Ερώτηση προς Κικίλια: «Τραγική η κατάσταση με την υποστελέχωση του ΓΝ-ΚΥ Κω ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

6
907

«Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου της Κω, στο επίκεντρο Ερώτησης του Νεκτάριου Σαντορινιού και του Ανδρέα Ξανθού»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝ-ΚΥ Ιπποκράτειο εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσής του, της μείωσης των ορίων δαπανών του και των πολλών ελλείψεων σε κρίσιμο εξοπλισμό.

Την οριακή λειτουργία του ΓΝ-ΚΥ Κω και την κατάσταση εξάντλησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι- γιατροί επισημαίνουν με την Ερώτησή τους οι αρμόδιοι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, υπογραμμίζοντας τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν καίρια τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το Παιδιατρικό, το Παθολογικό- Covid στο υπηρετούν μόνο 2 παθολόγοι, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην οποία επίσης υπηρετούν μόνο δυο γιατροί και αναγκάζονται να εφημερεύουν από 15 ημέρες/μήνα, και άλλες, ενώ σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό..

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι το Ακτινολογικό Τμήμα του «Ιπποκράτειου» λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία ενός και μόνο ακτινοδιαγνώστη, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται ακατάπαυστα, χωρίς άδειες ή ρεπό και ήδη βρίσκεται σε κατάσταση burn out. Ενώ η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στο Αιματολογικό, το οποίο λειτουργεί με μια μόνο Αιματολόγο, η οποία μόνη της καλύπτει και το τμήμα Αιμοδοσίας. Τέλος, τραγική είναι και η κατάσταση στην Καρδιολογική Κλινική, όπου μετά την πρόσφατη παραίτηση του Διευθυντή της κλινικής έχει μείνει μόνο ένας καρδιολόγος, από τους τρείς που συνολικά προβλέπονται στον Οργανισμό, και ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό όσων αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, αν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την ανάγκη λειτουργίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο αναλαμβάνοντας ακόμα και το κόστος του εξοπλισμού και της μισθοδοσίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη, αν και πολλές φορές, μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε ζητηθεί η άμεση ανάγκη για έκτακτη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων των νησιών, εντούτοις το Υπουργείο δεν έχει πράξει τα αναγκαία και το βάρος επωμίζεται το υφιστάμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ-ΚΥ Κω.

Όπως τέλος σημειώνουν οι Νεκτάριος Σαντορινιός και Ανδρέας Ξανθός, η Κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τα όρια δαπανών για το Νοσοκομείο Κω, για το τρέχον έτος, κατά 500.000 €, στερώντας του δυνατότητες για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, για προμήθεια διαφόρων αναλωσίμων και για προμήθεια βασικών μηχανημάτων υποστήριξης ασθενών covid (όπως αναπνευστήρων high-flow), με αποτέλεσμα η ενίσχυση του Νοσοκομείου, σε τόσο κρίσιμο εξοπλισμό, να επαφίεται σε δωρεές από τον Δήμο Κω και από ιδιώτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά από τον κ. Κικίλια να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Κω σε ειδικευμένους γιατρούς, όπως ακτινολόγους, καρδιολόγους, παιδίατρο και παθολόγους, έτσι ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία των αντίστοιχων τμημάτων, η προσωπική Υγεία των εναπομεινάντων Ιατρών και να μην καταρρεύσει η ιατρική κάλυψη του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών του νησιού. 

Ο Υπουργός Υγείας μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τα σημαντικά προβλήματα του «Ιπποκράτειου» και την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λειτουργία του, παρά τη σειρά δικών μας παρεμβάσεων αλλά και πλήθος επιστολών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από το ιατρικό προσωπικό του ΓΝ- ΚΥ Κω, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Καθημερινά, σημειώνει, η ΝΔ μας επιβεβαιώνει πως παρά τις «μεγάλες» προεκλογικές δεσμεύσεις της, η Νησιωτικότητα βρέθηκε στον πάτο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης , αρχής γενομένης από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και τα ΠΙ/ΠΠΙ των νησιών της Δωδεκανήσου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Τραγική η κατάσταση με την υποστελέχωση του ΓΝ-ΚΥ Κω ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

 

Η πανδημία ανέδειξε ιδιαίτερα τις αδυναμίες του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι υποστελεχωμένες δομές, λειτούργησαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του στελεχιακού δυναμικού του ΕΣΥ, που χάρη στην αυταπάρνηση και την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, συμπλήρωναν τα οργανικά κενά και βρίσκονταν πάντα δίπλα στον ασθενή.

Η κατάσταση αυτή, που περιγράφηκε χαρακτηριστικά από όλους τους ανθρώπους με τις πράσινες και τις άσπρες στολές, λαμβάνει ένα ιδιαίτερο νόημα όταν κοιτάμε προσεκτικά τη λειτουργία των νησιωτικών δομών Υγείας. Η Νησιωτικότητα απαιτεί ένα πλέγμα ειδικών και στοχευμένων πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχικότητας, της απόστασης από την ηπειρωτική χώρα και των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών. Δυστυχώς, παρά τις «μεγάλες» προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, η Νησιωτικότητα βρέθηκε στον πάτο των προτεραιοτήτων της, αρχής γενομένης από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και τα ΠΙ/ΠΠΙ των νησιών της Δωδεκανήσου.

Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με Ερώτηση προς το Υπουργείο σας ώστε να υπογραμμίσουμε τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε καίρια τμήματα των Νοσοκομείων της Δωδεκανήσου, όπως αυτό της Κω, που καλύπτει τη βασική δευτεροβάθμια περίθαλψη πολλών γειτονικών νησιών, του ίδιου του πληθυσμού του νησιού καθώς και όλου του όγκου των επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, στην καρδιολογική κλινική μετά και την πρόσφατη παραίτηση του Διευθυντή της κλινικής έχει μείνει μόνο ένας καρδιολόγος από τους τρείς (3) που συνολικά προβλέπονται στον Οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό όσων αφορά την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών. Απόρροια αυτών των εξελίξεων είναι το τελευταίο διάστημα να γίνονται συνεχώς αεροδιακομιδές ακόμα και για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νησί. Μάλιστα, τη τελευταία βδομάδα μόνο έγιναν τέσσερις (4) διακομιδές καρδιολογικών περιστατικών επειδή στο νοσοκομείο του νησιού δεν εφημέρευε καρδιολόγος.

Το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, επίσης, του Νοσοκομείου της Κω, έχει βρεθεί εδώ και καιρό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς, ύστερα και από την μετάθεση του δεύτερου ειδικευμένου γιατρού, λειτουργεί μόνο χάρη στην αυτοθυσία ενός ακτινοδιαγνώστη, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται ακατάπαυστα, χωρίς άδειες ή ρεπό και ήδη βρίσκεται σε κατάσταση burn out.

Στην παθολογική κλινική, η οποία καλύπτει τους καρκινοπαθείς του νησιού και την κλινική covid που έχει δημιουργηθεί, υπηρετούν μόνο 2 Παθολόγοι οι οποίοι επίσης είναι σε κατάσταση burn-out. Ακόμη, και ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ενώ η πανδημία συνεχίζεται, υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος από δυο (2) που προβλέπονται στον οργανισμό. Επίσης καμία προσπάθεια δεν έγινε για την πρόσληψη πνευμονολόγου, ειδικότητα που είναι απαραίτητη για την πανδημία, ενώ και το εργαστήριο Βιοπαθολογίας είναι υποστελεχωμένο και υπηρετεί μόνο ένας Βιοπαθολόγος από τους δυο (2) που προβλέπονται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι – ιατροί δίνουν στη δημοσιότητα, οι Ιατροί, οι οποίοι υπηρετούν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι μόνο δυο, μία Νεφρολόγος και ένας Γενικός Ιατρός και αναγκάζονται να εφημερεύουν από 15 ημέρες/μήνα και να εργάζονται και το Σάββατο. Οι Γενικοί Ιατροί καλύπτουν με ενεργή παρουσία το Ιατρείο Επειγόντων Περιστατικών σε 24ωρη βάση, πέραν των Ιατρείων του Κέντρου Υγείας. Και οι μονήρεις Επιμελητές του Ουρολογικού, Μικροβιολογικού και ΩΡΛ Τμήματος καλύπτουν καθημερινά τα αντίστοιχα τμήματα, ανεξάρτητα εφημεριών, όπως και η μοναδική Αιματολόγος του Νοσοκομείου, η οποία καλύπτει μόνη της και το τμήμα αιμοδοσίας.

Ταυτόχρονα και παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο ΓΝ-ΚΥ ΚΩ, αναλαμβάνοντας ακόμα και το κόστος του εξοπλισμού και της μισθοδοσίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας, με αυτό το σημαντικό μειονέκτημα που προφανώς λειτουργεί ανασταλτικά στην επανέναρξη της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού.

Για την λειτουργία των νέων εμβολιαστικών κέντρων, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις και το βάρος επωμίζεται το υφιστάμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ-ΚΥ Κω, ενώ σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιστέγασμα όλων αυτών είναι ότι το Υπουργείο μείωσε τα όρια δαπανών του ΓΝ-ΚΥ Κω για το τρέχον έτος κατά 500.000 €, στερώντας του δυνατότητες για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, την προμήθεια διαφόρων αναλωσίμων και την προμήθεια βασικών μηχανημάτων υποστήριξης ασθενών covid (όπως πχ αναπνευστήρων high-flow), με αποτέλεσμα η ενίσχυση του Νοσοκομείου- σε τόσο κρίσιμο εξοπλισμό- να επαφίεται σε δωρεές από τον Δήμο Κω και από ιδιώτες.

Επειδή, το ΓΝ-ΚΥ Κω ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ λειτουργεί στα όρια του, επί συνόλω

Επειδή το Νοσοκομείο της Κω καλείται και φέτος να διαχειριστεί αύξηση περιστατικών, λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν, ενώ παράλληλα καλύπτει, εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού, τους πληθυσμούς των γύρω νησιών, την δομή πρώτης υποδοχής, την δομή του προαναχωρησιακού κέντρου και το σωφρονιστικό κατάστημα,

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει και συνταγματικά να υπηρετεί τη Νησιωτικότητα και να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των δομών υγείας των νησιών,

Επειδή θεωρείται απάνθρωπη και βλαβερή για τον εργαζόμενο- γιατρό η κατάσταση εξουθένωσης που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι- γιατροί στο ΓΝ- ΚΥ Κω,

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  • Τι προτίθεται να κάνει για την άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Κω σε ειδικευμένους γιατρούς όπως ακτινολόγους, καρδιολόγους, παιδίατρο και παθολόγους έτσι ώστε να

 

μην απειληθεί η λειτουργία των αντίστοιχων τμημάτων αλλά και η προσωπική Υγεία των εναπομεινάντων Ιατρών, την ώρα μάλιστα που η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και τα περιστατικά που καταλήγουν στο Νοσοκομείο αναμένεται να αυξηθούν;;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

 

Ξανθός Ανδρέας

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΑΚΗΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ…..

    • Όταν θα σταματήσει ο μισθός από το βόλεμα της ΝΔ να δούμε αν θα συνεχίσεις να γράφεις τέτοιες πρππαγανδιστηκες ανοησίες

  2. Ενω με τον Τζενοβασιλη Κικιλια που δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι είναι υπουργός υγείας και νομίζει ότι είναι υπουργός τουρισμού σωθήκαμε . Ειδικα εδώ το νοσοκομείο το έχει κάνει memorial ..

  3. να στηρίξει το νοσκομείο μας όπως έκανε όταν ήταν κυβέρνηση που έφερε γιατρούς και νοσηλευτές και ΕΚΑΒ. Πλήρωσε και τη μελέτη για νεο νοσοκομείο για να βγάζει τώρα φωτογραφίες ο παπάς

  4. ΡΕ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΣΑΣ,ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ….ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ….ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΟΝΤΑΣ.
    ΤΙ ΛΗΓΜΕΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΒΡΕ ???????

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ