωπικό στα νησιά. Η εμπειρία στην πανδημία ανέδειξε τις νέες ανάγκες «διασυνοριακής πολιτικής Υγείας»
  • Εκσυγχρονισμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές στα νησιά
  • Ψηφιακή διασύνδεση των χώρων πολιτισμού και των Μουσείων για τη λειτουργία τους 365/365
  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης για 5G – ψηφιακό τουρισμό. Νέες θέσεις εργασίας σε καινοτόμες υπηρεσίες τουρισμού με παράλληλη στήριξη εργαζόμενων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε κλάδους συμπληρωματικούς της τουριστικής δραστηριότητας
  • Ειδικό χωροταξικό στη νησιωτική και θαλάσσια επικράτεια για νέες μορφές τουρισμού με έμφαση την οικολογία – πράσινη οικονομία, ενέργεια, πράσινη ανάπτυξη ως το νέο νησιωτικό brand name

Για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Για να κάνουμε τη χωρική ιδιαιτερότητα – αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Για να μπει η νησιωτική Ελλάδα με όραμα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

 

Link:

https://www.avgi.gr/politiki/388444_poios-milaei-simera-gia-nisiotiki-anaptyxi

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ