Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη Δωδεκάνησο

0
45

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη Δωδεκάνησο

***

«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Το «γαλάζιο» Κράτος; Που είναι; Δεν αρκούν μόνο οι τυπικές αναφορές ειδικών και μη για τα προβλήματα στην Κάλυμνο, ούτε οι ΜΕΤΑ το λοκντάουν και το άνοιγμα του τουρισμού ανακοινώσεις για νέα εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά, που ακόμα βρίσκονται καθ’ οδόν… Ούτε οι επικοινωνιακές νέες «κορδέλες» στα ανακαινισμένα αεροδρόμια, ακόμα περιμένουμε τα ανταποδοτικά οφέλη των αερολιμένων στις τοπικές κοινωνίες/οικονομίες των νησιών μας, ούτε μόνο οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες είναι αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα, όταν όλα αυτά δεν συνοδεύονται από λύσεις ουσίας: Την προβολή της χώρας ως «ασφαλής τουριστικός προορισμός», τις αναγκαίες υποδομές για την κατάλληλα οργανωμένη λειτουργία των πλαζ και της αποδοτικής – περιβαλλοντικά και οικονομικά – χρήσης των μοναδικής ομορφιάς παραλιών μας. Χρειάζεται επίσης, επαρκής και με όρους βιωσιμότητας χρηματοδότηση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όχι να δοθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προίκα σε ομάδες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να κυριαρχήσουν στον κλάδο του τουρισμού. Χρειάζονται δράσεις συνέργειας με όλους τους κλάδους που στηρίζουν τον τουρισμό στη Δωδεκανησιακή οικονομία, τους αγρότες, τους αλιείς, τους κτηνοτρόφους, στους ανθρώπους του πολιτισμού, κ.ά.

Χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη νησιωτική χώρα. Εμείς το ξεκινήσαμε, τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστά. Και στις υποδομές και στην Υγεία, και στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα για τα δίκτυα των χωρών του Νότου και της Μεσογείου που καθιστούσαν τη Δωδεκάνησο πραγματική ΓΕΦΥΡΑ αναπτυξιακών έργων και πολιτισμού στην περιοχή.

Σήμερα, με τα εργασιακά ν/σχ της ΝΔ να σφυροκοπούν αλύπητα τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης εργαζομένων και μμε να έχουν εξαντλήσει τα όρια τους – δεν αρκεί να δίνονται μόνο επιδόματα και χαρτζιλίκια σε ανέργους, εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις – οι νησιώτες θέλουν να δουν νέες θέσεις εργασίας και αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με αναπτυξιακή προοπτική. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα μέσα για να μεγεθύνουμε την οικονομίας μας, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τις δυνατότητες που δίνονται από τους τραπεζικούς οργανισμούς, τα περιφερειακά προγράμματα (ΕΣΠΑ), το ΠΔΕ και τα ειδικά ευρωπαϊκά Ταμεία που στοχευμένα χρηματοδοτούν έργα κοινωνικής συνοχής, στήριξης και ώθησης της οικονομίας. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και η αναγνώριση των αναγκών των νησιωτικών κοινωνιών ως προτεραιότητα, σε αντίθεση με την επικοινωνιακή στόχευση της κυβέρνησης.

Η δική μας στρατηγική είναι να πορευτούμε μαζί με την κοινωνία, για την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας στη Δωδεκάνησο.

Τέλος, με τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της καταστροφικής δασικής πυρκαγιάς στην Κορινθία, θέτω ένα κρίσιμο και άκρως επίκαιρο ερώτημα για τον φυσικό μας πλούτο: Πόσο έτοιμοι είμαστε στη Ρόδο, στη Δωδεκάνησο, για τη νέα αντιπυρική περίοδο;»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ