Η Ροδίτισσα που έγινε «πρωτοσέλιδο» στο γερμανικό περιοδικό “Brigitte”

0
1070

Η Παναγιούλα-Μανακίτσα-Πεζουβάνη από την Κρητηνία της Ρόδου

Τον Μάρτιο του 1965, ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά περιοδικά, το “Briggitte” με επίσημες πωλήσεις 8.000.000 τεύχη τον μήνα, έκανε ένα εντυπωσιακό τότε πολυσέλιδο αφιέρωμα σε μια νεαρή γυναίκα, 20 μόλις ετών, από το νησί της Ρόδου, η οποία πήγε στη Γερμανία μετανάστρια για να εργαστεί.

Ήταν η Παναγιούλα Μανακίτσα-Πεζουβάνη, η οποία 3 χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1962, στα 17 της μόλις χρόνια, έφυγε από τη Ρόδο για να εργαστεί όπως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας, στις… φάμπρικες της Γερμανίας και σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια, θυμάται ακόμη σήμερα, όπως σημείωσε μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ο γιος της Γιάννης, ότι πριν ξεκινήσει για να φθάσει σε μια ξένη χώρα, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα αλλά και τις συνθήκες ζωής, είχε υπογράψει ήδη συμβόλαιο με το εργοστάσιο της “TELEFUNKEN”.

Η νεαρή τότε Ροδίτισσα, εξειδικεύονταν στην κατασκευή της ειδικής λυχνίας που χρησιμοποιούνταν για τα θρυλικά ραδιόφωνα τα οποία κατέκτησαν, τα χρόνια εκείνα, τον κόσμο ολόκληρο.
Εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο. Και μετά από τρία χρόνια σκληρής εργασίας στο εργοστάσιο, το συγκεκριμένο γερμανικό περιοδικό την προσέγγισε αποτυπώνοντας έτσι την ιστορία της, αλλά και της αδελφής της, Κικής Ντελάκη το γένος Πεζουβάνη η οποία είχε εγκατασταθεί ήδη στη Γερμανία.

Οι δημοσιογράφοι του περιοδικού (επισημαίνει ο γιος της Γιάννης) πριν κάνουν τη συνέντευξη, διεξήγαγαν παράλληλα έρευνα στην εστία που έμεναν οι κοπέλες από διάφορες χώρες στην εταιρεία “TELEFUNKEN” και επέλεξαν τότε  τις δύο Ροδίτισσες, επειδή η ιστορία τους τούς είχε κάνει μεγάλη εντύπωση! Ο υπότιτλος της δημοσίευσης ήταν “Sie sparen fuer ein Haus auf Rhodos”  δηλαδή, «Αποταμιεύουν για ένα σπίτι στη Ρόδο».

«Τότε υπήρχε μεγάλη φτώχια κι οι οικογένειες είχαν πολλά παιδιάγονείς έπρεπε να έχουν έτοιμο ένα σπίτι για τις κόρες τους προκειμένου να παντρευτούν. Βλέποντας τις δυσκολίες της εποχής, η Παναγιούλα αποφάσισε να ξενιτευτεί σε πολύ μικρή ηλικία για να μην επιβαρύνει τους γονείς της. Στόχος-επισήμανε ο γιος της όπως η ίδια του είχε εκμυστηρευτεί -ήταν να δουλέψουν σκληρά για τρία-τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο νησί της Ρόδου.

Τα τρία με τέσσερα χρόνια όμως, έγιναν 40. Μια ζωή ολόκληρη. Και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η Παναγιούλα έφτιαξε τη δική της οικογένεια. Παντρεύτηκε με τον Γεώργιο Μανακίτσα από την Καστοριά και μετά από κάποια χρόνια έφτιαξαν τη δική τους επιχείρηση στο Βερολίνο (γουναράδικο).

Λίγο μετά το 1985, λειτούργησαν δύο εστιατόρια στο Βερολίνο (Ταβέρνα Κάμειρος)  με καθαρά Ελληνική κουζίνα με γνήσια ελληνικά προϊόντα και υπέροχο Ροδίτικο Κρασί, με απευθείας εισαγωγές που έκαναν από την ΚΑΪΡ (Σαμπάνια, ΗΛΙΟΣ και ΣΕΒΑΛΙΕ).

Τα εστιατόρια αυτά (όπως και δεκάδες άλλα στο εξωτερικό που λειτούργησαν με πανομοιότυπο τρόπο) έγιναν η ζωντανή διαφήμιση στη γερμανική αγορά, για το νησί της Ρόδου. Επέστρεψαν στη Ρόδο το 1997, οπότε έφτιαξαν τα δικά τους σπίτια και τις δικές τους επιχειρήσεις,

Σήμερα η Παναγιούλα Πεζουβάνη-Μανακίτσα, ζει στο αγαπημένο της νησί και στον αγαπημένο της τόπο την Κρητηνία και  την Κάμειρο Σκάλα. Μια γυναίκα που τόλμησε να σπάσει τα στερεότυπα εκείνης της εποχής και να ξενιτευτεί χωρίς να έχει συμπληρώσει ακόμη το 18ο έτος της.

Μια μητέρα που πάλεψε σκληρά στη ζωή της μακριά από τον τόπο της, αφήνοντας πίσω της γονείς, αδέλφια και συγγενείς. Μια ηρωίδα της ζωής, όπως όλες οι μανάδες του κόσμου.
Ζει και νοσταλγεί σήμερα τα χρόνια εκείνα. Τα χρόνια της νιότης, όπως όλοι όσοι φθάνουν σε αυτή την ηλικία. Κι αν πάλι της δίνονταν η ευκαιρία, τους ίδιους δρόμους θα ακολουθούσε, όπως η ίδια λέει στα αγαπημένα της πρόσωπα.

Η Παναγιούλα Πεζουβάνη-Μανακίτσα με τον σύζυγό της στα πρώτα τους χρόνια στη Γερμανία

Η Παναγιούλα Πεζουβάνη-Μανακίτσα με τον σύζυγό της στα πρώτα τους χρόνια στη Γερμανία

Η οικογένεια της Παναγιούλας Πεζουβάνη

Η οικογένεια της Παναγιούλας Πεζουβάνη

πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/458661/h-roditissa-poy-egine-prwtoselido-sto-germaniko-periodiko-brigitte

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ